Reklama

Reklama

E.A. Poe: Podivný experiment

  • USA Stonehearst Asylum (více)
Trailer 2

Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (677)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekná ukážka toho, že bláznom môže byť ktokoľvek, každý aj nikto. Niekde ústav ovládnu blázni, inde urobia z blázna rovno premiéra. Dobrovoľne, nech je sranda. Hoci druhá polovica filmu podľa mňa stráca svoje čaro, musím uznať, že tie záverečné zvraty boli vycibrené. Film pekne ukazuje tortúru lekárov na psychiatrických pacientov, ale predsa len nešlo o žiadny Prekliaty ostrov, takú ambíciu ani nemal. Ale mohol túto tému viac otvoriť. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ten film má všetko, čo má dobrý film mať. Príbeh, herci, atmosféra...len sa mi to nejako nezadralo pod kožu. Určite poznáte ten pocit, keď vám hlava hovorí, že všetko je nastavené tak, že by to malo fungovať, ale jednoducho film je chladný a ja necítim nič. Dá sa to pozrieť, ale nepohltí vás to, aj keď vy sami obetavo naťahujete ruku. Ben Kingsley? M. Caine? S nimi to predsa musí byť super, nie? Nie... Odsledoval som to chladný ako skala, emócie tu nefungujú a aj preto dávam priemer. Mnohí dávajú rovnako priemer alebo ešte menej z dôvodu, že sa to celé výrazne podobá na Scorseseho Prekliaty ostrov, ale o to tu nejde. Podivný experiment mohol kľudne dopadnúť rovnako dobre, filmu len chýbala tá zázračná prísada, bez ktorej je film iba priemerným. 60%. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Když točíte o blázinci s podivným tajemstvím, tak a) donuťte scénáristu nadopovat děj funkčními postavami, nebo b) producentům napovězte, že hlavní hrdinka popotáhne peníze z peněženek, ale to její urputné protěžování v ději zabije krom kompaktnosti i věrohodnost; závěrečnou pointu, kdy se chytřejší třetina diváků začala úlevně smát, beru jako Andersonův vztyčený prostředníček (všem). 3 a ½. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film hezkej na to že to je vysokorozpočtová novinka, který moc nemusím. Tu vstupenku bych multikinu za to klidně obětoval. Ale celkově vzato to není zas taková pecka. U mne byl hroznej problém s tím, že jsem několikrát četl Poeovu předlohu, povídku, která je 100 x šílenější a bizzarnější. Toto se pak jevilo jako jakýmsi stínem v jeskyni proti předloze (cituji Sokrata, pokud se nepletu, tak inteligentní jsem ... :-DD -- provokace). Herecký výkony to dost zabíjely a tady v takový tématice jsou sakra potřeba a je třeba z herců vymáčknout maximum až se potí vypětím ... To se nedělo a všechny jen "aristokraticky" válcoval perfektní Ben Kingsley, kterej zastínil několik desítek herců a film si urval asi i nechtěně v podstatě pro sebe... Jenže on zde tou zásadní postavou není a proto to prostě skřípalo chvílema podobně jako špatně nabitej přístroj na elektrický šoky ... Takže občas dobrý, ale celkově bohužel nevýrazný ... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Škoda že ze sebe film ve finále udělal něco na co neměl. Solidní nápad, ve kterém se zřízenci vzbouří proti svým lékařům je tak trošku znehodnocen. Takhle vlastně už nikdo neví kdo je vlastně kdo. Herecká sestava se sešla exkluzivní, nicméně šlo to celé udělat mnohem lépe. Potenciál zajisté byl. 60% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • Jedná sa o americký film, v ktorom nehrá ani jeden rodený Američan. Väčšina hercov má britský alebo írsky pôvod. Jediný, kto reprezentuje USA, je režisér Brad Anderson. (ywo666)
  • Ben Kingsley (Dr. Silas Lamb) nehrá rolu doktora v takejto liečebni po prvýkrát. Bolo tomu tak aj vo filme Prekliaty ostrov (2010), kde hrá rolu Dr. Johna Cawleyho, riaditeľa psychiatrického ústavu Ashecliffe, ktorý mal takisto nezvyčajný prístup k liečbe pacientov. K úlohe lekárov má Kingsley blízko, jeho otec Rahimtulla Harji Bhanji bol sám doktorom medicíny. (STRATEGYsro)
  • Hlavná ženská hrdinka Eliza Graves, ktorú stvárnila Kate Beckinsale, má vo filme 35 rokov. Kate Beckinsale však mala v čase uvedenia filmu 41 rokov. (Bobek15)

Související novinky

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama