Reklama

Reklama

E.A. Poe: Podivný experiment

  • USA Stonehearst Asylum (více)
Trailer 1

Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

SeTTi

Tyhle distribuční názvy se řídí několika pravidly:

1. Musí natáhnout lidi do kina, což je lepší, pokud se v názvu vyskytuje Poe, protože Léčebna Stonehearst nikomu nic neřekne.

2. České a slovenské distribuční názvy jsou často odvozeny ne z originálu, ale názvu, pod kterým se film promítá třeba ve Španělsku.

3. Pokud je český distribuční název výrazně odlišný od originálu, je to často proto, že přeložený originál by česky zněl divně.

Pro srovnání, jak se tenhle film nazývá jinde: http://www.imdb.com/title/tt1772264/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt#akas

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Shakaar

Protože tomu český název dával zas nějaký vořech.  Jak anglický tak slovenský dávají smysl, ale u nás si musel vymyslet distributor zas nějakou blbost.

na příspěvěk reagoval L_O_U_S

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

Dívám se na ty názvy...a Podivný Experiment? Co se tam experimentuje. Prostě blázni přemohli personal a vydával se za personal. Rozhodně se mi více líbí název Archa bláznů...více to vystihuje, ale tvůrci asi chtěli více tajemna z názvu...

na příspěvěk reagoval SeTTi

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

shuster

To sa určuje podľa produkcie. Keď si napríklad Američania natočia v v Amerike film o Kórejcoch s prevažne kórejskými hercami bude to stále americký film.

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Mna by len zaujimalo, preco je v popise krajiny USA ked tam hraje samy jUKejcan. Nie zeby to bolo na skodfu veci. Ono je to praveze dobre ;)

na příspěvěk reagoval ywo666

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

Podľa mňa si to mohli odpustiť. Ale aj trailer je jeden veľký spoiler. Ten film by mal väčšie grády, keby ho nájdem náhodou s nulovou informáciou. Ani, že to je od Poea som nemusel prinajlepšom vedieť.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

AduskaV

Otázka je, jestli se dá hovořit o spoileru, když je tahle skutečnost odhalena zhruba ve čtvrtině filmu.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Zdálo se mi to, nebo byly některé scény promítány ve vyšší snímkové frekvenci?

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

biergof

Choď do "doplniť informace" hore v pravom rohu, potom preklikni na zajímavosti, vyber jazyk, napíš a pošli.

na příspěvěk reagoval biergof

biergof

biergof (hodnocení, recenze)

ahojte, nevím jak se přidávají zajímavosti; zajímavost: povídka E.A. Poe Metoda doktora Téra a profesora Péra již byla parodována Melem Brooksem ve filmu Závrať naruby

na příspěvěk reagoval ywo666

Maarty24

Maarty24 (hodnocení, recenze)

Docela slušný snímek, hlavně ten konec byl poměrně zajímavý. Nicméně kdysi (může to být tak cca 30 let zpátky, možná i víc) bylo natočeno něco podobného, řekl bych rovněž tak trochu inspirováno Metodou doktora Téra a profesora Péra. Hlavní hrdina přijíždí do sanatoria, kde se vzbouří pacienti a pozavírají lékaře do klecí, zatímco oni sami se za doktory vydávají. Dosud mi nikdo nebyl schopen říci jak se ten film jmenuje, nicméně někdo mi tvrdil že to mohlo být i od Hitchcocka, ale s jistotou to neví nikdo... 

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

ono posmívat se, že to máš ty ohodnocené vyjde úplně na stejno.

na příspěvěk reagoval ywo666

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

Lexon

tak prepáč, že už ma unavuje tá fňukanda ohladom zamknutého filmu. Napíšte nejakému adminovi nech vám to odomkne. Ale nie tu vyplakávať na diskusií kde sú obyčajní užívatelia.

na příspěvěk reagoval runner85

Související novinky

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama