Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Odhalení u hororů je sice dychtivě očekávané a přináší odpovědi na otázky, ale občas má negativní vliv na dobře budovanou atmosféru. Kalvárie je toho dobrým příkladem, nicméně nenudil jsem se po celý film ani trochu. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som mala chuť urobiť si manikúru, pedikúru, zafarbiť si vlasy... Vlastne som to aj urobila. Keď sa zavriem sama do drevárne, tak natočím lepší horor. A to nemám veľké ego, ani talent. Hororové prvky a la letecká maska spoza stromu či jedna mŕtvola v jazere na mňa slušne povedané veľmi nezapôsobili. Dej (Vlastne aký?) sa vliekol, plahočenie po lese tiež, keby som to pozerala o jednej ráno, tak zaspím do desiatich minút, čo by bolo v podstate fajn, lebo aspoň by som sa konečne vyspala. Pozerala som to v čase obeda, ale aj tak ma ťahá spať, neviem, možno som už stará. Jednu hviezdu dávam vlastne ani neviem za čo, možno za ten koniec, ktorý bol aj tak od veci. Ľudia robia aj čudnejšie veci, ale vynaložiť svoje úsilie, čas a peniaze na toto, a pritom sa tváriť, že ste natočili regulérny film - horor - tak to ma stále neprestáva prekvapovať. ()

Ludivitto 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, který je posranej strachy jen z pohledu na les funguje podobný film jako docela solidní horor. Baterka, piáno, temný les...uuuaaa. Klišoidní závěr? Nevadil. ()

Curlyman 

všechny recenze uživatele

Po nemastnom - neslanom rozjazde začal film chytať tie správne grády aby v najlepšom skončil. Veľká škoda, pretože potenciál tam bol veľký a ku koncu to bolo to pravé orechové. Ale škoda, že len ku koncu. Hlavne tie "blairwitchovské" zábery dodávali tú správnu atmosféru. Severania vedia točiť horory. Po tomto filme je to pre mňa fakt. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Miluji atmosféru Norských hororů a vůbec prostředí Norska.. ale zde to bylo co? Od začátku do konce tu byla vlastně pouze seance pár lidí z práce co spolu jen vykecávali a hráli si.. Jediné co mohlo děsit byla ta mrtvola a neustále se samovolně stavící stan a co dál? Neměl jsme se čeho bát odehrávat se to někde v Americe na poušti či ve městě a být to natočeno opět v Americe tak bych to hodnotil mnohem hůř... 2z5 ()

Antimana 

všechny recenze uživatele

Je ťažké tento snímok pochopiť a celý dej je pretkaný nejasnosťami. Záver na nás vychrlí množstvo informácií, ktoré nedávajú zmysel. Možno by si to zaslúžilo dlhšiu stopáž a premyslenejšie postavy. Vraždil snúbenec a "vrátnik" bol komplic? Gunnar sa od začiatku správa podivne, takže očakávate , že s tým bude mať niečo spoločné a nakoniec...Starý otec mu vravieval, aby nechodil k jazeru a čo s tým má vražda spred mesiaca? Podivné zvuky na magnetofóne? Lietadlo z 2. svet vojny v jazere? Podotýkam, že sa nejedná o žiadny experimentálny film a lá Lynch a preto ma štve toľko nezrovnalostí. Na druhej strane to má skvelú atmosféru a tie nezodpovedané otázky ma nútia rozmýšľať a rozvíjajú fantáziu. Nemalé plus je za ten obrovský strach, ktorý vo mne vyvolali husté lesy a šialený pán v šatách v samotnom finále :) ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Nenápadný severský horor, ktorého hlavnou zbraňou je divoká príroda v ktorej sa tento film odohráva. Päť reportérov sa vydává na odľahlú chatu a po náleze opusteného stanu začnú mať pocit, že ich niekto sleduje. Film si udržuje napätie až do samotného záveru a režisérovi sa podarilo natočiť mnoho drsných scén. Veľmi dobre odvedená práca. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Už je to opravdu dlouho co jsem se u hororu bál......Nízko nákladová,bez speciálních efektů,přesto velmi děsivý. Norové si u mě vybudovali respekt:-) ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

80 minut trvající a nepřestávající nuda. Snažil jsem se bát, ale opravdu to nešlo. Tento styl příběhu ála BlairWitch již nemá cenu znovu přenatáčet. A hrozná hudba...Tento scénář si myslím jsem schopen napsat na koleně za večer.... ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Několik lidí se svými děsy sami uprostřed lesů v norské divočině, ve kterých číhá neznámé zlo utahující svou smrtící smyčku. Tento norský thriller mne dostal svou atmosférou, která dala strachu z neznámého temného lesa nový význam. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Pro mě typický představitel průměrného filmu,potažmo hororu.Klidně ho označím za povedený film,s vydařenou atmosférou,ale abych z něj byl odvázaný,to by asi moc neklaplo.Pravdou je,že jde o další z filmů,který mě ujišťuje v tom,že jakmile se začne stmívat,já musím být od lesa vzdálený alespoň pár kilometrů,jinak bych se komplet posr..!Tvůrcům se povedlo naplno využít tajemna,které toto prostředí samo nabízí a je cítit v každém záběru.Bohužel,to co se v tomto uhrančivém a pro mě strašidelném prostředí odehrává,zas až taková výhra není a pointa je pak úplným zklamáním,čekal jsem od autorů trochu větší fantazii.Nicméně Temné lesy svou úlohu splnili,pocit napětí díky atmosféře se jim ve mě povedlo naplnit,takže ok,ale to ostaní trochu vázne. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Villmark na moje prekvapenie nedosiahol úroveň iného známeho nórskeho hororu Fritt Vilt. A to aj napriek vysokému hodnoteniu tu na ČSFD. Tento nenápadný snímok si zakladá hlavne, a dosť okato, na postupnej gradácii hororovej atmosféry. Ale čo čert nechcel, ona tá atmosféra graduje až príliš pomaly. Graduje tak pomaly, že po prvej pol hodine som reálne uvažoval že dám Villmarku maximimálne jednu *. Našťastie to aspoň trochu zachránila záverečná naháňačka po lese ala The Blair Witch Project a celkom slušná napínačka nervov v lesoch medzi stromami, ale hlavne v chatke, keď tam ostala jedna z postáv úplne sama. Záverečné "odhalenie pointy", zrejme vycucané z prsta, na mňa pôsobilo až príliš umelo a ako už písali aj iní užívatelia ostáva vo filme veľa logických dier a nevysvetlených scén. Nakoniec, Villmark je priemerný európsky horor. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Těšil jsem se na atmosferickou bombu z norských lesů, jenomže nakonec z toho vylezlo jen těžko definovatelné cosi, sice se slušnou atmosférou, ale pohříchu úplně bez děje. U takového filmu by člověk asi čekal, že když jdou filmaři na samotu do lesa, vezmou si s sebou kameru a něco tam natočí a o tom ten film pak bude. Jenže tady ouha. Tihle tam šli jen tak kempovat bez kamery a já jsem teda za celý film nepochopil, proč tam vlastně vůbec lezli (nejspíš jakýsi team-building?). Pak to chování postav. Gunnar zmagořil v podstatě okamžitě, ale zbylá čtveřice ho poslouchala na slovo, přestože jeho chování bylo prostě ujeté (kdo kácí stromy uprostřed noci?). Atmosféra sice pomaličku houstne a film přece jen dospěje k akčnímu finále, ale ani to není nijak povedené a vševysvětlující pointa mi přišla dost laciná. No, tohle mě prostě moc nebavilo a podruhé se na to podívám už jen stěží. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

S akci se tady trochu setri, za to atmosfera vyborna. Jen mala poznamka - proc musi v norskym filmu, kde clovek ocekava pohledne blondynky, hrat nejaka indicka kofola? ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Temné lesy bych s chutí přejmenoval na Tupé lesy - nebo na Nesympatické lesy....nebo na Nepovedené lesy...ta tíživá a dobře vybudovaná atmosféra, o které tady všichni píšete, mi zůstala zřejmě bohužel skryta, nebo jí totálně zabila banda hnusných a idiotských neherců. Jedinou hvězdu dávám za jakousi pointu, která ale zůstane v propadlišti zapomnění...............moje hodnocení = 2 z 10. ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Není úplně běžné, aby šablona horor "parta lidí na odlehlém místě versus smrtelné něco okolo nich" mělo takto hutnou atmosféru, která vás udrží po dobrých 85% délky filmu. Postavy si sedly a vzájemně se osobnostně doplňovaly. Bohužel finále a vysvětlení bylo to nejslabší a zároveň vystřelí otazník, jak někdo, kdo dokáže po většinu stopáže filmu budovat tak dobře atmosféru pak dokáže zpackat to co mělo být třešňičkou na dortu. ()

Red Meat 

všechny recenze uživatele

Námět je prakticky kopírkou BLAIR WITCH (skupinka lidí uprostřed lesů, jež je ohrožována neznámým zlem) a v mnoha ohledech jej i připomíná. Nutno však přiznat, že VILLMARK je daleko strašidelnější, zručněji natočený a vůbec celkově působivější film. Především první polovina, kdy tvůrci budují strašidelnou atmosféru, je velmi povedená. Bohužel však někdy v poslední třetině se děj láme do formy laciných lekaček a výslednému dojmu nepomáhá ani mdlá pointa. Přesto dávám čtyři hvězdičky, protože jsem se za 1) ani vteřinu nenudil a za 2) místy skutečné bál, což je myslím u hororu to nejdůležitější. ()

GeorgeHans 

všechny recenze uživatele

Tá atmosféra! prostredie temných lesov bolo fakt prvotriedne a bál som sa skoro vkuse. Nebyť úplného záveru, bolo by to za plný počet. Ale obsiahnuť do posledných sekúnd ako to vlastne všetko bolo nebol dobrý nápad. ()

imperaToor 

všechny recenze uživatele

Dokonale temná atmosféra, hlavné díky tomu, že se většina filmu odehrává ve tmě, nenechá člověka zavřít oko. Jen ten konec se zdá natočený narychlo. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Vynikající atmosféra řekl bych trochu ve stylu Blair Witch, hra se světlem... Ale určitá předvídatelnost situací, které nastanou, sráží hodnocení na průměr. ()

Reklama

Reklama