Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Recenze (294)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná válečná klasika o četě odsouzenců, kteří jsou vysláni na speciální misi do týlu německého nepřítele ve Francii. Kupodivu je samotná mise tou nejméně zajímavou částí filmu :) Výběr a výcvik jednotky vše předčí. Lee Marvin ve své nejlepší roli. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Militantní klasika. Aneb koho jiného poslat na sebevražednou misi než bandu nepoužitelných asociálů? Stmelování kolektivu, výcvik, manévry a všechen ten humbuk okolo jen oddalují nevyhnutelnou závěrečnou akci...tomuhle se říká gradace:) O hereckém obsazení nemá smysl mluvit, je perfektní, snad jen vyšinutý Telly Savalas stojí za zvláštní zmínku. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Klasické válečné drama o partě dvanácti vojáků odsouzených k smrti nebo na doživotí, kteří dostanou druhou šanci v podobě sebevražedné mise si zaslouží být označen za klasiku. Nemá cenu plýtvat superlativy, protože to není ani potřeba. Film nemá jediné výraznější slabší místo, pyšní se výtečnou režií a nabízí vyloženě lahůdkové obsazení... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V širším slova smyslu anti-autoritářský komentář k vojenské pakárně jako takové, v užším provokativní interpretace působení americké armády ve Vietnamu (psychopati vedení magory své oběti zapalují po desítkách). Na každý pád nekonformní mačo zábava, která věci říká na rovinu a násilí ukazuje bez ostychu (byť zatím ještě převážně bez krve). Aldrich vždy rád střílel bez varování – s tímhle námětem a obsazením se mohl realizovat vydatněji, než kdy jindy. 85% Zajímavé komentáře: mm13 , janklvac, gudaulin, marlon ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film se skvělým hereckým obsazením, kterému dominuje Lee Marvin. Jedno z nejlepších válečných dramat, co jsem kdy viděl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejzvláštnější válečný film v dějinách válečné kinematografie vůbec? Určitě. Tucet špinavců má zvláštní příběh, ale rozhodně zapadá dobře do sebe a přísný Lee Marvin si ho drží u sebe přitisknutý jako klíště. Krátkých 145 minut uteče jakovoda a já se nestačím divit, jak rychle tento zázrak mezi válečnými filmy utekl. Popravdě jsem tento film už viděl hodně dávno, ale nedávno jsem věděl, proč mu dát plný počet. Minimálně za jeho nápad, za myšlenku, která se i v dnešní době cení zlatem, protože natočit válečný film, který není čistě a stereotypně o válce a čistokrevných válečných hrdinech je kumšt, a jim se to povedlo už v šedesátým sedmym. Tomu všemu dopomáhají výborné herecké výkony, hlavně v podání velitele Lee Marvina, tak možná největší hvězdy z řad špinavců, Charlese Bronsona. Ten film za vidění rozhodně stojí. Původně jsem tápal nad čtyřma hvězdičkama, ale v konečném rozhodnutí jsem upřednostnil pět, tenhle film si je prostě dle mého souzení zaslouží. Solidní nápad, perfektní herecké výkony a výborné akční scény, co víc si od takového filmu přát? A co si budeme povídat, v dnešní době, když se někdo ozve s tímto filmem, většinou si vybavím kult, na který se nezapomíná, podle kterého se tvoří i počítačové hry a rozhodně příběh, který z té řádky válečňáků, které v té době vznikaly jako na páse se vyjímá mílovými kroky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $45,300,000Tržby Celosvetovo $46,300,000║ zaujímavé obsadenie, uletené dobrodružstvá a troška je na škodu toho naivného boja na záver filmu /70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála válečných filmů, který ukazuje válku a hrdiny z ní trochu z jiného pohledu. Výsledek je sebevražedná mise, při které hodně špinavců umře, někdo přežije a výsledek mise je nepředvídatelný. Takový originální postoj se musí pochválit. Škoda, že pokračování jedničce nesahají ani po lokty. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Opet jeden klasicky film, oslavujici statecnost a hrdinstvi bezejmenych - netradicni hrdinove a vyborny scenar dodavaji tomuto filmu patricny lesk. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Geniálně jednoduchý námět a charismatičtí herci. Toť vše co stačí k jednomu z nejlepších klasických válečných snímků. Samotná akce je zde nepodstatná. Nejsilnější pasáží je výcvik a vztahy uvnitř netradiční jednotky. Tento film byl (je a bude) vždy hojně parafrázován, ale asi již nikdy se žádná z jeho (ne)přiznaných variací nepropracuje k takové "žánrové čistotě". ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pořádně chlapáckej filmek, kterej je v pár místech neskutečně stírací, třeba to vypořádání se s německými důstojníky mě vážně dostalo. Hvězdné obsazení rozhodně není na škodu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vynikajici valecnej film. Jeho nejvetsi vyhoda je humor. Vetsina starejch valecnejch filmu se bere silene vazne, jenze tady je nejdriv cca 110 minut velmi zabavnej vycvik a na zaver pulhodinova skvela a napinava akce. Napad na sebevrazednou jednotku z odsouzencu je dobrej, jen mi prislo, ze na to, ze vetsina nich ceka na trest smrti, byli az moc poslusny. Velky plus filmu jsou herci, at uz to je skvele drsnej Lee Marvin, general v podani Borgninea a nebo cela jednotka spinavcu, ktery nemaj chybu. A treba takovej Charles Bronson mi tu vubec nevadil, spis naopak a to ho moc nemusim. Co k filmu vic dodat, napinavej, zabavnej, akcni, se skvelou hudbou, skvele zahranej a skvele zrezirovanej, proste jasnejch 5*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a svého času nejdrsnějších WW2 filmů, vyhlášená psanecká men-on-a-mission kultovka, jejíž odkaz se táhne až daleko od dob vzniku, po Tarantina nebo zpackanou SUICIDE SQUAD. Přes dvě hodiny dlouhou stopáž táhne hlavně vyvedená parta herců v čele s Marvinem a dobrý chlapácký humor, přičemž úvodní titulky jsou jedny z nejvíc nářezových co jsem kdy kde viděl a závěrečná zteč (kde stylově černoch odpálí náckovskou smetánku) je skvělá. Osekal (vynechal) bych prostřední sekvenci s bojovým cvičením, příběhově ale dává smysl. Svým způsobem nadčasová sranda, kterou jsem měl příliš dlouho na mušce a určitě si ještě zopáknu. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Výborná akční komedie z vojenského prostředí. Na filmu nejvíce oceňuji, co všechno tvůrci do příběhu dokázali vmáčknout a pak také zajímavost úkolů. Hlavní postavy si ihned zamilujete a konec vás i celkem zamrzí. Největší slabostí zůstávají efekty a ten divadelní způsob umírání, kdy se voják v křečích dramaticky kácí dobrých 30 sekund. Každopádně dílo hodnotím velice kladně, neboť jsem ho včera viděl už druhé a stále baví. 75% ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně velká blbost, námět sice zajímavý, ovšem přetavený v dobrodružnou břečku plnou nesmyslných situací, tupých Němců (vést válku takhle, do roka jsou kaput) a zcela anachronické vojenské techniky. Přitom nejde o komedii, tam se podobné věci dají tolerovat, ale o vážně míněný film. Nechápu, jak může být taková sračka tak slavná. P.S. Nechápu to občasné porovnávání s jinými válečnými filmy své doby (Tora! Tora! Tora! a další), když to s nimi nemá absolutně nic společného. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sedm statečných krát dva mínus dva. Tally ho! Teď už jenom přijímame sázky, kdo z antihrdinů se dožije konce filmu. Krev, pot a slzy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slavný válečný snímek, který se později dočkal několika slabších vykrádaček. Staví na charizmatických hercích, zručné režii a odlišnosti od ostatních válečných filmů své doby. Při vší úctě ke svým tvůrcům jsou špinavci pouhým notně zidealizovaným pohledem filmového studia na válečnou realitu. Bojová akce je naivní a nadsazená. Kdyby se německé jednotky vyznačovaly takovou bezradností, stačilo by na jejich porážku samotné Polsko. Bojové jednotky na podobném principu jako byli špinavci, využívaly všechny země osy i spojenců. Vyznačovaly se většinou nižší bojovou morálkou ale o poznání větší dávkou brutality a zejména na německé a sovětské straně byly používány k těm nejšpinavějším úkolům. Celkový dojem 50 %. ()

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

17.12.2019

David Ayer hodlá poslat partu nejhorších kriminálníků na sebevražednou misi. Ne, nechystá další Suicide Squad, tu má momentálně v péči režisér James Gunn (Strážci galaxie). Ayer místo toho napíše a… (více)

Reklama

Reklama