Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Recenze (214)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Úžasný životopisný snímek, ze kterého se asi nedalo vytřískat víc. Miluji, když mě filmy takhle vzdělávají. Celou tuhle problematiku jsem nějak úspěšně ignoroval, za což se stydím. Díky tomuhle filmu se již budu dívat na celý Hollywood (potažmo USA), a zejména na tu dobu, úplně jinýma očima. Navíc snímek divákovi přibližuje přecijenom značně opojímené řemeslo scenáristiky, které pokládám na filmu vlastně za nejdůležitější článek celého řetězce. A je příznačné, že i tenhle film má velmi dobrý scénář. Navíc je tu opravdu vynikající muzika a skvělí herci. Snímku paradoxně nejvíc ubližuje to, co mu zároveň i nejvíc pomáhá, a sice, že je to vlastně klasicky střižený životopisný film podle skutečné události, a to Trumbovi přecijenom nedovoluje být ničím jiným, než "jen" velmi zdařilým počinem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vážně to je jeden z nejlepších herců současnosti... A pořád si to dle mého myslí příliš málo lidí! Díky Trumbovi jsem se dozvěděl spoustu věcí o filmovém průmyslu 40 - 60 let, je to mnohem důležitější snímek než by se mohlo na první pohled zdát. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keby každý komunista písal scenáre ako Trumbo, tak sa pravidelne obliekam do červenej vlajky :) :) :) Veci, ktoré som od neho videl sú fantastické a tá jeho životná story je úžasná hlavne kvôli tej potrebe tvoriť a dať svetu zopár z najlepších filmov histórie. Aj keď tento sa medzi ne hlavne kvôli svojej prílišnej sterilite nezaradí. Herci a hlavne Cranson pecka 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně informačně výživný materiál, nicméně výsledek mohl být lepší. Úvodních 40 minut dávala velkou naději, že by příběh mohl být ještě silnější. Škoda návratu z vězení a následného utlumení dramatičnosti. Cením si nicméně faktu, že jsem se o Hollywoodu leccos dozvěděl, o tom že komunisté ve "svobodné" Americe prožívali své horké chvilky podobně jako u nás kapitalisté jsem věděl. Bryan Cranston pozoruhodný výkon a zasloužené nominace. 70% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston po Perníkovom tatkovi vyletel ako raketa a v Trumbo svoje momentálne postavenie len potvrdil. Ide totiž o ďalší herecký majsterštyk a o takmer dokonalé vtelenie do jedného z najväčších scenáristov svojej doby. Výborná životopisná dráma, ktorá sa nebojí ukázať udalosti spojené s Hollywoodom v päťdesiatych rokoch, také aké v skutočnosti boli. Za pozornosť stojí hlavne krásne vyobrazenie tej doby ako aj samotné kostýmy. Zaujímavosťou aj pre mňa sú vydarené dialógy, ktorých je tu požehnane. Ako milovník 50.rokov som si na snímke naozaj rochnil a to platí aj o známych dobových piesňach. Rozhodne by si táto snímka zaslúžila väčšiu pozornosť a oveľa viac hodnotení. Tých 80% k nej sedí, ja dávam aj viac. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Bezmála dokonalý životopisný film o těžkých chvílích pro Ameriku, ale v podstatě pro celý svět. Snímek doby, v níž obě strany studené války blbly velmi podobným způsobem. Vydařené je skloubení obecné politické roviny s ryze intimní - rodinné a přátelské. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Craston a jeho rodina naprosto perfektní! Byl jsem vtažen do příběhu, jak kdybych s nimy žil... Parádní scénář. To vypadá jako by McNamara byl taky ňejakej zapřísáhlej komouš. Za mě jasných 95% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pred časom som v komentári film Exodus, nazval Premingerovým Spartakom. Doteraz som žil v tom, že obom geniálnym režisérom pokazili ich filmy Newman s Douglasom, a teraz zistím, že obe tie sračky písal ten istý patlal a ešte naraz. :D A je sranda, jak som Cranstonovi zožral Heisenbera, so všetkými jeho vraždami a svinstvami aj s navijákom, ale s manieristickým, egoistickým komunistom sa stotožniť nedokážem. Stratil ma hneď na začiatku, keď sa svojimi utopistickými žvástami pokúšal indoktrinovať vlastné dieťa, a jedno ospravedlnenie, zhruba v trištvrťke filmu, to už potom nezachránilo. Ten týpek bol dobrovolne komunistom, v čase Stalina. Sláva mu. Iba tie jeho Prázdniny v Ríme milujem. Životopis je to napísaný brilantne. C. K. sa išiel pretrhnúť a Helen Mirren by konečne zaslúžila oscara za celoživotné dielo. Celkovo podarená vec, len