Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 5
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 5

Recenze (138)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem si musel připomínat, že je to propaganda kovaného levičáka (silně je to cítit hlavně z několika dílů zhruba uprostřed seriálu) a některé informace je nutné brát s rezervou. Ale i tak jsou tu mnohé pro mne naprosto neznámé a překvapivé události, třeba všechno to kolem Trumana a Wallace. A překvapivě silný byl i závěr o věku teroru. Čísi citát hodný zamyšlení: „Terorismus je taktika, nikoliv ideologie. Vyhlásit válku taktice nedává smysl.“ Amen. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Spočiatku mi veľmi vadilo, že to nezobral Stone od začiatku osídľovania Ameriky, že sa vyhol pozadiu zvolenia Kennedyho za prezidenta, či jehi prejavu, či akýmkoľvek prepojeniam na finančný sektor, na tých 85 najbohatších, ktorí majú mať majetok ako 3,5 miliardy ľudí, prípadne na ľudí, ktorí môžu ovládať celý systém a byť ešte viac na vrchole. Tým sa však venujú iné dokumenty, ktoré spájajú dosť nedôveryhodné či ťažko overiteľné informácie a tak som clekom rád, že Stone zvolil cestu ľahko overiteľných faktov, aby ukázal smerovanie nielen USA, ale aj tohto sveta. Môže mu byť vyčítané určité ľahkovážne zobrazenie zvyšku sveta, či ľavicových systémov, no tu išlo hlavne o USA a poukázanie na zamlčovanú pravdu, taktiež prvý diel sa dá vnímať ako celkom slabší, aspoň ja som ho tak vnímal, no plný počet hviezd si tento seriál zaslúži a rozhodne ho odporúčam. Na mňa to pôsobilo až desivo. Môžte to brať ako alternatívny výklad, no je zrejme tvrdý pohľad na ďalšie impérium, ktoré pomyselný blahobyt a moc zabezpečilo nielen pár vyvoleným, ale hlavne to dosiahlo cez vojny, tajné programy, manipulácie a rozpínavosť. O slobode, demokracii, či ušlachtilých záujmoch sa nedá hovoriť. Stone poodhalil ilúziu a dal návod k zamysleniu. Určite to chce od neho dávku odvahy venovať svoj život boju s klamstvami, prípadne ponúkať iný pohľad, určite mnohokrát zakopol, no radšej ako byť politicky korektný populista, ktorý by bol zbabelý sa postaviť väčšine. Teda podľa mňa, aj keby za vecami bolo niečo viac, tak by podľa mňa pomohlo, keby sa z tohto ľudia poučili. Škoda, že ľudí viac zaujímajú zábavné a životu nepodstatné rozprávky a ilúzie, ktoré ich držia ďaleko od skutočnej rozprávky. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americké století nemá daleko k "Českému století". Je to především zajímavá konstrukce. Oliver Stone už ve svých filmech JFK a Nixon dokázal, že pracovat s informacemi umí. Dokáže z té hromady dat umíchat zajímavý a poutavý koktejl, který ale člověk musí sledovat opatrně, a hlavně mít nastudovaná skutečná fakta. Prostě Stoneův film není dokument, ale další fikce. Používá jen co se mu hodí, navíc teď je v módě hledat na Americe jen to špatné, a to se mu jako veteránu z Vietnamu náramně hodí. Jeho vize o Stalinovi, který jako starý dobrák poctivě plnil sliby, a Amerika ho zklamala a podvedla, je sice působivá, ale naprosto nevěrohodná. Nepochybně ale série vyvozuje závěry, které alespoň stojí za zamyšlení a srovnání s obecně přijatými historickými fakty. Na každém šprochu je pravdy trochu. Nečekejte, že se dozvíte jak to bylo, ale rozhodně se zamyslíte nad tím, že pravda má tisíce podob, a že jí pravděpodobně nikdy nepohlédneme do tváře.....60% Gudaulinův komentář vystihuje poměrně velice přesně můj dojem z filmu. ()

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

Hodnotit je velice obtížné. Stone v některých dílech uhodí hřebík přesně na hlavičku, aby vzápětí svůj přesný úder shodil demagogií a přehnaným zjednodušováním. Nemyslím si, že třeba operace Pouštní bouře s mandátem OSN byla odmítnutím celosvětového míru ze strany G. Bushe st., problémy Iráku se datují už od Sykes-Picotovy dohody a ty dnešní jsou jenom jejím vyústěním, přičemž USA hrubě nezvládly poválečnou obnovu. Líčení Saddáma jako super diktátora je k smíchu, když jedním chemickým náletem dokázal zabít sto tisíc Kurdů...najde se toho dost. EDIT: Tak jsem právě zjistil, že Stone podporuje Putina, což nelze nijak ospravedlnit, a snižuju o hvězdičku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Desatoro faktov", ktoré by sa mali povinne prezentovať počas výučby na hodinách dejepisu už tak unudenej, zhúlenej, touto dobou dostatočne zdegenerovanej generácii teenagerov, ktorá pomaly ale isto nepozná históriu Slovenska, nie to ešte politickej situácie z pred 70 rokov. Bohužiaľ ale, práve táto "dávna" minulosť tvorila dnešnú prítomnosť. "Boh žehnaj Amerike", ktorá náš nezadržateľne vedie do záhuby. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama