Reklama

Reklama

Normální lidé berou svět takový, jaký je. Jiní tento svět mění. Steve Jobs, spoluzakladatel světoznámé počítačové firmy Apple, patří vedle Billa Gatese mezi nejznámější osobnosti moderní historie. Díky jeho vizionářskému způsobu myšlení, schopnosti vyjednávat a díky jeho prozíravým obchodním strategiím vznikla nejen veleúspěšná firma, ale především se změnil způsob, jakým lidé do té doby počítače vnímali. Steve Jobs při vývoji kladl důraz na jednoduchost používání a na design. Americký film režiséra Joshuy Michaela Sterna líčí život Stevea Jobse (Ashton Kutcher) od jeho chudých začátků na vysokoškolské koleji přes založení Applu v garáži rodičovského domu a nucený odchod ze společnosti až po její znovuovládnutí v roce 1997. Geniální vizionář je zde ztvárněn také ze své odvrácené stránky, jako nezodpovědný otec i jako egocentrický, netolerantní a náladový manažer, jenž nesnese sebemenší odpor. Je ovšem nepochybné, že i tyto vlastnosti se podílely na jeho fenomenálních úspěších… (Česká televize)

(více)

Recenze (720)

Genero 

všechny recenze uživatele

O panu Blowjobsovi nevím kromě té rakoviny ani zbla a bohužel si po shlédnutí filmu připadám jeho dvorním životopiscem úplně stejně nepolíbený jako před tím. Dost dobře nechápu, jak je možné, že jeden člověk dokáže o životě krále rezistorů a tištěných spojů napsat elaborát čítající 600 stran a někdo jiný pak na to samé téma natočí takovou chaotickou snůšku historek ze zasedačky. Aštar Kačer v titulní roli se snaží, je místy až roztomilý čuráček a scény, kdy kráčí ulicí jako Ježíš následován vyznavači jablečné církve jsou vyloženě zábavné. Celý příběh ale působí, jako kdyby Stýva čas od času akcionáři uložili do kryostáze, protože celé dlouhé roky v jeho životě jak se zdá chybí. V jedné scéně ho zlá dozorčí rada někde v půlce 80. let bez skrupulí vyrazí z jeho vlastní firmy a o pět minut později už zase sedí na své ředitelské židli, je starší, moudřejší, nosí brýle a v ruce drží iPod. Důvodem pro tohle fiasko v chronologii asi bude, že měl film původně závratných osm hodin, ale střihač byl zrovna při chuti a tak skončilo šest hodin někde na podlaze mezi šušni a psími chlupy. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Film mi kazí zbytečný patos a vadilo mi i to, že se tolik nevěnuje Jobsovu soukromému životu, ten totiž obsahuje mnoho zajímavých epizod, které o lecčems vypovídají. Víc jsem si užil podobně zaměřené Piráty ze Silicon Valley. 6/10 PS: hodně mi chyběla epizoda s kradením UI z Xeroxu ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Sledovanie tohto filmu ma nenudilo. Jobsa som nikdy nesledoval a vedel som o ňom vlastne len to, že založil Apple. Tento film mi trocha priblížil začiatky Applu a jeho vývoj. Osobnosť Jobsa mi veľmi nepasovala. Voči frajerke sa teda moc pekne nezachoval a ani voči niektorým kamarátom. Všetko ostatné bolo pekné, ale iPhone by som si aj tak nekúpil. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemně ztvárněné životopisné drama života Steva Jobse, jednoho z největších osobností této planety. Herecky hodně dobře zahrané, a především i hodně dobře vybrané. Podobnost herců na skutečné lidi, které hráli byla neskutečná. Jakožto divák jsem si film užil a udělal alespoň obrázek o tom, jak to v Jobsově životě vypadalo a čím musel projít, aby se dostal tam, kam se dostal, takže účel splněn. 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Je to dlouhé a těžké a polská nevěsta to dostane v den své svatby.. Co je to ??" - "Nové příjmení.." ;) Steve ho měl kratší - No, teda to příjmení !! ;) I proto si ho každý pamatuje.. - o to více ovšem platil za inspirativní osobnost, která si vydřela svůj americký sen.. O poznání méně inspirativní se už jeví tahle jeho filmová rádoby biografie.. Kutcher ovšem navzdory tradičním ohlasům výborný.. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Silně emotivní jOBS dokázal z osobnosti skutečného Jobse vytěžit to nejdůležitější – vizi, inspiraci a rebelování. Ukazuje jeho slavné garážové začátky, přerod malé improvizované firmičky do velké korporace a Jobsův následný několikaletý exil. Bohužel ale také vynechá celou řadu důležitých událostí jeho života a za horizont samotného Applu zajde pouze sporadicky. Kvůli tomu se z něj stává spíše celovečerní dokumentární reklama. Na druhou stranu, všichni herci včetně Kutchera předvádějí velmi kvalitní výkony a k technickému zpracování také nemám připomínek. Problémový je tedy pouze scénář. Ten je rozhodně nekompletní a podle některých i historicky nepřesný. Musím předem podotknout, že člověk bez hlubších znalostí jobsovské problematiky nepocítí ani jeden ze zmíněných nedostatků. Já ale četl životopis od Isaacsona, a tak si mohu rýpnout, že na spočítání věcí, které scénárista Whiteley přeskočil, mi obě ruce nestačí. Potom asi už nikoho nepřekvapí, jak skuteční žijící účastníci příběhu (Woz) mohou jít ještě dál a tvrdit, že se věci měly ve skutečnosti úplně jinak. I přesto je ale film velmi slušnou celovečerní zábavou a když si nebudete příliš lámat hlavu nad drobnostmi, stane se z něj poutavý a energický příběh o šílenci, který chtěl změnit svět. 8/10 ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí vzniku prvních osobních počítačů a současně poutavě natočený příběh jednoho z velkým vizionářů 20. století. ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Na film jsem byl docela zvědavý. O Stevu Jobsovi jsem zase tolik nevěděl, takže bohužel nevím, nakolik se film držel skutečnosti. Když se mám zaměřit na hodnocení filmu, tak musím pochválit Kutchera, tady byl dost dobrý. Pak se povedly některé scény, které i pobavily (seřvání Gatese přes telefon), ale jako celek na mě film nepůsobil tak dobře, jako jiné životopisné filmy (naposledy Vlk z Wall Street), takže ta 60 %. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Věřim, že Ashton Kutcher i zbytek herců ze sebe vydali to nejlepší, ale to nezachránilo tenhle film od nálepky těžkýho srance. První půle, "mapující" garážový začátky apple computers ještě ušla, ale jak film plyne dál, stává se z něj pouze sled vysekaných scén typu: "Steve, běž pryč - Stevův ublížený výraz", "Steve, my tě potřebujeme - Stevův odhodlaný, zamračený výraz" a "Bla bla bla - výraz Steva a všech ostatních plnej slz". Těžce nedotažená je linka osobního života, ale to je ve výsledku jenom dobře. Poslední půlhodina je dno. Scénáristický lejno. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než jsem podle ohlasů čekal a s filmem mám jeden jediný, leč trochu zásadní problém - proč sakra končí v půlce? Herecky velice slušné (Kutcher překvapil), hudba skvělá. Je to takové trochu hollywoodské a z dostupných informací lze usoudit, že Jobs byl mnohem větší magor, než jak byl zobrazen ve filmu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zostaňte hladní, zostaňte blázniví, toto tu síce takto nezazneje, lebo to opisuje len časť jeho života, no zaznie to tu inak. Celkovo je jeho životopis poňatý inak, lebo aj on sa tak snažil na veci dívať, búral bariéry. To, že spočiatku to malo mať v názve slovo inšpirácia, to aj presne vystihuje tento film, lebo tak to poňali, snažili sa ľuďom ukázať niečo, nejak ich povzbudiť k veciam, akurát, že mi tu aj tak mnohé chýba. Ja som si toto dielo užil, aj keď viem, že mal aj mnohé zlé stránky a aj keď si z toho do života zoberiem len to, čo chcem, pretože nie som zástancom násilného a rýchleho hnania sa dopredu za pre mňa abstraktnými vecmi, ako zapísať sa do histórie, urobiť veľký biznis, robiť kariéru v kapitalizme, lebo ak ju človek neurobí, tak nič vraj nedokázal. Áno, prístroje nám pomohli, nastáva ich doba, no niekedy aj uškodili a pokiaľ za nimi bude stáť len honba za niečím, ako mamon, povyšovanie sa, tak radšej ich nemať, aby vás neovládali, či neovládali iní cez ne. Ja som spokojný s hereckou stránkou, s prístupom k tomu, lebo je to inšpirujúce, energické, no ja si idem tiež svojou cestou, tiež proti zabehnutým veciam a toto tiež svojím spôsobom nahráva systému, ja volím zas svoj prístup, takže sa na mňa nehnevajte, vnímam to zo svojho pohľadu. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Jobs byl ale hajzl... nedivím se, že ho nikdo neměl rád. Taky jsem čekala, že tu bude i něco z pozdější doby a nejen vývoj Macintoshe. Jsem zklamána. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Těžko se točí film o nedávno zesnulé technologické ikoně. Musím začít s příběhem. Chybělo tam všechno - napětí i emoce. Ta trapná chvíle, kdy Steva v podání Ashtona napadlo, že jeho slavná značka se bude jmenovat Apple, byla promarněná. Mohl to bý klidně zlomový okamžik.. Škoda slov. Ashton to totálně prosr... Už jsem se tolikrát přesvědčila o tom, že on to v sobě nemá a stejně dostal tuhle velkou příležitost, aby ji znovu promrhal. Naprosto neumí komunikovat s dívákem, protože má příšernou neverbální řeč těla. Jeho postoj, chůze držení rukou a v neposlední řadě výraz v tváři mluví proti němu. Uznávám, že zde bylo pár momentů, které se mu vydařily, ALE!! to byly všechno momenty, kterými pouze napodoboval samotného Jobse. Steve mu to svojí individualitou vyšlapal a on to jenom zopakoval. Nedal do toho nic svého. Taková škoda! Moment, kdy se Jobs vztekal, když mu jeho přítelkyně řekla, že čeká dítě, byla naprostá ukázka zoufalosti. A to to mohl být tak zásadní zvrat. Ale konec konců není to jenom jeho chyba.. Režie byla stejně průměrná. Kdokoliv byl na scéně vedle Kutchera na sebe ihned strhl pozornost a to se ani nemusel snažit. ()

stiw 

všechny recenze uživatele

Podle mě to Aston nezahrál tak hrozně, jak všichni píší. Ale trochu jsem byl zaskočený tím, jak hodně divná persóna to byla... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Tady prostě někdo nevěděl o čem. Ten film nemá žádný pořádný názor. O čem vlastně vypráví? O Jobsovi? O Applu? O jeho povaze? O jeho úspěších? Vždyť to přece nejde, za dvě hodiny říct všechno. Tohle Stern prostě nezvládnul režisérky. Pospojoval sice dohromady pěkně pár záběrů, ale to je tak všechno. Tohle prostě TEN film o Jobsovi ještě není. Odhodlá se Fincher? Here's to the crazy ones the misfits the rebels the troublemakers the round pegs in the square holes the people that are crazy enough to think they can change the world are the ones who do. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Jako náhled do Jobsova života a jeho kariérní strastiplnou cestou je to velmi zajímavé a napínavé. Na druhou stranu je to ale neucelené a nekompletní, protože to pojímá jenom část Jobsova života. Nemluvě o některých násilných skocích v časovém posunu děje. Mě osobně by také zajímalo to novodobé dění ...vývoj ipodu, iphonu atd. Jako celek mě to ale dost bavilo a Aston Kutcher po dlouhé době zas něco zahrál! Jako Steve Jobs dobrá volba. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA CINEMA HD - Poutavý, zajímavý, motivující. To jsou přídavná jména, kterými bych vystihl tento film s dobře hrajícím Ashtonem Kutcherem, který Steva Jobse ztvárnil dle mého se ctí. 75% (with J.) ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Po remeslne strance je to prumer, po strance popisujici udalosti je to chvalitebne (jsou tam nepresnosti a taky me zamrzelo, ze to skoncilo rokem 1996..i kdyz ma druhou stranu to, co se delo po navratu Jobse v tom roce, tak uz vsichni vlastne zname, protoze to je takovy Apple, jaky je dnes). Musim vyzdvihnout Kutchera...vzal to tak vazne, ze mi v mnoha scenach padla brada, jak neuveritelne podobny Jobsovi byl..at uz to byla houpava chuze, pohyby rukou, dokonala mimika tvare az po praci s hlasem, frazovani atd. Taky me potesila minivsuvka s Jonym Ivem - zde rovnez velka poklona jeho predstavteli, skvele zvladnul Jonuv prizvuk a jeho styl reci, pomaly, rozvazny, vypravejici.. Tleskam ve stoje. Pro fanouska Applu povinnost, pro cloveka, co chce o Applu vedet neco vic sice fajn, ale doporucuji doplnit si vzdelani pomoci jednotlivych Keynote, filmu Pirati se Silicon Valley a hlavne Jobsovy biografie. Pro filmove nadsence/kritika je to tezce Bckova podivana, spise nudna.. Za me 85% ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným životopisným filmům z řady nikterak vybočující snímek, který je nicméně příběhem o velkém člověku, který svým vizionářským přístupem a vizemi zcela změnil počítačový průmysl, celková chápání výpočetní techniky a život miliónům z nás. Od dob Butterfly Effect se Ashton Kutcher nepředvedl tak jako zde, a i když dílo a život Steva Jobse lze jen sotva vměstnat do jednoho filmu a tudíž i tenhle snímek působí značně nekomplexně, celou dobu jsem ho hltal se zatajeným dechem, úsměvem na rtech, i s lehkou nostalgií kombinovanou s pocitem nesmírné vděčnosti. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Kutcher je překvapivě dobrý a nebude vám vůbec vadit. Ba právě naopak! Jenže velkou vadou je zploštění první dekády Jobse. Vlastně tento film se dá vyložit jako první část z dvoudílné televizní série. Film totiž končí, když Jobs přijde podruhé do Applu. Konec. Neuvidíte tu éru, kdy se Apple stane jedničkou v rozvoji technologií. Kromě začátku s Ipodem to vlastně pro dnešní generaci - jablíčkářů nemá moc, co říct. Sedmdesátky neznají, osmdesátky jsou pro ně ještě OLD a v devadesátkách se narodili. Palec nahoru za snahu zfilmovat kus života jedné z osobností v IT. Vidět jen jednou a pak už není třeba opakovat. Hodnocení OST: Hudba jednoduchá a nevýrazná. Nepočítám písně z doby 70.let. 5/10 ()

Související novinky

Hledá se nový Steve Jobs

Hledá se nový Steve Jobs

04.10.2014

Biografie jOBS s Ashtonem Kutcherem rozhodně nebyla posledním filmem o slavném zakladateli Applu. Ostře sledovaný další pokus chystá Danny Boyle (Milionář z chatrče, Sunshine) a dlouho to vypadalo,… (více)

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

David Fincher natočí „Apple Network“?

David Fincher natočí „Apple Network“?

27.02.2014

Anebo nějak podobně nazvaný životopis. Jak už jste se možná dovtípili z titulku, režisér facebookového dramatu Social Network, jehož portfolio se honosí filmy jako Sedm, Klub rváčů nebo Zodiac, začal… (více)

Reklama

Reklama