Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Stanné právo v jedné osobě. Spíše než variace na Gran Torino je tahle temná městská legenda variací na Přání smrti s Charlesem Bronsonem. Její syrovost a špinavost je sice místy okatě strojená, nicméně i tak je Harry Brown dospělejší a přesvědčivější, než byl jeho předobraz (který byl prostou akční kriminálkou). K největším kladům patří vedle nádherně hnusné atmosféry prostředí feťácké spodiny i výkon Michaela Cainea a neúprosný tlak tvůrců, kteří diváka hodinu a půl přesvědčují, že tenhle příběh skončí jakýmkoliv průserem, jenom ne happy endem. Malý plus za hudbu. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Michael "nemám s kým hrát šachy a tak budou umírat lidi" Caine sotva usuší slzu a již masakruje britskou gangsterskou špínu a řadí se po boku dalšího důchodce letošního jara, Mela Gibsona, který střílí do kolen zas pro svou dcerku. S Harrym sdílí vojenskou minulost a smysl pro ty správné konzervativní hodnoty. Harry má aspoň nějaký vývoj postavy, která se probírá z úzkýho snu nevšímavosti do svrabu reality. Nejvíc film kulhá v pouliční bitce, moc levný a nerealistický - ve skutečnosti by gangy rozehnali policajti do 3 minut slzákem (gangy neměly masky) nebo by to do nich prostě šili gumovýma projektorama nebo vodou z děla nějakýho transportéru. Ale to vem čert, hlavně že to dobře dopadlo. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jak jsem psal v komentáři u mého velmi oblíbeného filmu Death Sentence (2007), existují pocty legendárním filmům či žánrům a existují vykrádačky... Death Sentence byla špičková práce, kterou beru jako poctu a veškerou úvahu na téma subžánru "revenge movies" odkazuji na komentář k tomuto filmu... Harry Brown je vlastně podobný film ... ale je to vykrádačka jak mraky ... Bere si do huby jak absolutní kultovní klasiku Death Wish (1974), tak spoustu dalších filmů, až i konečně naprosto jedinečný film, který do tohoto subžánru nepatří, tedy Gran Torino (2008) ... Všechno poskládáme dohromady a máme z toho kupodivu hodně dobrý, koukatelný, překvapivě drsný a neuvěřitelně zarážjící kousek ... Kriminalita (zejména) britské mládeže byla v posledních letech filmově již několikrát kvalitně nakousnutá, jak již výše zmíněným Death Sentence, tak špičkovým exploitačním horrorem Eden Lake (2008) a několika dalšími filmy... I zde máme perfektně zahrané a představené grázly, prasata a hovada, které nemůže člověk už od pohledu vystát ... jejich herecké výkony vyloženě oceňuji, opět nahánění strach, adrenalin do krve až nenávist ... A máme zde hrdinu, kterému na začátku nevěříme fakt vůbec nic, děda, co se sotva postaví z pohovky, šourající se mezi bytovkami a hledící si svého ... ovšem bývalý člen speciálních jednotek, který kromě té milé stařečkovské povahy má ještě jednu stránku osobnosti a to je jeho výcvik, který se zřejmě nezapomíná stejně jako plavání či ježdění na kole ... Dožil by si vklidu svůj důchod, kdyby mu jeden den nezemřela manželka a druhý den mu grázlové nezabili kamaráda, se kterým hrával v baru šachy ... i to by ještě nestačilo, kdyby na něj jeden z těch grázlů nevytáhl po cestě v noci domů kudlu a nechtěl po něm jeho peníze ... A tady opilému staříkovi šouajícímu se z baru naskočí dávný výcvik a jednoduchým a sekundovým hmatem toho šmejda probodne sám ... A pak už není nic, žádný vývoj postavy, jak jsme zvyklí od 70. let, žádné zvraty ... jen starý Michael Caine se šourá ultra-odporným světem zvrácené kriminální společnosti jako pomalý, ale jistý stroj na smrt a postupně oddělává všechny, kdo se mu z tohoto světa postaví do cesty ... Musím uznat, že se jedná o jednoduchou akční záležitost, nic víc ... žádné stotožnění se s hrdinem se zde nekoná. Caine jen rozsévá smrt a v brutalitě a násilí si nezadá ani s tatíkem masakrující Francii ve filmu 96 hodin/Taken (2008). Jenže ten film je neuvěřitelně zábavný, nemůžu si pomoct, i když tak strašně vykrádá a chvílemi je to fakt "už trochu moc", to prostředí, děj a hlavní postava je prostě klasicky super ... A nejlepší na tom je, že ten děda nakonec nečekaně "vyjebe úplně se všema" ... ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně stojící přesně na pomezí opovrženíhodného béčka a seriózní, ambiciózní nadžánrovky á la Gran Torino, snad i o něco více než podobné Mé druhé já s Jodie Foster. Rutinní scénář se vyznačuje typickými neduhy (vratká logika, přidání vyšetřovací linky a globálnější problém k osobní lince pomsty a jejich závěrečné sjednocení horkou jehlou), v konečné podobě však působí díky vydatné režii překvapivě kompaktně, inteligentně, bez výraznějších klopýtnutí ve všech rovinách a se správně temným feelingem s vhodně naměřenou špetkou autenticity. Spolu s režií film vytahuje na silný nadprůměr pochopitelně v prvé řadě perfektní, strhaný, osamocený, vnitřně vyděšený a přesto odhodlaný a drsný Michael Caine. 7/10 ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. V Anglii film propagují jako "Nezmeškejte.. nejlepší britský film roku.. skvělý a cool Caine". Souhlasit se asi dá jen s tím posledním. A dost možná, kdyby tam Caine nehrál, byl by to obyčejný televizní film pro všedněpracovní večer. Zpočátku jsem myslel, že půjde o podobnou záležitost jako Gran Torino, naštvaný důchodce s pistolí vs mladí a nevychovaní. Ovšem na to, že Caine se zbraní je všude na plakátech, ten přerod z pacifisty trval docela dlouho. Vůbec mi přišlo, že scénář/režie neví, jaký film chce točit, zda o agresivitě mladých, zdravotních potížích starých, melancholii, drsné realitě sociálně slabších.. Na druhou stranu a ve druhé části, film je velmi šablonovitý, neoriginální, kopírující kde co. Všichni ti zlí, feťáci, dealeři, jsou potetovaní, nebo alespon se tváří jako agresivní úchylové. Caine samozřejmě není obyčejný penzista, ale sloužil dřívě v armádě. (Přesto je to on, kdo zachraňuje situaci/film, třeba svým: "Nedostatečně jste se věnoval údržbě své zbraně, sir.") Policie je bezradná a policejní duo se dohaduje, jestli je dobře nebo špatně se takhle vypořádat s gangy. Co sice působí nepatřičně (protože dlouze), ale zároveň z toho docela mrazí, je bezzubá neschopnost policie s vyšetřovanými členy gangu něco udělat, alespoň je vyslechnout. Nevím, jestli to tam bylo jentak, nebo za nějakým účelem upozornit na stávající situaci, ale názorně to ukazuje, že veškerá ta práva obviněných apod nahrávají právě jim a obrátí se proti společnosti. (Předpokládám, že každý, kdo zná, si při těch scénách vzpomene na Jacka Bauera.) (Jak moc jde v tomhle smířlivém nekonfliktním trendu Británie do háje, myslím ilustruje i to, že studenti dostávají peníze, aby vůbec chodili do školy.) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)
  • Jednu z postáv mala pôvodne stvárniť Katie Jarvis, kvôli tehotenstvu sa však vo filme neobjavila. (vander19)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno