Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věci nejsou černobílé. Někdo to zjistí, až když pořádně narazí. Během šestatřiceti hodin se v Los Angeles protnou osudy několika zcela odlišných lidí. Třebaže jsou všichni odlišní, přece jen je spojuje víc než jen místo jejich bydliště. Všichni se totiž nějak potýkají s rasovými či etnickými předsudky. Dvojice černošských zlodějíčků využívá barvu pleti jako omluvu pro své kriminální jednání. Bílý prokurátor využívá rasovou problematiku pro svou kariéru, zatímco jeho psychicky labilní manželka nachází v okolí samé důkazy pro oprávněnost svých rasových předsudků. Perský obchodník je přesvědčen, že představitelé zákona jej diskriminují kvůli jeho původu. Bělošský policista bez skrupulí zneužívá svých pravomocí k ponížení noblesní černošské ženy před očima jejího manžela. Několik náhod, ve kterých sehraje roli autonehoda, výstřel ostrého nebo naopak slepého náboje, však každého z hrdinů postaví tváří v tvář pravdě o jeho vlastních slabostech a temných stránkách… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 246)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nefandím příliš filmům, kde se prolíná více příběhů. Tady mi to ale ani nevadí a jednotlivé příběhy se mi zdají plnohodnotné. Nejvíce emocí jsem vnímala při vytahování Thandie Newton z nabouraného auta. Dojaly mě ale i osudy ostatních hrdinů. V některých chvílích jsem měla opravdu na krajíčku. Jinak jsem po většinu filmu žasla nad skvělou hudbou a ojedinělou atmosférou. Film splnil moje očekávání, přesto 5* nedám. Ze začátku byly některé pasáže trochu nudné. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem dlouhý roky přehlížel, protože jsem byl přesvědčenej o tom, že to bude nějaká výchovná blbost a proti-rasistická agitka. Až 9 let po natočení jsem se odhodlal na to podívat a k mýmu překvapení jsem zjistil, že se jedná o hodně nadprůměrnou zálžitost. Já mam velkou oblibu ve filmech, který jsou tvořený různejma příběhama a ty se postupně skládaj dohromady jako puzzle, takže tim u mě Crash jednozančně zabodoval. Jako určitou vadu na kráse bych viděl to, že tam občas zaúřaduje deus-ex-machina a trochu slabší byl konec. Sice všechny ty příběhy nějak dopadnou, ale čekal jsem prostě nějakou geniální pointu. I tak ale film řadim k tomu lepšímu. 80% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film plný skvělých herců, kteří předvádějí výborné výkony. Žádna role neni slabě obsazena a herci padnou do postav naprosto přesně. Takový Matt Dillon jako rasistický úchylný policista a nebo Brendan Fraser jako prokurátor. Jim by jste věřili, že jsou těmi které hrají a ne herci.Dokonce ani taková Sandra Bullock nechává zapomenout na své herecké role typu Slečna drsnák(proč se na ni zlobit, přece si na život musí vydělat...). Pár okamžiků je ve filmu extra silných. Takové setkání s andělem pro jednoho muže bude opravdu klíčové a vás bude mrazit v zádech. Herci jsou opravdu silná část filmi. Zbytek tvoří skvělá a zručná režie. Ta si pohrává s příběhy všech lidí velmi bravůrně a ukazuje nám zvláštní svět LA v ještě zvláštnějších a podivnějších barvách. Město plné příběhů je opravdu krásné a scénář s ním pracuje bez chybičky. Všechny postavy dostanou přesně tolik času, aby jsme je pochopili a jejich psychika je i v minimálním čase perfektně ukázaná. Paul Haggis jako režisér i scénárista vytvořil svůj vlastní film a možná je to jeho majstrštyk. Scénárista seriálů jako byl Walker, Texas ranger nebo Michael Hayes, ale také filmu Million Dollar Baby. Opravdu zvláštní výkonostní kvalita, ale doufejme, že bude kvalita jen stoupat. Ještě nesmím zapomenout na krásnou a hlavně naprosto příjemnou hudbu, kterou má nasvědomí nejen Paul Haggis a Kathleen York, ale i další pro mě neznámí tvůrci(Mark Isham, Oliver Nathan a Shani Rigsbee). Krásný lidský film o lidech, kteří žijí mezi námi a o podivuhodném životěv LA, které nikdy nepřestane vytvářet další a další životní příběhy. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Mozaikova štruktúra prepletených osudov viacerých postáv podobná napr. Magnólii, výtvarne chladne štylizovaný svet odvátrenej strany LA vyobrazením veľmi blízky Collateral. Vzájomné prepletanie dielčích segmentov síce miestami zaváňa až prílišnou vykonštruovanosťou, ale na druhej strane to je možné brať ako prostriedok, ktorým chcel režisér do jedného príbehu vsunúť viacero tém. Výsledok je na charaktery výborne vykreslená, atmosferická, prepracovaná štúdia paranoie, odcudzenia, rasovej neznášanlivosti, xenofóbie a korupcie. Situovanie do "Mesta anjelov" celú problematiku len zvýrazňuje, podobne ako očistec (padajúci sneh) relativizuje pozitívne ladenie záveru, ktorý tak filmovým jazykom krásne vytvára dramatický oblúk s úvodným monológom: "Its the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In LA, nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something". ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

No konečně!!!! Ale že to trvalo (mně!) než jsem pochopil že Sandra Bullock je herečka... Kaju se.... Víc než zajímavý film o rasismu pod pokličkou... Být rasistou proti své vůli, být skrytým rasistou atd. Kdo nezažil nepochopí.. Zpravidla největší antirasista je ten, který žije ve své tvrdě segregované čtvrti a hraje si na milovníka všech ras na celém světě... do té doby než je konfrontován... Haggis mě do světa vtáhl jednak proto že umí, jednak proto, že je reálný... A to je celé. V tom je celá síla tohoto příběhu, který si rozhodně nepouštím naposledy... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (36)

  • Inspirací Paulu Haggisovi byl vlastní zážitek. Když se v roce 1991 vracel z premiéry filmu Mlčení jehňátek (1991), na Wilshire Boulevardu ho přepadli dva černoši a ukradli mu auto. Začal přemýšlet o vlivu rasy, etnika a rozdělení společenských tříd. Později uvedl, že filmem chtěl nejen kritizovat rasisty, ale také liberální myšlenky, že rasový problém je nadhodnocovaný. (kenny.h)
  • Scénář byl napsán již v roce 2001. (Kulmon)
  • Christine (Thandie Newton) během hádky řekne Cameronovi (Terrence Howard), že se nejvíc přiblížil podstatě černošství, když se díval na Cosby Show. Terrence Howard se v Cosby Show objevil v 19 letech před kamerou vůbec poprvé. (Kulmon)

Související novinky

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama