Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Videa (27)

Trailer 3

Recenze (962)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Kdepak, tohle není Bourneův odkaz, nýbrž Cimrmanův, protože inspirace jeho Hamletem bez Hamleta je tu víc než patrná. Jason totiž taky vzal roha, takže jsou tu všichni zmatení, z rozrušení zobou pilule a pátrají, kam že se poděl. Absence hrdiny předchozích tří filmů je tak ideální příležitostí pro chlapáckého Jeremy Rennera, aby na sebe strhl nejenom krásnou Rachel Weisz (smůla, že mu ty modrý prášky došly), ale i veškerou pozornost .. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Priemerná klasifikácia u mňa prevláda v prvom rade preto, lebo som žiaľ podvedome neišiel na nového Gilroya, ale práve naopak, na dodatkového Bourna. V tejto súvislosti to zjavne nevychádza, nič predmetné sa (okrem zmeny interpretačnej filozofie) do trilogických highlightov nepridáva, bezbranosť vo vytvorení významovo osožného sequelu sa za pilulky schováva a skôr než sa dostavia kinetické úryvky odvolávajúce sa na Greengrassa, nejedna oprávnená domnienka o zbytočnosti sa vynára. V rade druhom si popri spätnom obzretí do rozvíjajúceho sa portfólia tohto zručného (už nielen) pisálka dovolím tvrdiť, že ide zatiaľ o jeho najslabší kúsok, ktorý je síce zas formálne ošéfovaný, no na rozdiel od elegantne kamuflovaného a dôvtipne odohraného mariáša (s pružnou percepciou naračných finesov v) "Duplicity" alebo chirurgicky chladného, ale predsa fenomenálne (zžieravo) spracovaného "Michaela Claytona", nijak extra inovatívny. Moderné retro, ktoré má najbližšie k Limanovmu "Bourne identity", kedy sa pretínajú klasické postupy špionážných sedemdesiatok a trend telesnosti/kontaktnosti novodobých akčňákov. Je to taká implicitná pastiš, kde-tu sympaticky trúfalá i šantivá, sem-tam divne strnulá, umrtvená a (pri spáchaní slovakistického barbarstva) neutrálne nenudná, inu spisovne, obyčajne zábavná. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

The Bourne Legacy aneb takhle děti, takhle vypadá vykastrovaný akční film. Mimo faktu, že tento film vznikl a má v názvu "Bourne", jsou právě nudné akční scény hlavním problémem tohoto (zbytečného, přiznejme si to) snímku. Teď pozor, neříkám, že je film zas tak špatný. Je to ucházející akční snímek, který má super ústřední duo (mám rád jak Rennera tak Weisz, takže tady žádné námitky nemám) a na to, že má přes dvě hodiny, tak ani výrazně nenudí. Bohužel problém mám s tím, jak si "podává" Bourneův svět a jak se musí ospravedlnit (viz. "Bourne byl jen špička ledovce.") a, jak už jsem předeslal, z akčních scén, které, řekněme si to na rovinu, Greengrass točit umí a ještě doteď si pamatuju, jak jsem viděl poprvé The Bourne Ultimatum a hned po pár minutách mě Paul dokázal nabudit a adrenalin mi proudil v žilách, jak to u správného akčního filmu má být. Zkráceně řečeno - nebýt zde duo Renner a Weisz, jdu pravděpodobně mnohem níž. 50 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nemůžete čekat přímé pokračování ba ani stejný styl. Spíše máte pocit, že si tvůrci tu ukradli z dvojky, tu z trojky apod. Renner je jako mašina. Supí, funí a žene se kupředu a rozhazuje cukrbliky na všechny strany. Dle mého soudu jednoznačně drží celý film nad vodou. Chvílemi jsem měl pocit, že mi v marné snaze udržet pozornost na roztřesených záběrech vyletí oční bulvy z rozklepaných důlků, někam tam do spodních řad toho našeho provinčního kina... Heeeedž - Chlíííííst. Opravdu jsem měl pocit, že kameraman několikrát musel třeba zakopnout a šveeenknout blbě kamerou a pro nedostatek jiného materiálu to halt museli nějak použít. Třese se to tak, že z toho můžete chytit Parkinsona. Tady to pánové trošičku přehnali. Ale, nechme to koňovi, ten má větší hlavu. Bournův mýtus jako takový to prostě není, ale jako samostatný film, který se opírá o legendu, funguje vlastně docela skvěle. Je to spíš takový Bournův fetus a tím bych to už dál nerozpitvával. Zkrátka, slušná akční jízda s nádechem starých dobrých Bournovek. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Inu, jestli chcete do kina na akčňák ve stylu předchozí trilogie, zůstaňte radši doma. Gilroy natočil svoji klasickou konverzačku, jejímž hlavním úkolem je ukázat prostředníček jak Greengrassovi, tak fajn zakončení předchozí trilogie. Nechápu, proč mu Universal tenhle plán schválil, ale tak teda dobře. Nová tvář značky vypadá tak, že se příběh půl filmu roztahuje do šířky, aby se pak dva lidi, na kterejch vás nezáleží, dali na nezáživnej neakční úprk. Gilroy mezitím vytahuje laciný berličky, který "starej Bourne" šikovně ignoroval (levelování agentů, magický pilulky... wtf?), zbytečně flashbackuje, aby vytvořil vůbec nějaký vazby mezi postavama, a vehementně zůstává u dialogů... aby pak přeci jenom musel cuknout, chvilku akčně řádit a celý to rychle utnout. A to s tím, že vlastně dělal akorát dvouhodinovej build up pro další díl/y, kde se teda snad konečně začnou v CIA hejbat ledy. Je to dost bolestivý, chvílema až směšný a má to zhruba dvě cool scény, což je na dvě a čtvrt hodiny fakt málo. Zkuste zahodit očekávání typu "jdu na Rennera rubajícího lidi" a připravte se na slušnou konverzačku, která končí hodně daleko před cílem, a třeba vám to sedne. Jinak nevím... (5/10) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Během závěrečné honičky se postavám mění boty. Nejpatrnější je změna u Marty (Rachel Weisz), konkrétně ve scéně, kdy je za ruce spouštěna z nadchodu a následně s jinými botami padá z motorky. (Pyron)
  • Rachel Weisz velmi váhala, zda má roli ve filmu přijmout, protože ve stejné době zvažovala účast ve filmu Mocný vládce Oz (2013). Nakonec se objevila v obou filmech. (R´Hell)
  • Poté, co od projektu odstoupil režisér předešlých dílů Paul Greengrass, opustil sérii i Matt Damon. Důvodem Greengrassova odstoupení byla krok studia Universal, které spolupracovalo na přepracování scénáře bez jeho vědomí. (S.W.A.T)

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama