Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, místy na mě sice působil nevěrohodně, ale už kvůli tématu za vidění určitě stojí. Zákaz uvedení do kin za komunismu podle mě může mít co dočinění s tehdejším děním v Jaslovských Bohunicích, kdy se režimu podařilo ututlat havárii z ledna 1976 (ne tu "hlavní" z roku 1977), přičemž elektrárna se potýkala i s dalšími problémy (např. nevhodné skladování jaderného odpadu) a film s podobnou tematikou by mohl vyvolat nežádoucí pozornost veřejnosti. Na tomto odkazu je reportáž o dvou statečných, kterým se podařilo hrozící katastrofu v roce 1976 zažehnat: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/208411000100105/obsah/40829-milan-antolik-viliam-paces-neznami-hrdinove/ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Kdysi (myslím, že v roce 1980) jsem se dostal do předváděcího sálu Adrie, kde se dávaly filmy o kterých se uvažovalo s uvedením v socialistických kinech. Už ve své tehdejší podobě na mě film velmi zapůsobil a těšil jsem se, že si ho užiju v kině. Do kin ho soudruzi bohužel nepustili a dodnes nechápu proč. Výborný Michael Douglas jako reportér a standartní Jack Lemmon v roli šéfa elektrárny. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Reportérka Kimberly Wells(sexy Jane Fonda) pripravuje reportáž v atómovej elektrárni za pomoci istej kamery kameramana špičkových kvalít Richarda Adamsa(Mike má očividne čuch na skvelé látky a nahadzuje plnovous...),sú svedkami nehody,ktorú Richard pohotovo nakrúca a samozrejme v centre diania je jadrový inžinier Jack Godell(famózny Jack Lemmon,ktorému úloha perfektne sedí),ktorý sa chystá o všetkom informovať verejnosť,aby on povedal pravdu,kde s prichádzajúcim koncom prichádza aj... Nebudem prezrádzať hlavnú pointu, ako to skončí,ale ja som mal takmer nervy v kýbli z vynikajúceho scenára a bravúrneho ústredného tria hercov,ktorí sa v týchto rolách cítia ako ryby vo vode,perfektné obsadenie,napínavá réžia od začiatku do konca s postupným budovaním napätia... Režisér Bridges symbolicky na úvode prezentuje spleť mostov v L.A.(mám na mysli ako sa v preklade preloží jeho priezvisko Bridges_mosty) v kompozícii kameramana Jamesa Crabea,inak sú tu tvorcovia začínajúci na písmenko J:(režisér,kameraman,herci:Jane a Jack) vo filme,ktorý je maximálne znepokojivý alebo spletený ako tieto mosty v komplikovanej situácii,ktorá nastáva po nehode,pričom na ponuke dňa správ bude extra reportáž(možnosť nakuknúť do zákulisia výroby reportáži a hladu po nich). Na konci som ostal zarazený ako Rich a Kimberly,ktorí len neveriacky nemôžu uveriť,čo sa deje okolo nich,tak ani v záverečných titulkov nezaznie hudba,len som si premietal v hlave spleť celého filmu,ktorý ma zarazil pekne a rýchlo k zemi.Díky za to...Retro,ktoré si vážim. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Čínský syndrom (angl. China Syndrome) je metafora, označující strach z určitého druhu jaderné havárie, který se uchytil v americké společnosti v 70. letech. Obecně se jedná o strach z možného přehřátí jaderných reaktorů, konkrétně z možného roztavení reaktoru při poruše chladicího systému, protavení se z prostor elektrárny ven a díky vysoké hustotě uranu protavení se skrze celou planetu, čímž by se vynořil v Číně (ve skutečnosti na „opačné straně“ Země proti USA je Indický oceán). Pouhých 12 dnů po uvedení filmu v kinech došlo v jaderné elektrárně Three Mile Island (Pensylvánie) k havárii, jejíž průběh byl částečně podobný „čínskému syndromu“ - porouchal se chladicí systém reaktoru a ten se roztavil, ale nepropálil se dovnitř. Aneb když se Amíci rozhodnou, že peníze jsou důležitější než lidské životy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dost napínavej filmek ze zajímavého prostředí atomovejch elektráren. Sice děj se dá odhadovat krásně dopředu, ale nevadí to, protože je to zajímavé. Vůbec jsem nečekal, že to má být o tomto tématu, takže mě to překvapilo - čekal jsem něco orientálního a oni na mě vyjedou s reaktorem. Každopádně předpokládám, že tento film měl působit na diváka jako na odpůrce atomové energie a přestože mám z toho taky strach, nemůžu se ubránit pocitu, že to bylo trochu jednostranné (nevěřím, že by někdo riskoval, že zamoří kontinent a všechny, jenom kvůli vlastnímu zisku - tohohle by snad už nebyli schopní ani největší šílenci, protože jde o krk i jim). No ale ta možnost tady vždycky je. A to je ten strach... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Po uvedení do kin byl film odborníky kritizován jako „přitažený za vlasy“ – taková nehoda by se v jaderné elektrárně rozhodně nikdy nemohla stát. O 12 dnů později však přišla nehoda elektrárny Three Mile Island, která se odehrála velmi podobně tomu, jak je popsaná ve filmu. Pokud by natáčeli film jako reakci na nehodu, princip nehody by nejspíš nebyl přesnější. Tato nehoda také zvýšila divácký zájem o film. (Jarek572)
  • Natáčení probíhalo v Californii a Pennsylvánii. (reich)
  • Film byl po premiéře nevybíravě napaden odborníky na jadernou energii. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama