Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 307)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Brutální, akční, silné, emotivní, správně americky vlastenecké a jednoduše krásně převyprávěné story legendárního snipera z aktuální války. Film je velmi akční, často se zde střílí, tempo je slušné, dialogy na úrovni, kamera úhledná, Bradley perfektní, potěší také Mustafa zákeřný arabský sniper a největší Bradleův konkurent, který dá zavzpomínat na film Nepřítel před branami. Snad jediný zástupce letošních oscarovek, který by si to opravdu zasloužil. Lone Survivor se mi sice o trošku líbil více, ale i tohle je velmi solidní a poutavá záležitost 80% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

To zase bude křiku - americký voják trpí zarytým vlastenectvím, žije ve skvělé zemi (pro kterou by umřel) a trestá irácké extremisty, protože nepochybně PATOS, ROPA a KONSPIRACE. Kdo ví, odpoví. Americký sniper je ovšem nezvykle komorním válečným filmem, jehož účelem není něco propagovat či ospravedlňovat, nýbrž poukázat na vývoj jedince. Chris Kyle měl svou zemi rád a věřil, že jde do boje s terorem, přestože s každým dalším měsícem na bitevním place přicházel o šanci zařadit se zpět do normálního života. Přímočará Clintova režie, výborně zahrané role a dostatečně ozvláštňující scénář pozvedají zážitek vysoko, nicméně sniperský duel a megapřestřelka v bouři určitě šly nahradit něčím méně okoukaným (příběh skutečného Chrise nabízel podnětů dost). Film roku z toho nebude. Body navíc za milou nekorektnost - ve filmu se zabíjejí a drasticky mučí děti a výsledný efekt je pořád především ten, že válka může udělat trosku i z vítěze. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Force moved that battle. We killed the bad guys and brought the leaders to the peace table. That is how the world works.” Opravdu tak funguje? Na rozdíl od Kyleova otce si myslím, že na světě jsou jen vlci, ovce a ovce, co si bláhově myslí, že jsou ovčáčtí psi... V rovině válečné pornografie nepřišel Clint s ničím novým (souboj s olympionikem Mustafou byl docela zbytečná dějotvorná berlička), v úsecích návratů domů, kdy je snad každému jasné, že práce ve válce neznamená ve dvě si narazit na píchačkách a mít čistou hlavu, se zase zbytečně držel při zdi a když už se o nějaké emoce pokusil, působily jako ten kojenec, co koupili v hračkářství odnaproti. A Morriconeho Funeral? Ten když přišel, bylo už na všechno pozdě... Mimochodem, jsem si jist, že tady existuje minimálně jeden uživatel, který by si přál, aby byl Chris Kyle mezi živými, zalehl se svou McMillan Tac-50 naproti budovy broadwayského St.James Theatre a až by uviděl prolétávat Michaela Keatona, nemilosrdně ho sundal z oblohy.. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by nepůsobil divně tak před deseti lety. Ale hádám, že Clintovi už na nějaké té dekádě nesejde. Sejít mu už mohlo na tom šíleně špatném střihu, který film ve všech ohledech znepřehledňuje (a nechoďte na mě se záměry). Každopádně produkt starého republikána bez smyslu pro nadhled jak ze škatulky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělen na dvě části. Jedna se odehrává v Iráku a druhá v domovině. Když pominu skutečnost, že Bradley Cooper hraje svojí roli naprosto precizně, tak musím dodat, že všecko ostatní je tu naprosto špatně. V Iráku se toho totiž děje hrozně málo. Pár zásadních scén tu je, ale to k dobrému filmu rozhodně nestačí. Třeba ta první scéna. Ta je přímo mistrovská. Jenže v tom nejnapínavějším se všechno protne a najednou to Clint sestřihne s minulostí a životem ve Státech. Celé napětí v ten moment klesne a mně nezbývá, než sledovat, proč vlastně Chris do toho Iráku odjel. Po delší době to začne mít spád a mně najednou dojde, že tenhle film nemá vůbec žádné emoce. Chris je v Americe, pak v Iráku, následně se vrátí do Ameriky a opět zase skončí v Iráku. Emoce vlastně žádný než nějaký. To Hurt Locker zvládal naprosto s přehledem. Tady mám problém každou další scénu vůbec dokoukat. No....byl jsem zklamaný. Čekal jsem, že Americký Sniper bude něco v duchu dnešních pseudo válečných filmů jako jsou právě Hurt Locker nebo Mariňák, ale ve své podstatě jsem dostal naprosto rutinní záležitost, která nezaujme příběhem ani prostředím. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (58)

  • Vzdálenostní rekord v zásahu živého cíle puškou je 2 815 metrů, konkrétně puškou Barrett M82A1, ráže 12,7 mm (objevila se i ve filmu). Na cíl ve stejný moment vystřelili dva členové australských zvláštních jednotek v listopadu 2012 v Afghánistánu... takže není jasné, kdo jej zasáhl. (ČSFD)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama