Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Zik2 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky dávám spíš z nostalgie, protože na nižším gymplu jsem považoval Strážce duší za mrtě hustej seriál. Náhodné sledování „po (neceleých) deseti letech“ způsobilo ztrátu dalšího dětského ideálu, ach! Z dechberoucí mysteriózní podívané nabyté úžasnými výpravami v prostoru i čase zbyla najednou jenom nemastná, neslaná ochotnická parodie na zápaďáckou záhodologii. Technické slaboučké, takže se dívím, že se Česká televize snaží horečně vecpat do záběru, aby všichni věděli, kdo má tenhle epos na starosti. A ze světovosti je jenom srandovní světáctví. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Očekával jsem seriál nepostrádající nádech tajemna, napínavý, originální, s patřičnou atmosférou. Tajemno se zde sice vyskytuje, ale atmosféra je "vydýchaná", napínavé je to jako guma od starých tepláků a originální jen do určité míry (ale faktem je, že v žánru tajemných a mysteriózních příběhuů se nedá stále přicházet s něčím novým, neboť vše "strašidelné" již bylo někým objeveno). Navíc zpracování hodně zavání amatérismem. Nicméně za odvahu pustit se do podobného projektu mají tvůrci mé uznání. To je však asi to největší pozitivum. A popravdě řečeno, diváky odvaha tvůrců zase tak moc nezajímá... ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a po shlédnutí valné většiny dílů mám pocit promrhané šance. Jedinou výjimkou, kdy byla šablona "záhadologického" seriálu naplněna k mojí naprosté spokojenosti, byl Jandourkův díl s Faustovým domem a magistrem Kellym. Ten totiž měl jak atmosféru, tak výborné řemeslné zpracování, které, oproti příšerné rutině (zejména) Dušana Kleina, vneslo do série alespoň trochu napětí a energie. Jinak se však jednalo o podprůměr ve všech ohledech – řemeslně odfláknuté, herecky krutě nevydařené, scénaristicky neuvěřitělně diletantské. Pan Vašíček nemá žel pro scénáře pražádný cit a možná druhdy zajímavé příběhy rozředil od podoby ani ne rodokapsové, k čemuž však lvím podílem přispěli i ti, kteří napsané převáděli do seriálové podoby. Ačkoli se tedy na Strážce duší dalo s trochou tolerance dívat, rozhodně se mi nemohl líbit... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Křečovitý pokus o česká "Akta X" - ne úplně špatný, ale dobrý taky ne. Většina dílů postrádá zajímavý děj i pořádnou atmosféru, naopak nechybí debilní dialogy, ve kterých divák těžce hledá špetku přirozenosti. Vaculík ušel, Norrisová neušla a rádoby tajemná postava D. Suchařípy byla absolutně o exkrementu. Celkově na mě herecké výkony, statická kamera, nevýrazná či nevhodná hudba i jednotlivé scénáře působily upoceným, neprofesionálním dojmem. Že seriál kašle na realitu by bylo v pořádku, kdyby současně neházel lejna také na logiku - to se odpustit nedá. Čekala jsem podstatně víc. 36% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Bizarní záležitost, dána na milost a nemilost fušerům nejhrubšího kalibru. Chudou výpravu a amatérskou vizáž člověk už jaksi od tuzemské televizní tvorby čeká, ale aby ani herci nebyli schopni aspoň průměrně zahrát, scénárista vymyslet trochu věrohodný dialog nebo režisér předvést něco mírně nad úroveň home videa, to už je hodně hořké kafe. Zuzka Norisová je fakt pěkná holka, co to ale předvádí? Kde studovala herectví? Většinu scének hraje, jako když Joey z Přátel "čichá smrad" a to má na starosti jednu z hlavních postav. Tak takto opravdu ne vážení přátelé. 10% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Seriál se natáčel na mnohých místech po celé republice, kromě Prahy se natáčelo v těchto městech a obcích: Havířov, Brno, Brno-Bystrc, Knihovna FF MU v Brně, Letiště Ruzyně, Orlická přehrada, zámek Hojník, Olomouc, Ostrava, Kroměříž, Blansko, Frýdek Místek, Boskovice, Náměšť nad Oslavou, Sloup, Šilheřovice, Křtiny, Mikulovice, Heřmanovice, klášter Rajhrad, Horní Údolí, Vrbno pod Pradědem, Zlaté Hory, zámky Letovice, Hnojník a Velké Losiny, hrad Houska, zřícenina hradu Holštejn, lesní hřbitov Hradec Králové. Natáčelo se také v Pardubicích na Pernštýnském náměstí, v kostele sv. Bartoloměje a v obci Malenovice. Hrad Vrchnov, který lze zhlédnout v 1. epizodě 1. série s názvem Tajemství templu, je ve skutečnosti hrad Veveří. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Ve filmu jsou zmiňovány čarodějnické procesy spjaté se zámkem Velké Losiny, kde je také část filmu točena. Zámek tehdy vlatnili Žerotínové. Po smrti Přemka III. ze Žerotína v roce 1678 povolala poručnice jeho synů, hraběnka Galle, do Losin inkvizitora Jindřicha Bobliga z Edelstadtu. Tím začaly smutně proslulé čarodějnické procesy, které si na losinském panství vyžádaly 56 obětí. Zastaveny byly až Janem Jáchymem ze Žerotína poté, co v roce 1689 dosáhl plnoletosti. (LaCasita)
  • Armínův známý, počítačový expert Filip, odhaluje v epizodě „Madonin dar“ tajemství Madony na skle pomocí programu Adobe Photoshop. Mimo jiné používá ke své práci kuličkovou myš Hawlett Packard. (navabaca)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama