Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Novák se rozhodl natočit seriál o Novákových ze železničářské rodiny. Sice se jedná o prorežimní ideologickou slátaninu, plnou nesmyslů a logických nedostatků, ale na druhou stranu s vynikajícím hereckým obsazením. Mladším lidem také může připomenout tu děsnou šedivou dobu, kdy bez známých nebylo možno ničeho kloudně dosáhnout, lidé měli v práci - a nejen na dráze - těžkou pohodu (no, být železničářem není z nejtěžších dřin ani v současnosti), vesele se šmelilo a nejváženějšími lidmi byli řezník a automechanik. Překvapuje mě datum vzniku seriálu, tipoval bych ho na nejméně o deset let starší. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Další výprava do socreálu začátku osmdesátých let, ve které se nám opět vyskytuje notoricky se opakující herecká skavdra tehdejší doby. Nutno ale podotknout, že je to obsazení na úrovni. Jako všechny obdobné seriály nám i tento slouží coby dokument tehdejší každodennosti - nepotismus, všimné, melouchy, zahrádkaření, nedostatek určitých komodit atd. Určitě je ale stravitelnější a neškodnější než angažovanější dílka. 3,5 * ()

Reklama

Basniknoci 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděla celý seriál až do konce. Byla to příjemná podívaná a člověk se občas i zasmál. Velice mě potěšilo herecké obsazení, obzvláště pan Kemr byl naprosto perfektní, v každémdíle jsem čekala s čím příjde tentokrát. Jeho herecké umění mě nikdy nepřestane bavit. Musím zmínit i charismatického Brzobohatého, který se do role otce vyloženě hodil. Jediný kdo mi trochu do celé rodiny nepasoval byl Kaiser. Co se týká příběhu jako takového, bylo to chvalitebný - rodinná kapela, vlaky, humorné okamžiky - to mě opravdu bavilo a udrželo si to moji pozornost.  Na dobu ve které to vzniklo,  se domnívám, že je to pěkně zpracováno. Uvědomme si, co se mohlo v té době natáčet, aby to prošlo. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Nevím...tento seriál jsem viděla až dost pozdě, nechytla jsem ho jako malá za totality, až v pozdější Primácké repríze a nemůžu se ubránit, i přesto mne zaujal - netypické rodinné prostředí kdy všichni bydleli takřka pospolu, úžasný dědeček Kemr a jeho nádherný model železnice, tatínkova posedlost zahrádkou...jistě,existují lepší seriály z produkce ČsTv.. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle český seriál ani nemůžu ani řádně zhodnotit, mě moc nesedl. Nejsem zaujatý proti českým seriálům - často se jedná o dobrý průměr či nadprůměr, dokonce někdy hodnotím i plným počtem české serály. Třeba Chlapci a chlapi nebo My všichni školou povinní. Toto mě nenadclo, ani herecké obsazení, nuda prostě. Takže hodnotím s odř.ušima tak na 15% = * ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Dědeček (Josef Kemr) říká: „V tomhle jsem kamarádům v aprovizaci nosil pivo, fuj to byli vošklivý časy.“ Aprovizace označovala za první světové války nouzové zásobování potravinami a případně dalším zbožím. Název odkazoval na válečné zásobování a byl převzat z německého „approvisation“, kde označovalo zajišťování zásob armády. (sator)
  • Na stojanu u pumpy s benzínem super, kam dojedou zloději s autem, zůstali na číselníku údaje po posledním čerpání. Dozvídáme se z nich, že v době natáčení epizody stál litr benzinu 8 Kčs. (sator)
  • Nápoj „Bumba“, na nějž se točila reklama, je fiktivní produkt. V reklamě však byly použity skutečné záběry z mezistátních utkání v ledním hokeji, a to tymů Československa, Švédska, Sovětského svazu a Německa. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama