Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na texaské střední škole ve městě Odessa začíná trénink hráčů amerického fotbalového týmu Permian Panthers. Obyvatelé městečka očekávají od mladých fotbalistů, že nadcházející sezónu vyhrají. Největší hvězdou týmu je Boobie Miles, který si ale hned v prvním utkání ošklivě zraní koleno. V dalším zápase to s týmem vypadá špatně a na trenéra se ze všech stran valí kritika. Krátce nato ale začnou chlapci vyhrávat. Miles doufá, že během tří týdnů znovu začne hrát. Jenže lékař v nemocnici mu oznámí, že má zpřetrhané vazy v koleni a v této sezóně si už nezahraje. Miles trenérovi zalže, že je v pořádku. Při následujícím zápase je ale sražen a ze hřiště odnesen na nosítkách. Všem je jasné, že tuto sezónu už nenastoupí. Hráči, kteří zatím stáli v pozadí, si při zápasech hodně věří a vyhrávají jeden zápas za druhým. Dostanou se až do finále, tam je ale čeká mimořádně těžký soupeř - tým Dallas Carter High School. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (148)

salalala 

všechny recenze uživatele

I po šestnácti letech Bergovo sportovní drama uspěje, byť už ve své době a i poté bylo překonáno. O příběh se autor moc opřít nemůže, protože ten je plný klišé a patosu, i když je pravda, že třeba samotný závěr nebo losování korunou o to, kdo postoupí do play-off, jsou nečekané a osvěžující. Největší devízou Petera Berga jsou samotné zápasy, kterým nechybí adrenalin, mají potřebný náboj a natočeny jsou přehledně a některé zákroky až syrově a bolí i diváka, což je jedině dobře. Navíc je doplňuje povedený a řízný soundtrack, který jim dodává ještě zvláštní náboj. Hodně příjemné je i obsazení dodnes ne tak známými herci, kteří zajistí určitý pocit autenticity a divák si tak do poslední chvíle není jistý, kdo se stane hlavní hvězdou týmu. Jedinou výjimkou je Billy Bob Thornton, který je velmi dobrý a navíc na sebe nestrhává veškerou pozornost. Hvězdičku ubírám za přece jen pomalejší rozjezd, již zmíněná klišé a také za to, že pro evropského diváka je americký fotbal přece jen něco vzdálenějšího, takže chvíli trvá, než ho film zcela strhne. 70 % ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Čistě průměrný sportovní film (příběh), který by se dal aplikovat na jakýkoliv tým na světě. Když jsem při koukání vzpomínal na film Vzpomínka na Titány , říkal jsem si, že to na co koukám je jedoduše málo, aby to mohlo vydat na celovečerní film. Ambiciózní (favorizovaný) středoškolský tým má za úkol vyhrát státní mistrovství v americkém fotbale a zraní se největší hvězda týmu, to je vše! Do toho plejáda nesympatických herců a zde absolutně necharismatický Billy Bob, který celý film působí spíše dojmem uklízeče záchodků než jako trenér s respektem, který má sloužit jako zdroj vzoru pro hráče a patosu pro diváka. V podstatě každý kdo hrál v životě týmový sport zažil se svým týmem větší příběh než ten, který prožívají hlavní hrdinové tohoto filmu. SPOILER: Skoro všechno vyhrát a pak prohrát až finále přece není tak drastické (emotivní). 60% ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Další a tentokrát ne tolik výrazné sportovní drama podle lehce upravených skutečných událostí co mě opravdu chytlo. Ono tu totiž ani tolik nejde o ty skutečné události nebo úspěchy týmu, který film představuje (protože žádné nejsou) a ani tolik nejde o americký fotbal. Po většinu času se sice něco děje na hřišti, ale hlavním účelem filmu jsou osudy jednotlivých hráčů a především tam jde o že pro většinu z nich je fotbal jediná šance jak se dostat na univerzitu díky stipendiu a dostat se tak ze zablešené díry někde uprostřed Texasu. Dále mě fascinuje kolik lidí sleduje i ne tolik významná utkání studentů, tolik lidí u nás nechodí na žádný sport. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to lepší než Stoneův Any Given Sunday, takže o nějakém extrémním úspěchu a ódách na dokonalost bych raději nechal zapomenout. Peter Berg se ukazuje jako kvalitní režisér, který má velmi dobrý cit pro tempo a jeho filmy nenudí. BB Thornton opět ukazuje svoji třídu. Hlavní je neočekávat naprostou bombu, kterou z tohoto snímku někteří uživatelé dělají. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem byl na vážkách jestli 3 nebo 4 hvězdy. Jako sportovní drama určitě není nejlepší, najde se tu více lepších filmů, akorát se mi zase líbí, že to je podle skutečné události. Herecky parádní, příběh je celkem běžný, občas mi akorát vadilo, jak se pokoušeli rozvíjet charakter hlavních hráčů a aktérů filmu, jenže bez větší hloubky. Jenom se o to otřeli a zase pokračovali ve fotbale. Ten je natočen, tak že Vás baví. Celé to podpírá výborná hudba, což jsem fakt nečekal a dalším pozitivem je určitě konec. Já byl tak rád za SPOILER .... ..... jiné ukončení filmu než obvykle. ..... ..... KONEC SPOILERU. Jinak to ale bylo dosti předvídatelné a nijak překvapující. I přesto se rozhoduju spíše pro čtyři, jelikož mě to bavilo a jako sportovní drama je to zvládnutý. 75% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (10)

  • Skutečný James "Boobie" Miles není v titulcích uveden, natáčení se však zúčastnil. Všimnou si ho můžeme v šatně v poločase mistrovského zápasu vedle Dereka Luka, jeho filmového představitele. (Terva)
  • Don Billingsley, který doopravdy žil a hrál fotbal za Odessa Permian Panthers, musel s fotbalem zkončit kvůli zranění kolene. Ve filmu to byl Boobie Miles. (Dawid199)
  • Buzz Bissinger, jehož knížkou je film inspirován, a režisér Peter Berg jsou bratranci. (Matty)

Reklama

Reklama