Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Seriál Kancl, natočený polodokumentárním způsobem, zachycuje pracovní den šéfa Davida Brenta (Ricky Gervais) a jeho zaměstnanců. Brent je ten nejhorší šéf na světě. Je netaktní, bez špetky talentu, egoistický, plný předsudků, zbabělý a vychytralý – přesto je však nějakým způsobem přesvědčen o tom, že ho všichni milují. Mezi jeho trpělivé zaměstnance patří snaživec Gareth, smolař v lásce Tim a recepční Dawn, objekt Timova zájmu. Tato třeskutě vtipná komedie z dílny Rickyho Gervaise a Steva Merchanta získala Zlatý glóbus za nejlepší komediální seriál. (HBO Europe)

(více)

Recenze (298)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais dodal slovu trápnosť nový rozmer a vytvoril nový žáner - artový sitcom. Prvá časť je jedno veľké wtf, no už v druhej začína dychberúca vtipná kanonáda absurdných trápnych vtipov. Škoda len, že komediálna je len prvá séria. Druhá je regulárna absurdná dráma s pár vtipnými scénami a s trpkým ale skvelým koncom. No bohužiaľ čím ďalej, tým viac je až neznesiteľne tragická a smutná, čo je dosť nepríjemné pri seriáli, ktorý človek pozerá kvôli tomu, aby sa zabavil. Christmas special je už iba varenie z vody. Preferujem komediálnu prvú sériu. ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Americký kancl mám radšej, ale aj tento má niečo do seba. Trápne situácie, do ktorých sa David dostáva sú naozaj také trápne, že ho až ľutujete. Jednoznačne najlepšia postava je Kevin, aj keď má veľmi málo priestoru. A najlepšia bola Davidova pesnička z vianočného špeciálu If you don't know me by now - šiel som do kolien...:) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„To bol súkromný telefonát.“ – „Tak si ho nemal prepnúť na hlasný odposluch, kokot.“ Reakcia divákov, ktorí s britským „Kanclom“ začínajú (a teda vôbec, ale naozaj že VOBEC nevedia, o čo ide), je asi podobná. Počiatočný mierny úsmev a otázky, čo z toho je improvizácia a čo bolo v scenári, rýchlo nahradí šok a kŕčové mykanie kútikmi úst. Precitnutie prichádza v podobe vytreštených očí, zmrazenej krvi v žilách a zmäteného obzerania sa okolo seba, či je to realita alebo sen. Povedať "divák je vyvedený z miery“, by bolo zrejme troška jednoduché. O ďalších päť minút diváka však mrazivo vtipný seriál dostane a už nepustí, na čom má podiel nielen dokumentárna kamera a výnimočne "trápna" atmosféra, ale tiež perfektné herecké obsadenie: Mackeznie Cook (jedným okom vybavený pirát z PIRÁTOV KARIBIKU), Martin Freeman (STOPÁROV SPRIEVODCA PO GALAXII) a predovšetkým Ricky Gervais, dávajúci novú hĺbku charakteristike „samoľúby chudák“ ("Nepoužil by som výraz ´koniec´... je to skôr ´Nový začiatok´.“). ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Nezaměnitelná a neuvěřitelná sranda. Zasvěcení chápou :) EDIT: Tak jsem zhlédl Kancl podruhé a líbil se mi snad ještě víc než napoprvé. Nejen že jsem si znovu užil ten výjimečný úžasný humor, ale kromě dokonalé komiky Office disponuje i dokonalými dramatickými prvky. Především jde o vztah Tim x Dawn a tragikomiku postavy Šéfa. Co mě však potěšilo nejvíc, je zakončení seriálu. Konkrétně jde o druhý speciální díl, kde nastane pár zvratů, díky kterým se zdůrazní kvality a opravdovost postav. SPOILER - Dál doporučuju číst jen těm, co už celý seriál viděli. Nejvíc se mi líbil konec Šéfa Davida Brenta. Přiznávám se, že když jsem napoprvé viděl, že nakonec skončí s krásnou milou ženskou, tak jsem to bral jen jako takový WTF moment, který má spíš pobavit svou nečekaností. Podruhé mi došlo, že to tak docela není pravda. U postavy Brenta totiž můžeme v mnoha náznacích jasně vidět , že má problémy se sexualitou. Resp. si buď ještě nevrz nebo s tím má velmi nepříjemných a velmi málo zkušeností, a proto se schovává za dvojsmysly a frajerské narážky. Především to způsobuje jeho dětinské chování a neustále sebeubezpečování, že je borec. Jenže jak potká ženu, která je milá, chápavá a nepovrchně dokáže přehlédnout jeho vzhledové nedostatky, tak Brent, jenž je navíc v tu chvíli otrávený čekáním a spoustou zklamání, a tak zapomene nasadit svou masku frajírka, se začne pomalu měnit a dospívat. Samozřejmě žádná proměna z ropuchy na prince, ale veliký pokrok v těch několika závěrečných minutách vidět je. Vyfuckuje Finche a najednou to jeho okecávání začíná dávat aspoň zčásti smysl. Neříkám, že David Brent už může žít šťastně až do smrti; pravděpodobně si to u takové pěkné ženské může brzo pohnojit, a třeba se zas vrátí do svého ztělesnění trapnosti, ale kdo ví? Moc se mi líbil tenhle nenápadný důkaz o ne-plochosti Brentovy postavy, dostalo mě to mnohem víc než šťastný konec Tima a Dawn. Konec SPOILERU. Každopádně tenhle seriál je prostě něco. Všechny charaktery jsou úžasně zahraný, načasování vtipů je smrtící a hlavně... Z té opravdovosti až mrazí. Brilantní seriálové mistrovské dílo. (10/10) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Místo, ve kterém se pomalu rozlévá nejlepkavější trapno a kam se rozlije, tam už zůstane. David Brent je přerostlé dítě, trochu šibal, trochu tyran, trochu rasista a velký šovinista. Spoustu těch věcí dělá nezáměrně, ale že by kvůli tomu uškodil méně, to se bohužel říct nedá. Právě v momentech, kdy se snaží někomu zavděčit a kolegové sedící kolem nechápou, co se to proboha děje, jsou kořením, které ze seriálu vytvořilo kult, ale zároveň právě tady se často od obrazovky odvracím, protože takovou porci rozpaků a šílených trapasů zkrátka nedávám. Raději tak mám Tima a Dawn a nenucenou atmosféru jejich upřímného tokání a civilního pomrkávání. A vůbec nejraději mám, když se zvážní. Když mě vývoj událostí zaskočí tak, jako kdyby se něco podobného dělo na mém pracovišti. Všemu hurónskému smíchu a kroucení očima nad existencemi z řad šéfů to dodá na síle a na touze vědět, co bude dál. Vánoční speciál je pak už jen třešnička na dortu, která dokazuje, že Ricky Gervais umí být hrozný dacan, ale stejně tak umí i neuvěřitelně dobře hrát. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (45)

  • Muž, kterého David (Ricky Gervais) v úvodní epizodě přijímá, je ten samý, kterého později vyhazuje. (boshke)
  • Na začiatku 6. epizódy 1. série zaznie v úvodnej výmene názorov rozdiel medzi "midget" a "dwarf" - rozdielne poruchy, ktoré spôsobujú trpasličí vzhľad. Neskôr, pri rozhovore Davida (Ricky Gervais) s Timom (Martin Freeman) a jeho novou asistentkou, táto povie: "Life's too short". Life's Too Short (od r. 2011) je seriál podobného formátu, v ktorom hlavnú úlohu stvárnil herec trpasličieho vzrastu Warwick Davis. (petiar)
  • Kultovní seriál BBC byl prodán do osmdesáti zemí světa a stal se tak do té doby vůbec nejprodávanějším britským pořadem všech dob. [Zdroj: Městská divadla pražská] (oje)

Související novinky

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

11.05.2024

A opět píšeme o pokračování slavné značky, nikoliv o novém originálním projektu. Snaha zlákat diváky na osvědčené způsoby zábavy a nedostatečná odvaha velkých studií se samozřejmě netýkají jen filmů,… (více)

Reklama

Reklama