Reklama

Reklama

Dítě číslo 44

  • USA Child 44 (více)
Trailer 2
Mysteriózní / Krimi / Thriller / Drama
USA / Česko / Velká Británie / Rumunsko / Rusko, 2015, 137 min (Alternativní 132 min)

Lev Děmidov je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu. Nikdo si ale nemůže být ničím jistý, Děmidov odmítne udat svou ženu a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství. Zde narazí na vraždu, která se podobá jinému případu, označenému za nehodu. S kariérou a životem na padrť začne hledat sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v 50. letech něco jako vražda oficiálně neexistuje, musí proto pátrat na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Přestože jakákoliv pomoc hrozí zatčením, získá nečekaného spojence. Smyčka se postupně utahuje jak kolem vraha, tak kolem hlavních hrdinů. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (564)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Celkom vierohodne vytvorené ruské prostredie z 50-tych rokov a jeden veľmi smutný príbeh. Možno keby samotná dĺžka filmu by bola trošku kratšia a keby niektoré scény by boli lepšie vypracované, tak potom tu skoro nie je čo vytknúť. Z hereckej stránky v poriadku (T. Hardy je typický T. Hardy). Osobné hodnotenie: 78% (***) ()

viktorka181 

všechny recenze uživatele

Ne, že by mě ta knížka nějak uchvátila. Vlastně to byla docela sračka a už od půlky jsem si říkala, že ten hlavní hrdina bude asi fakt vymazanej, když mu nedošlo, kdo že je jako vrah. Většina věcí v ní byla pekelně nelogickejch a nikdo rozumě uvažující tohle snad nemůže autorovi sežrat. Ovšem dá se nad tím přimhouřit oko, protože to bylo docela dobře napsaný (nebo přeložený nebo co vlastně) a jednoho to nenudilo. Jenže to film bohužel nebyl. Ani dobře napsanej, ani dobře zahranej (Tom Hardy se sice na roli hodil a považuju ho za celkem schopnýho herce, ale tady převážně jenom děsně moc krčil čelo), Noomi Rapace je tu fakt vošklivá (ne, že by to jinde byla kdovíjaká kočka, že jo), takže vzhledem k tomu, jaká měla bejt Raisa krasavice taky dost mimo mísu... Vlastně jsem chvíli uvažovala i o 2 hvězdách, ale zas taková hrůza to nebyla. Celkem dobře natočený, některý scény jsou fajn, má to místy i jakž takž atmosféru... Prostě slabší průměr, ale pro ty co to četli vyloženě zabitej čas. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Velká škoda že režisér nevěděl o čem chce vlastně vyprávět. Vraždy byly až moc upozaděny na úkor děje, což někomu muže sedět ale snižuje to zbytečně kvalitu. ()

KHkomiks 

všechny recenze uživatele

Lepší 3*, Hardy je jako vždy výborný jako v každé jeho charakterní roli. Ponurá atmosféra po válce, zdatně obsazené krimi drámo, nenabízející nic moc nového a až na dvě nebo tři hezké scénky... vcelku nůďo. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Je asi málokdo, koho by nechal příběh Andreje Čikatila chladným. Tím spíš si ovšem říkám, k čemu je takový film? Který z děsivé, kruté a skutečné události, udělá přiblblý příběh s hollywoodskou věrohodností? Na Čikatilovi bylo právě děsivé, jak to bylo nedávno. Jaká "moderní" doba, že to byl učitel, jak vraždil... tohle je volně inspirované, a nezbylo z toho nic. Noomi Rapace hraje ženskou, jejíž motivace je záhadná, až nesympatická. Krom toho se na ní velmi špatně kouká... Příběh je vsazený do temné doby, kdy ještě britský, francouzský, nebo i arabský herci mluvili s ruským přízvukem, aby to navodilo atmosféru Sovětského Svazu. Diváka se pokoušejí děsit a šokovat věcma, které se ani zdaleka nerovnají skutečnosti, která se děla, a která se děje. Laciné, nudné a směšné. Jedna za Toma Hardyho. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

To byla ale JEBAČKA. Dítě číslo 44 je nemastná, neslaná verze úspěšné knihy, film se snaží nabídnout několik dějových zápletek, tudíž v konečném výsledku vůbec nevím, co vlastně bylo hlavní myšlenkou. Každý alespoň trochu inteligentní divák musí odhalit tu ideologickou režimovou manipulaci, která se tváří, že tam není, ale ve skutečnosti z toho doslova sálá. Ještěže měl Hardy po svém boku tak uvědomělou, emanCIPovanou ženu, ta měla koule. Jo a závěr je fakt debilní. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Noirová detektivka zasazená do prostředí SSSR v 50. letech - samozřejmě viděného zaujatou americkou optikou, ale to neubírá příběhu na napínavosti a hutné atmosféře. Hardymu nejde nefandit, Rapace je "nevzhledná" jako vždy, ale do ve snímku vykresleného "špinavého" světa plného zrady to tak nějak pasuje. Akorát jsem si asi představoval, že závěr bude více korespondovat s předchozím vyzněním celého snímku (tj. unhappy end) ... 75% ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Po pár měsících od sledování si z toho vlastně nic nepamatuji. To svědčí o tom, že ačkoliv jsem si z filmu odnesl dobrý pocit, tak zde nebylo nic, co by dokázalo strhnout pozornost a vrýt se do paměti. Už to určitě znovu nikdy neuvidím. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

škoda, že se nedaří držet pevnou ruku v rozkrývání hlavní dějové linky, je tam dost chvil, kdy film jen tak ledabyle šlape... Fincher by z toho dokázal vytřískat 85%, ale i tohle podání se mi líbilo... často pěkná atmosféra, skvělé obsazení a víc než zajímavá doba... nebránil bych se volnému pokračování, tentokrát již s pořádnou zápletkou... zde je to lehce přes 70% ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo. Jistě, po scenáristické stránce by se dalo ještě leccos doladit, respektive něco vypustit, ale jako celek funguje film přijatelně. K tomu se zde nachází několik docela silných momentů - a to i ty, které jsou v podstatě předvídatelné. Postavy jsou rovněž lákavé, čemuž tedy současně napomáhá vytříbené herecké obsazení. Moc se mi líbila atmosféra a vykreslení doby. A ano, je zkrátka vidět, že se to natáčelo u nás, což také vnímám za subjektivní klad. Takže jo - čtyři hvězdy, byť poněkud slabší. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Ale tak, mě se to celkem líbilo. Memálo velmi známých herců, atmosféra a reálie patřičně dobově ušpiněné, neurazilo. ()

hijacker 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi není jasné, proč někdo točí film dle knižní předlohy, když knihu snad ani nečetl. To že nelícují jména by se dalo ještě snést, přimhouřil bych oči i u časové souslednosti, ale přece není možné úplně zničit celou hlavní zaplétku. Škoda slov..... ()

S.U.E.S. 

