Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (267)

H34D 

všechny recenze uživatele

Jubilejní desátý Saw s návratem Tobina Bella v hlavní roli dokázal vzbudit i jistá, nezanedbatelná očekávání, nicméně v konečném důsledku, jediné, čím se oproti předchozím dílům vymyká, je přehnaně dlouhá stopáž. Více než dvacetiminutová příprava zrady/křivdy, nebo jak to nazvat, je v béčkové vyvražďovačce opravdu zbytečná a hlavně únavná. Samotné "pasti" nebo chcete-li způsoby trestu už pak po desátké také nelze vymyslet kdovíjak osvěžujícím způsobem. Vše jsme již viděli, vše jsme již zažili, nutno podotknout, že v lepších barvách. Bát se rozhodně nebudete a napětí ve vás může vybudovat tak akorát všudypřítomný hysterický řev všech aktivních postav, anebo dvě hodiny pečlivě budovaná potřeba močit. 5/10 ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Velkolepý návrat Johna Kramera, ktorý fanúšikov série poteší, ale s Jigsawom pracuje trochu inak, než by človek čakal. John je tu totiž nešikovne zobrazený ako človek, ktorému záleží na tom, ako obete jeho hry dopadnú. Dokonca má medzi obeťami aj svoju favoritku, ktorá schytá tú najjednoduchšiu pasť. Čo ma ale prekvapilo ešte viac je to, že tu Amanda, ktorá je od začiatku série zobrazená ako chladnokrvné monštrum vytvárajúce hry, ktoré sa nedajú prežiť, taktiež súcití s jednou z postáv a dokonca sa odváži komentovať niektoré Johnove rozhodnutia, čo by malo byť v kontexte Saw úplne nepredstavitelné. Tiež ma zarazilo to, ako v závere (ne)dopadla tá najodpornejšia postava v celej tejto sérii. Inak som ale spokojný, pretože Saw X sa pod taktovkou Kevina Greuterta vracia k tomu, čo od tejto série všetci čakáme. Pasti sú zaujímavé, práca s kamerou old schoolová a krv tečie potokmi, takže netreba rozmýšlať a treba si to užívať, pretože aj keď je Tobin Bell v skvelej forme, má už 81 rokov a nevieme, kolko filmov bude ešte schopný natočiť. Po zhliadnutí vynikajúcej potitulkovej scény dúfam, že sa minimálne jednej novej časti dočkáme, pretože toto znovuzrodenie mojej srdcovky sa podarilo nad moje očakávania. ()

Reklama

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem žádný zázrak a žádný jsem taky nedostal. Drama o umírajícím starci je děsná nuda, následující trest pro unterwassermany je místy komický (střeva, drátořez, autolobotomie) a zvraty viditelné půl hodiny dopředu. A trest pro hlavní antagonistku vlastně není. Suma sumárum, koukat se na to dá, ale je tu pouze pár kladů (Tobin, doktorská vyjebávka), na který si člověk za pár dní asi nevzpomene. Stejně jako na tenhle film. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, že autoři splnili to, co slíbili. Stylem i kvalitou se zkrátka vrátili k nejúspěšnějším komerčním časům série. Fandové značky navíc dostanou nějaké to cameo, pár pomrknutí a nenáročný divák toužící po co největším humusu bude jakž takž spokojený. Pro ostatní se však stále jedná o prázdnou přehlídku humusáren, kterou trochu zachraňuje alespoň charisma Tobina Bella. Kvalitní horor tu samozřejmě nemá smysl hledat, na druhou stranu, po pištivém teroru Chrise Rocka budu spokojenost cílového publika chápat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za dvojkou až čtyřkou i jakousi snahou o svěží reboot (2021) vyčpělé hororové série stál režisér Darren Lynn Bousman. Společně s uječeným Chrisem Rockem to od kritiků i diváků naposledy solidně schytal. Producenti ale nehodlají o stále potenciálně výdělečnou látku přijít, o „nakopnutí“ se tak pokouší střihač řady dílů (i režisér dvou pokračování) Kevin Greutert. A z velké části se mu to i daří. Franšíza nejprve divákovi nutí jakési tklivé drama o umírání a záblesku naděje v podobě experimentálního lékařského zákroku. Jenže důvěřivého Johna Kramera není radno naštvat, tudíž to bude tým „odborníků“ hodně bolet. Jednička těžila z toho, že divák předem nic neví. Mixovala režijní invenci, nervní atmosféru a násilí. Další díly byly lacinější a lacinější. Bylo vidět, jak moc se na nich spěchalo, jak moc šlo zejména o zlaťáky z pokladen kin. To sice zůstává, nicméně první velké plus: ikonický Tobin Bell, druhé menší plus: snaha dodat mu lidskou stránku, třetí střední plus: gore scény a brutální pasti. To okolo je tradičně prázdné, samotný úvod (Kramer a jeho rakovina) zbytečně dlouhý, samotné mučení hříšníků s postupem času už utahanější. Trikaři a maskéři se znovu výborně vyřádili, finální vysvětlovačku si ale tvůrci mohli odpustit. Jedenáctý díl má nicméně cestu pečlivě umetenou. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první díl série, ve kterém se neobjevuje policie vyšetřující vraždu. (Claw)
  • Ve filmu John (Tobin Bell) používá k odeslání e-mailu Cecilii (Synnøve Macody Lund) e-mailovou adresu „kramerjohn994@gmail.com“. Tato adresa je funkční a diváci na ni mohou posílat e-maily. Obdrží odpověď, že John je pryč, ale odepíše, až bude znovu dostupný. (catnipped)
  • Jedná se o dosud nejdelší minutáž filmu této série. (PenguinTom)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama