Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)
  • „Tento film pojednával o trestu smrti a bezpráví. Cítil jsem, že nastal ten správný čas – a to, i když se jednalo o menší snímek – v tomto ohledu sám sebe překonat,“ ohlédl se s odstupem času za tímto westernem sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)
  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)
  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)
  • V tomto filme Clint Eastwood predstavil výrazne modernizovaného kovboja v príbehoch veľmi podobných westernoch Johna Wayna, ale oveľa serióznejších. (westerns)
  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)
  • Jedná sa o prvý film, v ktorom začal Clint Eastwood (Marshal Jed Cooper) s pomocnou réžiou. (J*A*M*B*O)

Reklama

Reklama