Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený smrtícími zbraněmi nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist a zanechává za sebou zmrzačené mrtvoly. Nyní si vybral městskou džungli. Los Angeles, kde právě zuří válka drogových gangů, je perfektní půdou pro Predátorovy smrtící hrátky. Tvrdohlavý policista Mike Harrigan (Danny Glover) se však odmítá vzdát bez boje. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (57)

Predátor: Kořist (2022)

  • Film je prošpikován odkazy na předchozí první 2 filmy (Predátor – 1987, Predátor 2 – 1990). Je zde např. viditelná souvislost s bahnem pokrytým na těle u kořenů stromu, sbírání trofejí lebky predátorem, využití predátoří lékarničky nebo použití dřevěných bodáků jako pasti. (Charpy)

Predátor: Kořist (2022)

  • Pistole Raphael Adolini 1715, která se dostane ke konci filmu hlavní hrdince do rukou, je ta samá zbraň, kterou jsme mohli vidět na konci filmu Predátor 2 (1990). V komiksu samotná pistole odkazuje na španělskou křesadlovou pistoli vyrobenou v roce 1715, kterou vlastnil francouzský kapitán pirátské galeony Raphael Adolini. V roce 1718 se proti Adolinimu posádka vzbouřila, což vedlo k jeho smrti. Když umíral, dal pistoli Predátorovi (Yautja Greyback – šedohřbet), který mu v boji pomohl. V roce 1997 pak dal Predátor pistoli poručíku Miku Harriganovi poté, co zabil Predátora (City Huntera – městský lovec). Avšak tvůrci nemohli použít původní rekvizitu pistole z filmu Predátor 2, protože nevěděli, kde se tato původní rekvizita nachází a předpokládali, že je nedostupná v archivech studia FOX. Požádali tedy o její výrobu rekvizitáře Jamese Rosenthala, který náhodou na kanále YouTube uviděl video fanouška vyrábějícího rekvizity zbraní, a který měl repliku pistole z Predátora 2 v daném videu za sebou na polici. Ve filmu je tak použita replika od tohoto výrobce replik. Z toho důvodu se replika pistole mírně liší od té původní z Predátora 2. Písmo i letopočet mají lehce odlišný typ písma a spoušť má odlišný tvar a je v lučíku umístěna v jiné pozici. (Muffino)

Vetřelec (1979)

Vetřelci (1986)

  • Scéna, kde jsou Mariňáci přepadeni uvnitř Úlu, byla později téměř přesně předělána na scénu, kde je Peter Keyes se svými muži napaden City Hunterem ve filmu Predátor 2 (1990). V obou případech velitelská osoba dohlížející na operaci (poručík Gorman ve filmu Vetřelci, Adam Garber ve filmu Predátor 2) sleduje události na obrazovkách ve svém velitelském centru (v obou případech se jedná o vozidla), které se nachází mimo akci a rychle ztrácí kontrolu nad situací, kdy může jen bezmocně sledovat, jak mimozemšťan(é) postupně zabijí jeho tým. Obě sekvence také končí tím, že někdo, kdo je mimo velitelskou strukturu (Ripley ve Vetřelcích, Harrigan v Predátorovi 2), vezme věci do svých rukou a pokusí se pomoci napadenému týmu. Způsob, jakým jsou sekvence natáčeny, je také velmi podobný, přičemž skutečný boj byl upraven tak, aby byl záměrně matoucí a nejasný. (Jan.Kanak)

Predátor (1987)

  • Na film volně navazuje komiks „Predátor betonová džungle“ z roku 1990, jehož autorem je Mark Verheiden. Nejenže rozšířil děj prvního filmu, ale také výrazně ovlivnil film Predátor 2 (1990). Následujícími komiksy jsou „Studená válka“ a „Temná řeka“. (Jan.Kanak)

Predátor (1987)

  • Arnold Schwarzenegger dostal nabídku na roli ve volném pokračování Predator 2 (1990), ovšem dle něj nestál scénář za nic, proto nabídku odmítl. "Nikdo nestojí o to, koukat na Predátory, jak řádí v ulicích města. Tady už máme svoje 'predátory'," uvedl ke svému postoji. (Lucasion)

Tenkrát v Mexiku (2003)

  • Jorge FBI, kterého hraje Rubén Blades, vypráví o svém parťákovi z FBI jménem Archuleta, který byl před lety zabit. Postava, kterou hrál Rubén Blades ve filmu Predátor 2 (1990), se jmenovala "Danny Archuleta". (JohnSmith)

Paparazzi (2004)

  • Kromě scénáristy je debutantem na poli celovečerních filmů i režisér Paul Abascal. Dříve režíroval mnoho epizod tv seriálů, zahrál si v druhém Predátorovi a staral se o vlasy desítkám herců při natáčení filmů. Díky práci na Smrtonosné zbrani 1-3 se seznámil s Gibsonem, který mu potom dohodil tento job. (imro)

Související novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Klepy, plky a floskule

Klepy, plky a floskule

02.10.2006

Asi takhle by se dala ve zkratce charakterizovat situace okolo údajné přípravy dalšího projektu o populárním vesmírném lovci lebek. Predátor z roku 1987 se pod taktovkou Johna McTiernana (a maskou… (více)

Vyhoďme ho z kola ven...

Vyhoďme ho z kola ven...

10.06.2006

...a ukažme si na něj prstem. Před několika dny se filmová mašinerie opět rozhoupala k akci a vydala prohlášení o režisérovi pokračování nejzmršenějšího a zároveň nejočekávanějšího scifi horroru,… (více)

Reklama

Reklama