Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 006)

majo25 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako prvý film a približne rovnako dobrý ako tretí. Aj keď zachraňuje ho hlavne až pekne rozgradovaný záver. Stále mi však vadí parkinsonovská kamera a honenie si filmového ega pri automobilových a aj iných naháňačkách, čo ja až tak nemusím. Brian Cox vynikájúci. Film, ktorý je asi lepší na druhé pozretie. ()

otík 

všechny recenze uživatele

„Bournův mýtus“ je skvělý thriller, o tom není pochyb. Zajímavá zápletka, přestože hodně složitá, stále se v ní divák orientuje. Skvělý Matt Damon, kterého jsem v jedničce moc nemusel, teď naopak mě velmi překvapil výtečným hereckým výkonem. Perfektní hudba, John Powell se opět vytáhl. Trošku zklamáním je pro mě kamera a střih, nemám totiž rád akci natočenou roztřesenou kamerou a sestříhanou do rychlých obrázků za sebou. Ale zase to působí velmi adrenalinově a k tomuto filmu to sedí. A taky akce zde moc není (až na výtečnou automobilovou honičku), je zde sem tam nějaká mlátička, ale jinak nic extra. Film ale na tomto nestojí a taky se za žádný nabušený akčňák nevydává. Suma sumárum, je to čistokrevný thriller, který je po stránce příběhové o hodně lepší než jednička, po stránce vizuální dobrý, ale ne lepší než jednička a po stránce akční horší než jednička (prostě to chtělo akce víc). I tak velká spokojenost. PS: jediný film ze série o Bourneovi, kde je v názvu Bourne bez písmene e:-) ()

AGO 

všechny recenze uživatele

Výrazne odlišné a výrazne lepšie než prvý diel. Pre mňa jeden z najlepšich akčných filmov (i keď akcie je pramálo) nového tisícročia. Prvotriedni herci podávajú prvotriedne výkony, Powellova hudba ma dopuje adrenalínom. Kamera sa trasie a trasie, mňa mrazí od realistickosti. Rovnako, ako je pre niekoho cool elegantný a upravený James Bond, pre mňa je odteraz cool špinavý, tvrdý Jason Bourne. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Druhý z Bournov, Bourne Supremacy je takisto našlapaný špionážny thriller ako skvelá jednotka, no je o niečo menej pútavejší. Viac kombinovaný dej mi trocha prekážal, kamera a strih je opäť na úrovni ako v jednotke, réžia moc dobrá. Škoda, že sa vyskytuje menej akcie, no automobilová naháňačka v Moskve je super. Všetky akcie sú na vysokej úrovni, no bitky sú nasnímané moc trhavou kamerou, čiže sú mierne neprehľadné. Postavy sú stále fajn, no je ich dosť čo trocha prekáža. Stále je to nadupaná jazda za Bournovým sebapoznaním. 82% ()

Twil 

všechny recenze uživatele

Pokracovani Bournovy Identity. Rezie se ujmul Paul Greengrass a je to znat. Po prvnim zhlednuti me ale film trochu zklamal. Vic se mi libil prvni dil, to bezesporu. Kdyz jsem se ale na Bourna dival podruhe, opet me chytnul. Svizna, misty roztrpena kamara dava filmu riz. Opet vyborna honicka v autech, tentokrat uz bez milostne sceny, ale stale s uzasnou hudbou Johna Powella (to the roof je dokonala akcni skladba k uz mene akcni scene). Jason stale prcha, ale alespon uz zna sve jmeno. 86% ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Dvojka podľa mňa ešte lepšia ako jednotka, vytratil sa klasický scenár bondoviek, Bourne je zraniteľný a pribudla ručná kamera. Čo viac dodať? Asi len že prekonať to mohla už len trojka! ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Asi jsem z jiné planety. Absolutně nechápu vysoké hodnocení a vůbec chválu celkově. Nuda by ani tak nevadila, ale ta stupidní kamera a příšerné střihy mě úplně vytáčely. Nepřehledné akce téměř amatérsky natočené - to má být skvělý akční film? O třetí díl už nemám zájem, myslím, že je zaděláno na pořádně nafouknutou trilogiibublinu. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Minulý díl byl tak nějak dobře našláplý, bohužel Bournův mýtus moc nepokročil .... snad Bourneovo ultimátum??? ()

reky 

všechny recenze uživatele

Pro mě o malinko slabší než jednička, stále však na slušné 4* stačící. Škoda, že výrazně ubylo Franky Potente i Chrise Coopera a naopak přibyla mně silně nesympatická Joan Allen... ()

Pilgrimka 

všechny recenze uživatele

Na to jak Matta vůbec nevyhledávám a všeobecně ho nějak zvlášť nemusím, tak to, že jsem dala pět hvězd o něčem značí. Greengrass. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Druhý díl série je přechodem mezi nápaditým Agentem bez minulosti a vynikajícím Bourneovým ultimátem. Paul Greengrass natočil promyšlený scénář dramatickým, dokumentárním stylem. Špionážní thriller díky tomu působí nezvykle realisticky, ale v akčních scénách se z neklidného poskakování trochu točí hlava. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Nechcem zbytočne nafukovať... Tak ani nebudem: Tu sa už prepisuje budúca filmová história! :) Bourne v plnej sile, spolu s perfektnou naturálnou a inteligentnou réžiou u mňa zaznamenáva podstatnejší míľnik ako momentálne dokážem vysvetliť... Hádam len toľko, že už všetky filmy s obdobnou tematikou budem navždy členiť na "pred" alebo "po" Bournovom mýte. Nulový pátos síce určite v mnohých vzbudí tendenciu strhávať body, ale mňa (možno aj práve vďaka tomu) táto naprosto revolučná záležitosť nepustí od päťky - btw: neporovnateľné s predchádzajúcim agentom bez mena... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dvojka docela odsýpá. Klasická schémata špionážní akce jsou dodržena. Střílečky, honičky v autech, padouch a šéf nejisté politické orientace. 70% ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Mýtus a Ultimátum, to je jako jeden dlooouhý film, rozdělený přesně v polovině. Akorát s tím rozdílem, že Ult. je prostě lepší... Avšak Mýt. téměř vůbec nezaostává! Ono je to stejně předpokladatelné, vždyť dvojku i trojku režíroval jeden a ten samý režisér! Proto jsou oba na vysoké úrovni. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem perfektni! Neskutecne promysleny a inteligentni thriller, ktery nechava hluboko za sebou vsechny "nulovy sance a trojita ikska". Uz se nemuzu dockat tretiho dilu... Get some rest, Pam. You look tired. ... Zde by vsak lepe sedelo: Get some rest, Jason. You look tired =) ()

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama