Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 5
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 5

Recenze (133)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Největším kladem tohoto počinu je, že mě přiměl dohnat dlouhodobý rest a pro srovnání se podívat na čtyři slavné britské filmy, v nichž komička Margaret Rutherfordová hrála slečnu Marpleovou. Ach, ty vraždy! z tohoto srovnání očekávatelně vycházejí jako poražené, i když rozdíl není zdaleka tak propastný, jak bych si myslel. Hlavní chyba je dívat se na Zelenkovu sérii prismatem diváka Sherlocka nebo jedné z těch mnoha zaměnitelných "Kriminálek Bůhvíodkud". Zelenka zde i ve svých starších hrách vychází spíš z tradice nadsazených žánrových hříček Josefa Škvoreckého nebo Jana Zábrany a přizpůsobuje je konkrétní cílové skupině. Televizi sledují převážně starší lidé, častěji ženy. Tak to prostě je. To, že jsou Vraždy (nebo souběžně vysílaná Cukrárna) přizpůsobeny jejich žebříčku hodnot a způsobu chápání světa, nepovažuji za chybu, ale za vědomí, komu je výsledek primárně určen. Že se na něj dalo přesto dívat, je malý zázrak. A teď, po pokusu o mírnou obhajobu, přejdu k výhradám. Hrozně nerad to říkám, ale Jiřina Bohdalová předvedla tak nekonzistentní výkon, že seriálu ubližuje. Není to jen její vina. Zelenka jí vtiskl do ruky dvojsečnou zbraň převleků a falešných identit, které se jedna za druhou podobají jejím šaržím z minulosti a v každém díle rozloží jinak míru nadsázky nebo poměr komediální a detektivní stránky případu. Abychom mohli se zájmem sledovat různá převtělení doktorky Kalendové a fandit jí, aby nevypadla ze své role, musel by být jasněji definovaný ten základní charakter, který se za ostatní převléká. Civilní doktorka Kalendová dostala dvě berličky - zkušenost s ochotnickým divadlem a bývalou kariéru obhájkyně. Jenže není snadné věřit, že tahle nedovtipná důchodkyně, která bůhvíproč v civilu nosí okatou paruku a nedokáže přesvědčivě obelhat ani slabomyslného vnuka, někdy v minulosti vyhrála nějaký případ. Víc než co jiného jí v případech pomáhá náhoda a strategicky rozmístěné postavy drben, které jí na požádání recitují zřejmě předem připravené životopisy podezřelých. Právě tyto momenty seriál naneštěstí nezahrnuje pod proklamovanou nadsázku, právě zde se tváří vážně a právě to silně snižuje kredit hlavní postavy jako respektuhodného detektiva. Jinak musím říct, že případy samy o sobě mi nepřipadají tak pitomé, jak jsem si přečetl v několika komentářích, Zelenkovo obsazení kompletního ansámblu všech jeho her (Preiss, Němec, Postránecký, Kostka a další obvyklí podezřelí) stále šlape jako hodinky a kupodivu mi nepřekážel ani tolik proklínaný Václav Jílek. Jeho štěněcí vyjukanost a průzračně naivní projev jsem se rozhodl považovat za obětování se předepsané roli za cenu vlastní sebeúcty. :) Celkově jde o mírný nadprůměr. 60% ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ach ta stará vražda! Bohdalová. Česká televize se pustila do nelehkého úkolu, jak naložit s penězi ze všudypřítomné reklamy a od hloupých koncesionářů. Na Kavčích horách už se povalují naprosto všude a není tam k hnutí, tajná konta všech tunelářů přetékají a už to nikdo ani nesbírá. Stovky tisíc se sice podařilo utopit v nápadech jako přímé vstupy do vysílání odkudsi z dálnice, ve kterých postava s chabou představou o české gramatice konstatuje, že jezdí auta. To však nestačí. Proto nejaká osvícená hlava vymyslela neoriginální seriál plný hloupých dialogů ve stylu To je vražda, napsala a zpracování německé detektivky. Ač se někdy s omezenou nápaditostí autoři trochu pohecují a dokonce to vypadá zajímavě, vše spolehlivě utne strašné obsazení a slabé výkony nesympatických aktérů. I když hlavní hrdinka při předříkávání naučeného textu nefuní jako v tom pořadu o vaření, má zas v seriálu dvojroli a točí se kolem ní, skoro bych řekl, výběr mnou neoblíbených herců. Cucáky co neznám, nepočítám. Když se pak přidá nedůsledná režie, je vymalováno. Naštěstí to, zdá se, zařízli, tak se z toho úplný odpad nestihl vyvinout. ()

Reklama

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Doktorka Kalendova ( Jiřina Bohdalová ) řeší zapeklité příběhy vražd na vlastní pěst. Menší překvapení a nečekal bych celkem poutavé díly, jelikož se jedná o sedm x 1,5 hodinové filmy, tak čas utíkal jak voda a napětí působilo dost solidně.¨ Zabijáci doktorky Kalendové ( Hodnocení: 4/10 ); Hřích profesora Sodomky ( Hodnocení: 8/10 ); Tajná mise docentky Rybkové ( Hodnocení: 5/10 ); Smrt lobbisty Mansdorfa ( Hodnocení: 6/10 ); Vražda poštovní doručovatelky ( Hodnocení: 7/10 ); Archiv Felixe Burgeta ( Hodnocení: 6/10 ); Proces doktorky Kalendové ( Hodnocení: 7/10 ); / Viděné epizody *7.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 6/10 ) ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

1.díl : žádnej zázrak, ale koukat se na to dalo*** 2.díl: Viktor Preiss trošku zvedl úroveň, ale stejně mě ty zápletky připadají trošku přitažený za vlasy:)*** 3.díl:No, pořád je to tak na slabší ***, žádná sláva ! 4.díl: přestává mě to bavit , dost ubohý zápletky** 5.díl: pro mě nejlepší díl****, trošku zvedl celkový dojem z celé série ! ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Stačí, aby se někde objevila Bohdalová a člověk ví, že to musí skončit trapně. A nesplete se. Nemohl by Zdeněk Zelenka konečně přestat "tvořit" a začít se zabývat třeba chytáním ryb? Zábava podle něj a jeho spolupracovníků je tak na úrovni Novy a když to člověk občas chvíli vidí, má chuť se pomalu omluvit i tomu Novotnýmu. ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • Odborný poradce JUDr. Jiří Komorous, který byl vždy jedním z prvních, kdo měl možnost číst scénáře Jiřího Zelenky, prozradil, že ačkoliv ho režisér přesvědčoval o neokopírování skutečných kauz, v každé epizodě našel nějaký reálný případ. (Olík)
  • Původně bylo natočeno pět dílů. Další 2 byly odvysílány až s ročním zpožděním. (vyfuk)
  • Ve čtvrté epizodě se Kamil zmiňuje o muži, kterého našli v sudu s louhem. Tímto se inspirovali Orlické vraždy, podle kterých byl natočen film Sametový vrazy. V tomto filmu hrál Jan Dolanský (stejně jako i v této epizodě seriálu). (vyfuk)

Reklama

Reklama