je o hlúpom človeku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi Johna Waynea, tak si tento film radšej nepustite a žite v "sladkej nevedomosti". Na obranu všetkých pro-aktivistov za zachovanie tradičných amerických hodnôt, ako kapitalizmus a individualizmus nutno poznamenať, že bola skrátka iná doba, začínajúca studená vojna a všetkým dosť z toho drbalo. Veľkú radosť nebudete mať ani z "Judáša" Robinsona. Pokiaľ máte radi Trumbove filmy, tak taktiež nebudete možno s jeho zápalom pre komunistické ideály úplne stotožnení, ale každopádne je tu vykreslený samozrejme ako kladná postava. Ide najmä o slobodu slova a tak neostáva nič iné, len s ním súhlasiť. Inak príťažlivosť snímky pramení najmä z toho, že ide o obrovský fan-service pre znalcov dobovej kinematografie, náhodný divák bude často mimo. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nechápejte mě špatně, já nejsem komunista. Nikdy jsem nebyl a troufnu si tvrdit, že ani nikdy nebudu. Jejich ideologie je mi vůbec totálně ukradená. Co mi však hrozně vádí, když nějaký stát káže něco o demokracii, lidských právech a bůh ví, o čem ještě a sám má přitom tolik másla na hlavě, že se už začíná skoro kazit. Stát, kde ještě v době nedávné bylo všechno pro černé a bílé zvlášť, stát, který zavinil zbytečně tolik válek a krveprolití, stát, který už několik let zadržuje stovky vězňů na neutrálním území... A tak bych mohl ještě hodně dlouho pokračovat, což rozhodně nemám v plánu. Raději se podívejte na tenhle hořko-sladký příběh se skvělým Bryanem v hlavní roli a nebo si můžete dopřát třeba Neznámé dějiny USA od Stonea. Obrázek si pak jistě uděláte sami. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Vynikající a srdceryvný film o velké nespravedlnosti, ignorantsví a pokrytectví Hollywoodu. Film má své silné stránky ve skvělém vykreslení doby, působivém castingu, kde své místo najdou jedni z nejzajímavějších herců vedlejších rolí dneška. Scénář je neskutečně vybroušený a chtělo by se citovat každý druhý řádek. A nakonec je tu Bryan Cranston, který dokáže vystihnout nejen Trumbovu občasnou maniakálnost, ale taky jeho citlivou stránku. Nad 5* váhám jen kvůli klasické struktuře filmu, která mu nedává až tolik vyniknout. Nicméně na poli životopisných filmů se jedná o špičku. "He's trying to sell his soul but he can't find it." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco zaujímavý film o dvojoscarovom scenáristovi, o ktorom som doteraz nepočul ani slovo, a to aj napriek tomu, že Prázdniny v Ríme mám medzi stovkou svojich najobľúbenejších filmov. Ako každý životopisný film, aj Trumbo v mnohom závisí od herca, ktorý postavu stvárňuje. V tomto prípade bol Bryan Cranston zásahom do čierneho. Jeho stotožnenie sa s postavou bolo obdivuhodné. Samotná doba nie je neznáma. Prakticky v celom civilizovanom svete sa po skončení II. svetovej vojny iba usadzovala nová geopolitická rovnováha a začiatky studenej vojny si na oboch stranách vyžadovali hľadať vnútorných nepriateľov. Zatiaľčo v ostbloku ich rovno popravovali, v USA im likvidovali uplatnenie a vystavovali ich domácej obľube v štvaniciach. Nemal som problém tomuto dielku dať štyri hviezdičky a som rád, že som ho neprehliadol. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

S tou americkou demokraciou to nebude až také jednoznačné. Zdá sa, že v dobe studenej vojny boli slobody viac než obmedzené v zmysle, konaj a mysli ako chceme a budeš sa mať dobre. Hlavne nevyčnievaj z radu a nemaj iný názor než ti povieme a dovolíme. Mám pocit, že to vlastne pretrváva dodnes. Prvá polovica je dynamickejšia a pre oko diváka lepšia, v druhej polovici sa dostávame viac do rodinno-vzťahovej roviny, ktorá film akoby ukľudňuje, no dynamika sa vracia v posledne štvrtine pri riešení filmu Spartakus. Hlavná rola Bryana Cranstona je oprávnene chválená, skvele ho ale dopĺňa aj Helen Mirren, rovnako Diane Lane bola vhodným výberom, čo by Trumbovej manželky. Jeden z tých filmov, kedy som nemal veľké očakávania a bol som milo prekvapený. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Súčasní autori, až tak dobre nevedia - spracovať biografickú látku o slávnom hollywoodskom scenáristovi - Daltonovi Trumbovi, ktorý podľa mňa, najlepšie funguje, až v časti, keď pracuje na scenári k Spartacusovi, alebo ho navštevuje - režisér - Otto Preminger, ktorý chystá natáčanie - Exodus, či taký predstaviteľ - Spartacusa, Kirk Douglas, sa bije za Trumba ! Najväčší prúser !!! , je v podaní Johna Waynea, ktorého si zahral - David James Elliott - zo seriálu JAG ! Totálny, debilný nezmysel ako čert ! Čím sa človek lepšie vyzná v autorových scenároch, tým si viac užije - samotný film, ktorý odkazuje na filmy, či samotných tvorcov, t.j režiséri - Sam Wood, Preminger, či príkladne - J. Wayne, či šéf MGM - Louis B. Mayer, aj tak, najväčší zápal po veci, predvádza - Bryan Cranston, ktorý perfektne stelesnil Daltona Trumba, to je hlavná devíza filmu, jeho výkon, je takmer geniálny ! Aj poznať, čo je Hollywoodska Desiatka, nie je od veci. Jediný film o filme, ktorý vynášam do nebies, je bezpochyby - SUNSET BLVD. , TRUMBO, nie je najhorší, funguje - sotva na polovicu plynu, škoda, ale dnešní majstri, nie sú schopní, urobiť film, ako je príkladne Sunset Boulevard, či All About Eve. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Předně: člověk musí mít v lebce mozek, aby tento film pochopil správně a nenamířil si to, s neskonalým nadšením, příliš doleva, ale co se týče filmu: velká paráda! Výborný životopisný snímek o hollywoodské legendě a o složitých padesátkách, ...tenkrát na západě. Těm, kteří by si chtěli rozšířit obzory k tématu ještě malinko víc, doporučuji film Dobrou noc a hodně štěstí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Aj Amerika prešla svojim politickým peklom, keď pod hrozbou komunizmu nesmeli mnohí ľudia tvoriť a pracovať... Dalton Trumbo bol významným scenáristom, ktorí je podpísaný pod skvelé snímky a tento film rozpráva o jeho životnej púti v povojnovom Hollywoode. Bryan Cranston potvrdil svoje herecké umenie a úlohy sa zhostil dokonale. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Byl talentovaný scenárista, vyhrál dva Oskary a oni mu zakázali psát, takže tak musel činit pod jinými jmény. Kvůli politickému přesvědčení, které je – mimochodem – v tomhle filmu upozaděné, až téměř nezřetelné. Doba byla zlá, hony na čarodějnice vždycky vytahují z lidí to nejhorší, ale že by snímek dokázal zaujmout něčím navíc, to zase ne. Je to ilustrace k určité době a určitému postoji. Ze kterého mimo jiné vyplývá, že bez ohledu na politické ideály, ať už levicové nebo pravicové, když jde o peníze, dokáží spolu i ideologičtí soupeři velmi plodně spolupracovat. ___ Ve skutečnosti byly nejsilnějším momentem filmu závěrečné titulky, do kterých je vložený kousek z autentického Trumbova interview. Protože tahle krátká řeč má mnohem větší údernost a dopad než všechno nahrané, co se před tím odehrávalo na obrazovce. Uměl nejenom psát, uměl i mluvit! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, každý režim si točí své agitky, každý režim honí své údajné nepřátele, a je jedno, jestli je to komunismus, nebo americká a u nás tak obdivovaná demokracie (případně moderní me-too, blm, lbgtq apod. šílenství či liberální demokracie, která začíná mít hodně prvků totality). Tenhle film sice chce temnou a černou dobu amerických dějin uvést na určitou pravou míru, ale žel činí tak prostředky všech agitek - tedy pouze černými a bílými postavami, buď jsou lidi zlí, nebo hodní, nic mezi tím, a moudrý Trumbo tím moudře proplouvá, aby na závěr pronesl dojemnou řeč a zemřel konečně v klidu. Je to prostě klišé na klišé a děsně neživotné, i když ze začátku se zdálo, že alespoň uvidíme něco ze zákulisí Hollywoodu. Ale až na natáčení jedné scény postupuje film skokově: "zde je scénář a je dobrý!" - skok - Trumbo v kině kouká na svůj film a je spokojený. Spousta jiných, zbytečných a vatoidních scén pak ale dostává víc prostoru, jen aby to mělo ty povinné dvě hodiny uměleckého spektáklu pro porotce Oscarů. Oceňuji ale herecké výkony, i když herci nic moc charakterního neměli co hrát. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch nezáživných dramat s příběhem, který sice je silný, ale mě jako diváka prostě nevydrží 2 hodiny bavit. Přirovnal bych to třeba k filmu o princezně Dianě, ale tenhle snímek naštěstí nebyl tak prázdný. Cranston podává úžasný výkon a dost strhává pozornost na sebe, přestože mu ostatní (hlavně dámy) zdatně sekundují. Ale scénář mi přijde poměrně nudný a jak už převedl třeba Burton s Edem Woodem dá se film o filmařovi natočit mnohem lépe. Za mne bohužel průměr. ()

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama