Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

codeas 

všechny recenze uživatele

Po stylu komerčních televizí se reklama na tento nový seriál objevovala skoro měsíc dopředu. Původně jsem myslel že celý cyklus bude mít jednotné téma, ale opak je pravdou. Každý film je uzavřeným příběhem na určité téma............ Díl 1 : Tento díl nasadil laťku velmi vysoko. Příběh o tajmném hradu s pokladem, který tam zachovali řád rytířů zvaní templář. Seznamujeme se zde se studentkou Katkou (Zuzka Norisová) a publicistou Armínem (Lukáš Vaculík).Zároveň se zde objevuje Strážce duší - ten má za úkol ochraňovat dávno zapomenutá tajemství (což se mu nějak nevede) a tak dle seriálu jeho hlavním úkolem ochraňovat bezpráví.Záběry jsou jednoduché, je zachována jednota místa a vše se odehrává ve dne....... Díl 2: Příběh je pro naší zemi až tak hodně exotický a vzdálený, že se stává ihned nezajímavým. Záhadná -divně- vypadající maska dokáže pouhím nasazením zabíjet lidi. Dobře možná to je tím že mi Aztécká kultura není moc blízká, ale výkoný herců je přímo děsivý. Staší když se Vás zeptám "Pálí Vám to? "....... Díl 3Nebyl by to tajemný seriál nemít svého upíra. Po minulém dílu, kdy jsme ihne věděli kdo je ten "zlý" v tomto díle se to dozvídáme až na konci....... Díl 4 :Téma cestovnání v čas. Je to v dnešní době možné. Námět je zajímávý. Zpracování je horší. Rychlé -akční- pohyby kamery. Chaos umocňuje většina záběrů ve tmě, kdy se neví co se vlastně děje. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

´dávám dvě * a to z jednoho důvodu - ony jsou ty scénáře prostě neskutečně pitomé a vyznění každého dílu zcela do ztracena prostě dokáže neskutečně naštvat, přeci jen by bylo záhodno na další díly trochu odkazovat. Dál tu máme neskutečně špatnou technickou stránku věci, kameraman i Petr Malásek vylezli z nějakého toho dávno zabetonovaného bunkru , kde byli po dobu dvaceti let drženi a mučeni ukrajinskými discovideoklipy. Půlka herců hraje mizerně, scénáře jsou neskutečně pitomé (já vím, to už jsem říkal, ale ony jsou fakt pitomé), ale i tak přiznávám, že mě to v těch deseti letech, co mi bylo hodně bavilo. Opakování už mi dalo ukázat hrůzosnub tohoto díla... ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších českých seriálů, už jen proto že je pro ČR tak netypický. V dnešní záplavě nováckých a primáckých břeček a čétooidních rádoby umělečtějších seriálů prostě člověk seriál s takovou tématikou přivítá. Většína příběhů se mi svým zpracováním hodně líbila a herci taky byli slušní. Až budou reprízovat, rád zas zhlédnu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si dal retrospektivu a moc se toho nezměnilo. Vaculík je stále sympaťák, Norisová věčně dřevo, díly, režírované staršími režiséry jsou neuvěřitelně neatmosférické, pokud jde o jejich výrazně mladší kolegy, tam je to podstatně lepší, v jednom případě jsem dokonce váhal nad čtyřmi hvězdičkami (Jandourkova Brána andělů). Vyprávění, vycházející z Vašíčkova scénáře, nemá tempo a často se opakují scény, které jsou pouze výplní. Navíc většina dílů používá podobnou metodu - hlavní hrdinové na něco natrefí, pouze paběrkují, kolem nich se prohánějí mysteriózní dějiny a oni sami to mohou jen z povzdáli sledovat. Čestnou výjimkou je poslední díl, kdy skončí opravdu netradičně a v tomto je seriál nečekaně odvážný. Většinou jsou ale zápletky hodně směšné (emzáci v Jeseníkách). Pochválil bych skvěle padnoucí hudbu Zbyňka Matějů, zato bez elektronického maglajzu Petra Maláska bych se obešel. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Na film s podobnou tématikou se rád podívám i přes často značné nedostatky. Ale tento seriál mne připadal tak slabej, že jsem neměl to srdce mu mu věnovat svůj volný čas a záhy jsem s ním skončil. Zdá se jakoby to tajemno spočívalo v tom, zdali následující díl bude stejně nebo ještě více hloupej jako ten předchozí. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Ve filmu jsou zmiňovány čarodějnické procesy spjaté se zámkem Velké Losiny, kde je také část filmu točena. Zámek tehdy vlatnili Žerotínové. Po smrti Přemka III. ze Žerotína v roce 1678 povolala poručnice jeho synů, hraběnka Galle, do Losin inkvizitora Jindřicha Bobliga z Edelstadtu. Tím začaly smutně proslulé čarodějnické procesy, které si na losinském panství vyžádaly 56 obětí. Zastaveny byly až Janem Jáchymem ze Žerotína poté, co v roce 1689 dosáhl plnoletosti. (LaCasita)
  • V epizodě „Hrobka času“ se Armín večer po natáčení dokumentu na hradě Zvíkov převlékne do světlých kalhot a bílé košile, v dalším záběru ale na sobě má tmavé kalhoty a černou polokošili. (navabaca)
  • Edward Kelley byl skutečně anglický alchymista žijící a pracující velkou část svého života na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Za své podvody v rodné Anglii byl skutečně potrestán uříznutím obou uší. (ArthasKarfa)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama