Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojáků se uprostřed zničeného města ze všech sil snaží před nemilosrdnou německou armádou ubránit strategickou budovu. Během obléhání vzniká mezi vojáky a mladou ruskou ženou, která v domě žije, nečekané pouto. Režisér Fedor Bondarčuk ve filmu Stalingrad zkombinoval napínavé bojové scény s lidským dramatem ruských vojáků, několika zbývajících civilistů a německých okupantů. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

Ampi

Videl som asi iba prvú časť ale je to zaujímavý seriál. Budem sa po ňom musieť poobzerať.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

flanker.27

To je zajímavé, časem bych se na něco i podíval, některé ruské paměti jsou opravdu i celkem čitatelné a o tom Kožedubovi jsem už slyšel.  Omrknu to teď cestou z práce trochu v knihkupectví. :-))

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

ElrondBig

Pokud by tě letectvo na Východní frontě zajímalo víc, doporučuju 2 tituly:

Šedivý, Dymič: Triumf a tragédie - to je hlavně o konstrukčních kancelářích a zákulisním boji zejména mezi Jakovlevem a ostatními konstruktéry (Jakovlev byl neskutečný oportunista a šedá eminence konstruktérství v SSSR). Je tam spousta zajímavýho o tom, jak se v SSSR vyvíjelo, konstruovalo a létalo (plno rozhovorů s pro nás téměř neznámými piloty a plno zajímavých faktů).

Kramarenko, S.: Lovec - vzpomínky letce, který létal za války ve 176. gardovém stíhacím pluku pod velením Kožeduba (nejúspěšnější spojenecký stíhač vůbec). Sám Kramarenko byl tehdy sotva vycvičený mladíček, ale na kontě má 2 sestřely jisté a dva neuznané pro špatný záznam z fotokulometu) samostatně a 10 skupinových. Sám byl jednou sestřelen na jaře 1944, těžce ohořel a přistál na padáku do zajetí (Na zemi ho paradoxně chtěl zastřelit ukrajinský kolaborant a zabránil mu v tom raněný německý voják). Protože byl asi nebo tři týdny v zajetí, byl pak dost popotahován NKVD. Exceloval v Koreji, kde mu byl oficiálně uznán sestřel 13 spojeneckých letadel (je tam i rozbor konfrontující se spojeneckými údaji, podle kterého mu je možno uznat minimálně 9 sestřelů). I kdyby jeho konto činilo jen těch 9 sestřelů, i tak to z Kramarenka dělá první roura vs. roura eso (eso - kdo sestřelí alespoň 5 strojů nepřítele). Kramarenko mimochodem sestřelil i známého amerického pilota podplukovníka G. T. Eaglestona, eso 2. světové s 18 sestřely. Eagleston přistál na břicho a letoun byl odepsán.

Po Korejské válce Kramarenko velel několika jednotkám a později se stal vyšetřovatelem leteckých nehod vojenských letadel. Spolupůsobil jako vyšetřovatel i v případě havárie a smrti Jurije Gagarina a uvádí k tomu docela zajímavé skutečnosti.

na příspěvěk reagoval ElrondBig

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

flanker.27

Tak vida, to jsem nevěděl, že ten seroš je opravdu tak věrný skutečnosti. Musím si o mladém Stalinovy taky něco vyguglovat.  - Jo, jo, opravdu to byly asi ty eresky, teď jsem si je gugloval- takový raketky, bombičky který se dávaly pod křídla těch ruských letadel. To je ono, měli to tam přesně. S tím družstvem to pěkně zamávalo....

na příspěvěk reagoval flanker.27

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Dík za upozornění- nevěděl jsem že pan Stalin měl syny dva, zas tak moc ho neznám a celkem mě překvapilo, že syn v seriálu přežil válku. Jinak seriál jsem sledoval spíše po očku- běžel každý den v hlavním vysílacím čase tuším na dvou ruských kanálech. Ruštinu příliš neovládám, proto mi padl do oka spíše obrazově. Podobně jako v Bratrstvu neohrožených sledujeme jednotku mladého Stalina od ústupu po blátivých ruských cestách k Moskvě, Vasilijovy vztahy v zázemí, prostor dostávají přelety - snad tedy v jakovlevech - nad překrásnou ruskou krajinou. Dojde i k pozemním soubojům s postupujícími hitlerovci.....Ale průsery měl mladý Stalin taky, často sedával v baru- to je tam ukázané. jednou se třeba s jednotkou vydali rybařit- samozřejmě k dynamitem. Jak tam do řeky házeli tu leteckou munici tak to nevybuchovalo a proto to jeden z Vasilových spolubojovníků asi odjistil předčasně- hrůza, několik mrtvých - a sám mladý syn otce národů myslím skončil v lazaretu......  

na příspěvěk reagoval flanker.27

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

flanker.27

Jestli tě to zajímá, tak já vím, co byl nejvážnější Vasilijův prohřešek. S kolegy se napili, pak si na hlavu jeden po druhém stavěli skleněnou lahev a druhý se jí z pistole snažil sestřelit. No a Vasilij trefil místo lahve kolegu a zabil ho. Za to byl kázeńsky potrestán a otec Stalin starší mu nijak nepomohl.

na příspěvěk reagoval flanker.27

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

BrunoAnthony

No tó nevim teda, každopádně od smrti své druhé ženy se o své děti prakticky nezajímal (ve smyslu role otce). Yakova Stalina, který byl v německém zajetí, třeba odmítl vyměnit za maršála Pauluse.

na příspěvěk reagoval BrunoAnthony

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

O Vasiliji Stalinovi píše třeba S. M. Kramarenko, stíhacéí letec za 2. světové a v Koreji (kde se mimochodem stal vůbec prvním esem roura vs. roura). Mladý Stalin byl podle něj tvrdý velitel, na druhou stranu ovšem přímý a nebyl záludný. Kramarenko byl za války sestřelen nad nepřátelským územím, těžce ohořel a ztrávil několik týdnů v zajatecké nemocnici, než byla osvobozena Sověty. Jako takový byl podezřelý z kolaborace, což mnoha pilotům ve válce i po ní zničilo kariéru. Stalin ale lidem, kteří byli jeho podřízení, velmi pomáhal a bránil je před NKVD. Právě Kramarenko díky němu mohl i po válce zůstat stíhačem v moskevském vojenském okruhu.

Na druhou stranu je pravda, že V. Stalin měl několik kázeňských provinění, většinou souvisejících s alkoholem, a pokud se to báťuška dozvěděl, vždy se zasazoval o co nejpřísnější potrestání (tak byl V. stalin zbaven v roce 1943 funkce inspetkora VVS a poslán na frontu a později za jiný přestupek zbaven velení 32. stíhacího pluku a zařazen jako řadový pilot.

Po smrti otce byl Vasilij několik let ve vězení, až roku 1961 byl propuštěn a krátce na to zemřel.

Ale létal na jacích, ne na lavočkách.

na příspěvěk reagoval BrunoAnthony, BrunoAnthony

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

renegad

jen pro info, seriál ve stylu "Band of Brothers" z východní fronty existuje, jmenuje se "Syn atca narodov" a hlavním hrdinou je Stalinův syn. Trochu to i připomíná náš "Tmavomodrý svět", protože sloužil na lavočkách....tenhle seriál na českých servrech nenajdete zmínku ale je tuším ny youtube. Sám jsem ho viděl na ruských kanálech ve Varech, vypadá to že v rusku je to teď velký hit....

pro mě osobně bestovkou zůstává Nepřítel před branami.

na příspěvěk reagoval Zodiak455

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

iamek , Hoonza

no ono tam takých scén bolo viac všakže :D 

 

Zrejme ti nehovoria nič masívne ruské útoky ktoré prichádzaly vo vlnách a nemci prvú aj druhú vlnu skosili ešte pred vlastnou líniou, tretiu dosekali v zákopoch a štvrtá ich prevalcovala. Takže na tej scéne mi nič zas tak čudné nepripadá. Brestskú pevnosť som nevidel ale chystám sa na ňu. 

 

Celkovo bitka o stalingrad je naozaj téma hodná skôr niekoľkých prepojených filmov no aj z existujúcich filmov sa dá poskladať celkom slušná mozaika toho ako to tam vtedy asi vyzeralo. Stalingrad (1993) Nepriateľ pred bránami (2001) a Stalingrad (2013) aspoň čo to ukážu. Možno by to chcelo natočiť niečo v štýle Band of Brothers ale na východnom fronte.

 

Podľa mňa boli dobré aj scény s bombardérom a zničenie rakiet :D samozrejme emočne najsilnejšia bola scéna popráv civilistov. 

 

Taktiež spomaľovačky pri akčných scénach boli uspokojivé a nedočkal som sa svojej "obľúbenej" roztrasenej kamery.

na příspěvěk reagoval ElrondBig, Jezinka.Jezinka, Ampi

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Jedna věc je reálný základ a druhá věc je, jak to podají ve filmu. Hořící ruští hrdinové, které vůbec nezajímá, že jsou v plamenech (proč taky?), neohroženě útočí na německé zákopy a Němci před nimi ještě utíkají. Hned jsem si vzpomněl na scénu z Brestské pevnosti, kdy proti Němcům utíkají gerojové jen s okenními rámy... Jinak bitva o Stalingrad je pořád nevyčerpané téma, ze kterého bylo ve filmech ukázané minimum, chtělo by to nějakou třeba třídílnou minisérii, která by bitvu ukázala z obou stran barikády a bez příkras, na to ale nikdo nemá koule, ani finance.

na příspěvěk reagoval renegad

renegad

renegad (hodnocení, recenze)

WAU. Tak toto bol celkom solídny filmový zážitok. Pokiaľ neberiem do úvahy detaily na technike a ruské gerojstvo tak super film. A ten koniec ma dostal.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

Super, super, super. Objevil jsem to úplnou náhodou. Bondarčukovu tvorbu sleduji, tak mě ani neudivilo že se přes Afghanistán a Čečnu dopracoval až k Volze. Tohle mu museli dát. Rusové si úplně odlišným způsobem cení své historie.  Tohle asi u nás v kinech nepoběží, co?

na příspěvěk reagoval BrunoAnthony

EMPERIOR

EMPERIOR (hodnocení, recenze)

Tvl. to sa snáď posrali. Oni to spravili aj v 3D. Radšej keby to vyzeralo trochu viac pochnúrne ten obraz.

+sfinx+

+sfinx+ (hodnocení, recenze)

Já jsem vcelku spokojen, když to nebude v západním stylu "One man army" aneb Rambo všechny pokosí a o nějaké efekty nebo frčky o půl centimetru širší se moc nezajímám.

9.rota taky nebyla tak úplně podle pravdy a přesto to byl úžasný film. A vzhledem k tomu, co jsem četl v zajímavostech, by si tohle nějakou úroveň udržet mohlo.

na příspěvěk reagoval Hoonza

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Reklama

Reklama