Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 1
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Recenze uživatele Kozlowski8 k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2017) (S01) 

Příběh jedné z nejvýznamějších žen v dějinách Evropy - od jejího mládí a těžce prosazeného sňatku s Františkem Lotrinským, až po její usednutí na rakouský trůn a pozdější korunovaci uherskou královnou. Film přibližuje především vztahy na habsburském dvoře a vztahy v císařské rodině, politika a války o rakouský trůn jsou spíš v pozadí, což je možná škoda. Na druhou stranu - díky široké koprodukci - si můžeme vychutnat krásnou a velkolepou podívanou, kterou nabízí prostředí plesů a hostin u císařského dvora a pohledy na významná panovnická sídla a církevní objekty, které byly centrem nejvýznamějších politických a společenských událostí té doby. Trochu rozčarován jsem z pojetí osoby Marie Terezie, kterou jsem vždy měl za velice silnou, pevnou a dominantní osobnost, která dokáže prosadit svá rozhodnutí. Ve filmu jsem viděl nevýraznou a necharismatickou ženu. Mohla tomu přispět i ne úplně přesvědčivá Marie-Luise Stockinger v její úloze. Vojta Kotek a většina ostatních herců ale hrají skvěle. 65%. ()

A Woman at War (2019) (S02) 

Pokračování, líčící osudy jediné královny na českém trůnu a poměry na královském dvoře a v Evropě vůbec. Výměna herce v hlavní roli během série je dost ožehavá a rušivá záležitost. Pokud se ale tvůrci k tomuto kroku odhodlají, asi k němu mají vážný důvod. V tomto případě ale naštěstí došlo alespoň k posunu nahoru. Steffi Reinsperger se mi herecky zamlouvá mnohem víc než její předchůdkyně v roli královny. Myslím, že titulní postava je celkově lépe napsaná i přesvědčivěji zahraná. Taky Vojta Kotek dostává více prostoru a je výborný. Hezká podívaná. 75%. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Výborné zakončení trilogie o panování této významné ženy českých dějin. Opět jiná představitelka titulní role, která mi sedla asi nejvíc, velmi dobrý Aaron Friesz v roli Josefa II. a opět výtečný Vojtěch Kotek, který dozrál ve skvělého charakterního herce. Velké díky České televizi, která s pomocí koprodukčních partnerů vytvořila kvalitní výpravnou podívanou. 75 %. ()

Reklama

Reklama