Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý, ještě nedostudovaný právník Rudy Baylor, se dostává k případu, který na první pohled vypadá prostě a průhledně. Čím více se s ním seznamuje a čím více poznává své klienty, tím více odkrývá kolosální řetěz pojišťovacích podvodů, v němž jde především o obrovské zisky na úkor zdraví lidí. Rudy si uvědomuje, že narazil na ojedinělý případ v historii civilního práva, že jde o miliony, ale také o holou existenci. Protivník je až příliš silný a sebevědomý. Proti mladému a ještě nehotovému právníkovi stojí jeden z nejlepších státních obhájců USA. (Vapet Production)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (350)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek ze soudního prostředí od Francise Forda Coppoly s Mattem Damonem v hlavní roli. Příběh se zabývá soudním sporem mezi zdravotní pojišťovnou a chlapcem, kterému odmítá uhradit výlohy na léčbu rakoviny. Případu se ujímá Matt Damon jako mladý začínající právník spolu Dannym DeVitem. Nemají to vůbec jednoduché a pojišťovna jim jde po krku. Podaří se jim vyhrát spor s touto miliardovou společností? Vedlejší linka s Claire Danes má méně prostoru. Snaží se dostat od svého manžela, který ji týrá a postupně najde cestu k Mattovi. Snímek rozhodně stojí za vidění. Líbil se mi i Danny Glover jako soudce a Jon Voight jako právník pojišťovny. "Zavolej mi, až složíš advokátní zkoušky." ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Soudní dramata, byla a jsou populární, ačkoliv pro masové diváky se většinou jedná o ukecanou nudu. "Vyvolávač deště" podle světoznámého Johna Grishama (Čas zabíjet, Porota, Firma a spousta dalších zfilmovaných předloh) se vydává jiným směrem než většina žánrově podobných filmů a to tím, že nám zde předkládá několik případů (z nichž se samozřejmě zaměřuje na ten hlavní) a namísto ostříleného profesionála nám podává čerstvě dostudovaného mladíka, který bojuje proti obrovské korporaci. Tento snímek je v mých očích jedním z nejlepších filmů daného tématu (a to i vedle klasik "Jako zabít ptáčka" nebo "Anatomie vraždy") a je to jak díky zajímavé knižní předloze (která ačkoliv se to na první pohled nezdá, pojednává o vraždě ale v trochu jiné podobě než je tomu u podobných filmů zvykem), vynikající režii a v neposlední řadě díky vynikajícím hercům, kde se mistrovsky předvedl tehdy sólovou rolí nepolíbený Matt Damon a stadardně skvělí Danny DeVito a John Voight. Jedná se o vynikající, napínavý a ve všech směrech fungující film, který mě ohromně překvapil a tudíž nemohu jít pod 5*, ačkoliv je zde pár pomalejších míst. ()

Reklama

shyster 

všechny recenze uživatele

Ikdyž jsem četl předlohu od Grishama, nelze jinak než uznat, že filmová verze je o pár kroků lepší. A jako celek to považuju za jedno z nejlepších soudních a právnických dramat. Matt Damon i Danny DeVito spolu s Claire Danes si film užívají a slavní herci ve vedlejších rolích (Jon Voight, Mickey Rourke, Roy Scheider) jsou už jen třešničkou na dortu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tento film je ukázkou kvalitní filmařiny, to beze sporu. Výborně zrežírovaný, precizně zahraný, s lidským příběhem, inteligentními dialogy a jemným humorem...jen postrádá větší porci originality (jemu podobných filmů je natočených opravdu hodně, ale Vyvolávač patří k těm nejlepším z nich). Hodnotím poctivými 4*, rozhodně doporučuju. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Hutné drama z americké soudní síně, které díky sympaticky idealistické postavě Matta Damona udržuje naději na zdárný konec až do svého finále. Coppolovi se díky jeho umu a typově takřka „čistému“ charakteru Rudyho Baylora podařilo celý příběh podat stravitelně a lidsky – s ohledem na to, jak (ne)stravitelné a nelidské praktiky se tu odehrávají. Vedlejší linka s Claire Danes je výborná a plně dokresluje Rudyho charakter, který se jako hedvábná nit line celým filmem. Závěrečná naléhavost a gradace soudního líčení je působivá, nicméně těm nejsilnějším žánrovým zástupcům (Čas zabíjet a Philadelphia) „jen“ dýchá na záda. [85%] ()

Galerie (73)

Zajímavosti (9)

  • Rudy Baylor (Matt Damon) na začátku příběhu jezdí a bydlí v třídvéřové Toyotě Starlet s motorem o zdvihovém objemu 1,3l. (tulakfelix)

Související novinky

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama