Reklama

Reklama

Utopia

(seriál)
Ukázka z filmu 10
Drama / Mysteriózní / Thriller / Sci-Fi
Velká Británie, (2013–2014), 10 h 21 min (Minutáž: 48–62 min)

Tvůrci:

Dennis Kelly

Hrají:

Fiona O'Shaughnessy, Alexandra Roach, Nathan Stewart-Jarrett, Adeel Akhtar, Paul Higgins, Oliver Woollford, Neil Maskell, James Fox, Geraldine James (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Příběh sleduje malou skupinu lidí, kteří se dostanou k rukopisu kultovního grafického románu s názvem "Experimenty Utopie", o nemž kolují zvěsti, že předpověděl nejhorší katastrofy minulého století. To má za následek, že se na skupinu zaměří vládní organizace známá pouze jako "The Network", které se musí nálezci románu vyhnout, aby vůbec přežili. (mac000)

(více)

Videa (27)

Ukázka z filmu 10

Recenze (69)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forma která dalece předčila obsah. První díl měl spád, tajemství, atmosféru absurdní krutosti a chytlavě napsané postavy. Škoda že další děj se drtivosti scény z komiksového obchodu ani nepřiblížil. Atmosféra se postupně rozplizla, postavy zdaleka nemají takové kouzlo jaké slibovaly, a "všemocná" The Network" působí jen jako partyzánská skupinka odhodlaných. O Lynchovi bych se vůbec nezmiňoval. Utopia nemá ani desetinu jeho mimóznosti. Děj je naopak, zpětně viděno, docela jednoduchý, i když není dopředu odhadnutelný. Druhá série pokračuje ve stejném duchu, rytmu i kvalitě. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Utopia se snaží tvářit jako seriálové zjevení, postupně však ukazuje, že příliš netradiční není. Správná otázka tedy zní, je to na škodu? Seriál od prvního dílu buduje paranoidní atmosféru, tak populární mezi čtenáři konspiračních teorií. Naprostá nejistota a nedostatek důvěry jsou dotaženy do takových výšin, že se vymykají mezím věrohodnosti. Diváka se snaží ihned od prvních minut získávat zejména skrze tvorbu otázek, na které se zprvu zdráhá dávat jednoznačné odpovědi. Do jisté míry to funguje. Utopia se totiž netváří seriózně, ale, což je patrné třeba na vyšinutých charakterech některých postav, či třeba hudebním doprovodu, brnká zejména na ironickou notu. Bohužel jako komplexní dílo po první řadě příliš nenaplňuje, přestože hlavní dějovou část uzavírá a odvrací se od komiksu. Zde je ovšem třeba dodat, že závěrečný twist je perfektní tečkou, která jde ve stopách předchozího děje. Jednotlivé díly však nemají ten správný tah na branku, ač jsou poměrně zábavné svou "neukázněností", trošku škobrtají ve zbytečně repetičnosti některých situací a nepříliš zvládnutém střídání dvou vypravěčských rovin, ta politická je totiž zpočátku dost nevýrazná. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

"Where is Jessica Hyde?" Bezchybný pilot trochu falešně navnadí na pokračovatele Misfits. Stejně jako předchozí hit Channel 4 se opírá o vážné a aktuální téma, jeho neotřelé zpracování, nevtíravý vtip a audiovizuální fetiš. To svérázné vyžívání se v sázení jednoho konspiračního klišé na druhé tvoří a nadsazeně vtipné a přitom mrazivě reálné (tedy takové, které se naprosto vzpírá obvyklému filmovému zpracování) nakonec tvoří prakticky perfektně fungující celek. Postavy jsou pro tento účel napsány dokonale a scénář jim vychází vstříc - v Utopii se prostě nedá věřit nikomu. I přesto, že to vše je v televizi neviděné, a do budoucna asi i nenapodobitelné, nejvíc v hlavě utkví hudba. Začínající de Veer vytvořil jeden z nejoriginálnějších soundtracků vůbec, který té šílené absurditě dodává šmrnc, o kterém si může nechat zdát drtivá většina velké produkce. Po repríze první a premiéře druhé série už ale není co řešit. Utopia je jednoznačně nejzajímavější a nejnápaditější nový seriál. Nejen to, je totiž hlavně jedním z těch mála počinů, které dokážou využít jak televizního prostoru, tak i filmového vyprávění. Právě kvůli takovým kouskům má totiž televizní produkce větší příslib, než kdy může mít jakýkoli celovečerák. Utopia ten příslib konečně naplňuje na sto procent. Loni jsem tvrdil, že je jejím hlavním tahákem hudba a nejlepší záporák od dob Jokera (a Arby ho dost možná překonal). Dnes půjdu dál - Utopia je must-see protože nic podobného neexistuje. Možná sedne, možná ne, ale rozhodně to je neopakovatelný zážitek. "Where is Mr. Rabbit?" ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seriálová pecka dotahující konspiraci na takovou úroveň, že by se u ní mohli učit špioni z celého světa. Natočené barevnou syrovostí, doprovázené špičkovou hudbou a zahrané v nejvyšším levelu. Nenašel jsem chybu a popravdě ani jsem neměl důvod nějakou hledat. No nic. Jdu si vygooglovat všechny Jessicy Hyde a naučit se nazpaměť jejich adresy a všechno ostatní info, co seženu. Není to moc pravděpodobné, ale kdyby u mě zazvonil Neil Maskell a zeptal se mě "Where is Jessica Hyde?", chci být připraven 100% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Bohužel, za mě nepochopení a nuda. Nebavili mě postavy, na konspirační teorie jsem většinou alergický (nebo spíš na většinu takových teorií), velice rychle mě přestal zajímat děj a tak jsem se ke konci šestého dílu svezl hlavně ze setrvačnosti (když něco začnu, rád to obvykle dotáhnu), kde mě docela mile překvapila finální pointa. Problémem tohohle nového komiksového trendu v britské televizní produkci (Misfits, Jekyll a spol.) je pro mě to, že si scénáristé nějakým velice nadějným a zajímavým tématem ukousnou sousto nad své (rozpočtové/ dramatické/televizní) možnosti a po jednom, dvou dobrých dílech s ním velice těžkopádně žonglují do konce sezóny. Daleko zdařilejšími zástupci téhle nové vlny jsou Sherlock (s Cumberbatchem) či ještě lépe Luther (s Elbou). Pokud teda máte chuť na soudobou britskou televizi, doporučuju zkusit spíš tam. 40% ()

Galerie (101)

Zajímavosti (4)

  • Součástí dohody s HBO o adaptaci seriálu bylo, že scénař napíše pro americkou verzi Gillian Flynn. (mirecek)
  • Ve chvíli, kdy Grantova matka hovoří do televize a žádá ho o návrat domů, si můžeme v pozadí všimnout čísla horké linky 0800 345 7462. Pokud jste toto číslo v období vysílání pořadu vytočili, ozval se hlas dispečerky, který byl vzápětí přerušen hlasem Neila Maskella, který se vás opakovaně zeptal: „Kde je Jessica Hyde?“ (LucasAbelle)

Související novinky

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Fincher si prolistuje prorocký komiks

Fincher si prolistuje prorocký komiks

10.07.2013

Americký remake britského seriálu House of Cards s famózním Kevinem Spaceym v hlavní roli patří k tomu nejlepšímu, co se letos na obrazovkách objevilo. Není divu – za projektem stál jako producent a… (více)

Reklama

Reklama