všechny recenze uživatele

"Být či nebýt?" pomysleli si tvůrci filmu a proto se zřejmě rozhodli že chvíli "budou", pak zase "nebudou" a tak pořád dokola. Proto některé části filmu působí spíš jako drama lidí, kteří se vlivem závisti, zrady a tehdejšího režimu ocitnou na úplném dně a jsou sami vystaveni strachu, neboť neví jestli můžou někomu věřit, natož třeba i sami sobě navzájem. A naopak, tyto části vyplňuje a nakonec celkově spojuje detektivní část, která má více než slibný námět ale ve výsledku je taková lehce mdlá. A to je ten největší problém, který Dítě číslo 44 má. Neví, čím chce stoprocentně být a proto se snaží být obojím, což úplně přesně nefunguje. Naštěstí je ale film podpořený dobrými výkony hlavní čtveřice herců (Hardy, Rapace, Oldman a Kinnaman) a místy pěkně paranoidní atmosférou. Závěrečná část je opravdu trochu podivně sestříhaná a působí tak dojmem, že byla dělána v rychlosti což podporuje zvěsti o tom, že film po testovacích projekcích nedopadl zrovna nejlíp a proto se premiéra přesunula z podzimu 2014 až na květen 2015, čímž dostali tvůrci možná čas právě na sestříhání onoho závěru. Ve výsledku se tedy nejedná o nic světoborného, ale úplná katastrofa jak tu někteří píšou to taky není. Záleží jestli jako diváci budete chtít zrovna "být" či "nebýt". Já se při sledování nacházel někde mezi, patrně tak jak to zamýšleli tvůrci a proto dávám 4*. Pokud se však přiřadíte pouze k jedné z těchto skupin, odečtěte si jednu až dvě hvězdy. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Jediné , čo ma na tomto filme sklamalo je zatiaľ to hodnotenie tu. Výborný filmík, super atmoška, Hardy a Noomi Rapace klobúk dole. 80% PS: Nechápem ako niektorí ľudia môžu hovoriť , že by chceli naspäť tamten režim, keď vidím aké zverstvá sa vtedy diali a čo bola vtedajšia sloboda ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Na počátku byl skvělý film Občan X. Ten viděl autor předlohy Tom Rob Smith, přidal několik zbytečností, aby se mohl považovat za tvůrce. Pak tuto zpatlanou předlohu převedl do zpatlaného scénáře Richard Price a marnost završil svou režijí Daniel Espinosa. Závěrečná bitka v bahně je jeho třešničkou na dortu marnosti. Tito tři výše zmínění patří jednoznačně do odpadu. Do jisté míry film zachraňuje herecká extraliga, i když takhle nevyužitého Garyho Oldmana jsem ještě neviděl. Raději se podívejte na původní film. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Špičkové herecké obsadenstvo. Kamera strih a hudba sú na vysokej úrovni a dobre budujú atmosféru a napätie počas filmu. Problém je len v dramaturgii alebo teda po prvej polovici filmu je sled udalostí chaotický a potom až miestami odfláknutý, citlivejšie povedané zjednodušený. Temný príbeh zo studenej vojny zaujal hneď zo začiatku a bol pútavý až do konca, ale jeho kvalita neskôr upadala a ako od detektívky som čakal viac, no ináč je to kvalitné dielko. (80%) ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

V ráji není vraždy. Nebudu rozebírat, jestli to takhle za vlády Stalina přesně bylo nebo nebylo, to už tady udělali jiní chytráci, kteří snad víc hodnotili tohle než samotný film. Knižní předlohu jsem nečetl, takže nevím, jak moc se ho tvůrci filmu drželi. Budu hodnotit jen samotný film, na který jsem se mimochodem hrozně těšil, jednak kvůli obsazení, jednak kvůli tomu, o čem měl být a v neposlední řadě proto, že se z velké části natáčel u nás. Byl jsem trošku zaražený po přečtení komentářů tady a i z hodnocení, ale protože vím, jak to tady chodí a že každý má rád prostě něco jinýho, nenechal jsem se ovlivnit. A dobře jsem udělal. Po začátečním oťukávání se rozbalí velmi dobrý thriller s dobře vystihnutou syrovou a ponurou atmosférou. Napětí, drama, moc pěkně se na to koukalo, místy mi film připomínal český snímek Ve stínu. Toma Hardyho netřeba komentovat, jako vždycky dobře odvedená práce, Gary Oldman možná mohl dostat víc prostoru a Kinnaman hraje neskutečně úlysnýho a nesympatickýho zmrdečka. Jediné co mě nakonec zklamalo, byl nepovedený závěr. Jak už jsem psal, nevím, jak moc se tvůrci drželi knižní předlohy, ale já mám v těchto žánrech a v takovýchto příbězích radši konec jako ve zmiňovaném Ve stínu. I přes tuhle kaňku ale velká spokojenost, vřele doporučuju ! ()

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Hardy vs. DiCaprio

Hardy vs. DiCaprio

01.07.2014

Sehnat si do filmu Toma Hardyho není zrovna jednoduché. Statný londýnský rodák má dotočená dramata The Drop a Child 44, muzikál London Road a akčňák Mad Max: Fury Road. Momentálně hraje nebezpečná… (více)

Assassin’s Creed si našel režiséra?

Assassin’s Creed si našel režiséra?

25.01.2014

Když před sedmi lety vyšel první Assassin's Creed, málokdo tušil, že vyroste v obrovsky lukrativní značku. Vedle šesti hlavních her si můžete sehnat třeba comicsy nebo sadu románů, jež rozmanitě… (více)

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama