Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O pokusu šáhnout si na nesplnitelný bláhový sen v podobě sportovního filmu, ve kterém první polovinu stopáže není po sportu ani stopa. Jde o ultimátní naplnění poučky "když ti život háže klacky pod nohy, tak se o jeden každý přeraz, šeredně se vyrakvi o zem, zvedni se, přeraz se o další a to dělej tak dlouho než ze stromu života opadají veškeré větve či než se ostatní zželí a strom posekají, aby si zjistil, že celou dobu si právě pro ten  jeden strom neviděl les" a... A je to opojně "feel-good" do morku kostí. Dokonce i obvykle spíše otravné neherecké Astinovo ťuňťovství je tu záměrem, který v celkovém konceptu funguje. Vkusný kýč (ne, neprotiřečí si to), který emoce zdárně ždíme (mnohdy nepopiratelně díky Goldsmithově hudbě), ale zdaleka ne tak lacině a na první signální, jak by se z anotace mohlo zdát. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal suprové životní drama a nakonec jsem se dočkal poměrně průměrného amerického filmu, který sází na klasické životní fráze o procházení životem s hlavní myšlenkou, která pramení z toho se nikdy nevzdávat a jít si za svým snem. A místy jsem se také dočkal hodně slušné nudy, mimochodem. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Rudy mě dostal. Nevím čím to je, ale sportovní filmy - těm se to povede skoro vždycky :) Tenhle je ale trochu jiný. Hrdina filmu není nejlepší z týmu, nevyhraje mistrovství v poslední minutě a není dokonce ani členem prvního týmu. A přesto se při jeho nástupu na hřiště derou slzy do očí. Zvláštní ... ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

RUDY je jedným z mnoha filmov točiacich sa okolo amerického futbalu, no aspoň jeden originálny prvok v sebe nesie. Samotný RUDY nie je ani tak veľkým futbalovým talentom, ani nerozhodne rozhodujúci zápas v poslednej sekunde, ale práve naopak, je skromným chalanom s bojovným srdcom, ktorého snom je aspoň raz vybenhúť na trávnik v majstrovskom zápase po boku prvého mužstva. Celkovo je RUDY pekným filmom, no zároveň v ňom driemu všetky atribúty priemernosti. Až na jednu vec! A tou je nádherná hudba Jerryho Goldsmitha. Ústredný hudobný motív je vôbec jeden z najkrásnejších a najdojemnejších, aké som v priebehu svojho života počul a nebyť toho, že sa mi jedného dňa naskytla možnosť si ho vypočuť, asi by som si RUDYHO s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nepozrel. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Pri športových príbehoch je dopredu jasné, ako skončia. Úlohou režiséra je v tomto prípade navodiť takú atmosféru, aby sa divák čo najviac namotal na hrdinu. Musí vytvoriť dojem, že hrdina to mal v živote ťažké, a aj napriek tomu to niekam dosiahol. Táto atmosféra sa dá dosiahnuť príbehom, hercami a hudbou. Rudy má z každej z týchto komodít trochu. Príbeh je jasný, strastiplná cesta za snom. Hudba je úžasná a v spolupráci s príbehom tlačí slzy do očí. Najslabšie ohnivko je tu však samotný Rudy. Ani nie tak on ako Sean Astin. Malý nielen postavou, ale aj herectvom. Možno je to mojím nepochopením samotného amerického futbalu, možno je to mojou nechuťou k americkej športom posadnutej kultúre, ale film ma vôbec neoslovil. Čistý priemer plus obligátna hviezda navyše za skutočný príbeh. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Davové scény při Rudyho (Sean Astin) závěrečném zápase byly natočeny během poločasu skutečného utkání mezi Notre Dame a Boston College z roku 1992. (Herr_Flick)
  • V závěrečné scéně, kdy ostatní hráči nesou Rudyho (Sean Astin) na ramenou, můžeme vidět, že všichni hráči mají na zádech číslo dresu a nad ním své příjmení, kromě Rudyho. (boul)
  • Od roku 1975 nebyl žádný jiný hráč Notre Dame vynášen ze hřiště na ramenou. (boul)

Reklama

Reklama