Reklama

Reklama

Zemětřesení

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kupa katastrofických filmů sedmdesátých let prakticky vyřešila všechny smysluplné rovnice, které se v této oblasti nabízejí, a proto jsou současné pokusy již jen hrátkami o to, kdo nabídne lepší efekty, více mrtvých nebo větší plochu zničené země. To však vůbec neznamená, že by se ve filmech sedmdesátých let nedalo rozlišovat. Zůstala nám halda nudy, pár skvostů a řada zábavy na vysoké úrovni. Zemětřesení patří příběhem do třetí skupiny, ale především hereckým obsazením silně aspiruje na vyšší příčku. Především Charlton Heston si zavzpomínal na svá bohatší léta a vystřihl docela silný charakter. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Zemětřesení už dneska nepřesvědčí Oscarovým zvukem ani grafickými efekty, ale pořád dokáže zaujmout po herecké stránce. Atmosfericky film drží kvalitu sedmdesátkových katastrofických filmů a buduje atmosféru pomalu a nenápadně, podobně jako tomu bylo např. ve Skleněném pekle nebo o rok později v Čelistech. Jak jsem ale již zmínil, hlavní kvalita filmu je v hereckém obsazení - mohl bych tu vyjmenovat aspoň 10 lidí, kteří ztvárnili svoje postavy zajímavě a o nichž bych mohl něco napsat, ale bylo by to asi zbytečný. Vyzdvihnu tak jenom George Kennedyho, na kterýho jsem nedávno nadával v jiném filmu, protože tahle role mu naopak vážně sedla. PS: Byl jsem rád, že psychozelinář ty zmrdy postřílel :D ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

V sedemdesiatych rokoch bola obrovská vlna katastrofických filmov. Toto je jeden z nich. Nedosahuje kvalitu Skleneného pekla , ale tiež patrí do tej lepšej vlny týchto filmov. Herecké obsadenie je výborné , môžeme si pripomenúť hviezdu E.Gardner. Dnes bohužial už sú roky , keď si týchto hercov už len pripomíname. Ja si tento film cením na 65%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku tohto filmu je to v celku fajn podívaná, hlavne deju ladí slušne prepracovanie kulís a ich samozrejmé devastovanie pri zemetrasení, ked padajú trosky budov, rozmáhajú sa záplavy a šľahajú s poškodených budov plamene, herecké výkony sú v medziach, dej je priamočiary ale nenudí a nesmiem ešte opomenúť prepracované modely budov a mrakodrapov, ktoré viac zapasujú než tie dnešné robené počítačovo. ║Rozpočet $7,000,000miliónovTržby USA $79,666,653Tržby Celosvetovo $- ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Intro, pár záchvěvů jako předzvěst. Pak se to třese snad čtvrt hodiny, všechno padá, všichni padají, pak se navzájem zachraňují. Komplikace zápletky - třes no.2 a dokonání zkázy, zbytek filmu se už zachraňuje zbytek přeživších v totálních ruinách města. Osobně mám radši Skleněné peklo nebo Dobrodružství Poseidonu, prostě hutná katastrofa na malém prostoru. Přesto to není až tak špatný film. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Zvláštní shodou okolností postihlo lokalitu, kde se první den točilo, zemětřesení. Ještě zvláštnější však bylo, že se zemětřesení objevilo i v místě posledního dne natáčení. (džanik)
  • Ava Gardnerová překvapila režiséra Marka Robsona tím, že byla odhodlána sama přeskakovat betonové bloky a těžká potrubí. (džanik)

Reklama

Reklama