Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Ne odpad! ale MEGAGIGASRAČKA!!! Tímhle paskvilem nás krmili na vojně a koukat se v přijímači na to, jak ten vytlemenej Zounar zmoudří a stane se z něj guma, co chápe svou odpovědnost k vlasti bylo fakt na blití. Ale to pochopí jen ten, kdo měl někdy za 730 a odečítal každým dnem:-/ Každopádně, za tohle veledílo bych normálně střílel! Každý, kdo tomu dá jiné hodnocení, než ODPAD je duševně nemocný, nebo komouš, což je totéž!!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dokonalé archetypy postav, vymývání mozků a propaganda těsně před tím, než se režim sebezničil...Z trosek se stávají chlapi, z gaunerů řádní muži, z tlusťochů vysportované korby, to vše okořeněné věčnou láskou, která překoná i krize. Děkujeme, naše slavná socialistická armádo - její spravedliví a chápající důstojníci! Zajímalo by mě, jestli ten bordel a plýtvání, které se provalilo (rok 2010), mělo základ už v té době. Z nostalgie na tento seriál koukám... Každopádně, ty kecy a činy důstojníků stojí za odpad. Ale dávám jednu hvězdu za devatenáctiletou Evu Vejmělkovou a druhou za poslední větu seriálu, kterou vyslovila právě ona. ()

Reklama

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

Milý Malarkeyi. Narozdíl od tebe a Djkomy jsem v době, kdy se tento seriál odehrává, nejen žil, ale dokonce jsem v čase jeho natáčení právě absolvoval tzv. dvouletou základní vojenskou službu. Věř mi, že "odpad" je pro tenhle neuvěřitelný výsměch do ksichtu všem, kteří museli dva roky čurákovat v rudozeleném pekle, jediným možným hodnocením. (Poznámka po letech: Vida, ten blb předělal kvůli mě celý svůj komentář, jen aby dokázal jaký je hloupý a nepřínosný kokůtek. Takže je vlastně všechno v pořádku.) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Kdepak „odpad!“ Neříkám, že to je nejlepší, co v době socializmu vzniklo, ale film je potřeba vidět ve všech souvislostech a především v souvislosti doby. Nelze zrušit, zakázat a zbořit vše, co vzniklo za socializmu. Jistě, dnes už to tak v armádě nevypadá. Ale není právě tento seriál jednou z možností, jak ukázat těm, kteří tuto dobu nezažili, jak to tenkrát vypadalo? Já si myslím, že seriál podává celkem pravdivý obraz o tehdejší vojenské službě. Soudím podle toho, co jsem na vojně zažil já. A že se v seriálu odráží tehdejší politika? No ona musí, bez ní to na vojně nešlo. Kdo ví, jak bude dnešní politika hodnocena za 50 let. A proto Chlapce a chlapi doporučuji všem, kdo si chtějí zavzpomínat na svoji vojenskou službu, ale také těm, kdo chtějí alespoň v nástinu poznat, jak taková vojna tehdy vypadala. ()

MarekT odpad!

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názorem, že seriál připomíná film "Copak je to za vojáka". Jenomže pokud ve zmíněném filmu nebyl znát prorežimní podtext, zde byl. Navíc si myslím, že pro budování socialistického uvědomění byl natočen seriál trochu pozdě. Dobré je to tak maximálně jako zahřívací kolo pro dnes v telenovelách etablované herce. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) na popularitu po odvysielaní seriálu spomína: "Tak to bol veľký masaker, to skutočne dokáže pekne zatemniť mozog. Ľudia sa za mnou otáčali, zastavovali ma na ulici, a ja si myslel, že som riaditeľ zemegule. A začal som sa tomu klamu podriaďovať. Zrazu mi začalo záležať na tom, ako vyjdem von oblečený, s kým budem videný a tak ďalej. Stávala sa zo mňa vyfintená ovečka, ktorá sa nechala strhnúť davom. Prioritou sa pre mňa začal stávať obal, pretože popularita je práve len to pozlátko, ktoré navyše nie je večné." (Raccoon.city)
  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) hrá situáciu, kedy jeho postave zomrie otec a práve v tú istú dobu zhodou okolností mu zomrela blízka osoba. Musel odísť na pohreb, takže to všetci v štábe vedeli. A keď sa vrátil, povedal mu režisér: "Ty vieš, ako toto hrať, tebe nič hovoriť nemusím." (Raccoon.city)
  • Všetci mladí herci, ktorí stvárnili vojakov v rámci nakrúcania, mali naozaj veľmi intenzívnu štrnásťdňovú vojenskú prípravu, kde ich inštruktori vôbec nešetrili. Armáda mala svoj poriadok a herci museli základné úkony ovládať, inak by to nielen diváci spoznali, ale bolo by to aj dosť nebezpečné. Napríklad dvere od takzvaného „BVP“ (bojové vozidlo pechoty) vážili jednu tonu, pretože boli plné nafty, a keby sa zavreli inak, než ako sa to má, mohli by ublížiť sebe alebo kolegovi. Alebo boli zaradení do regulárneho cvičenia vojsk, kde vedľa nich išlo stopäťdesiat tankov a všade okolo vybuchovali granáty. Hercom niekedy fakt nebolo do spevu. Herci riadili bojové vozidlá, vytvárali rojnice, brodili sa bahnom, snehom, tvár si mazali Indulonou, aby nemali omrzliny. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama