Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Diskuze

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

CvokCZ

Hele s těmi Zarikánkami si nejsem jistý, ale mladistvé čarodějky tam jsou na 100%. Všechny knihy jsem četl minulý rok a většinu na podzim, takže tohle si fakt pamatuji.

na příspěvěk reagoval CvokCZ

CRYPT

CRYPT (hodnocení, recenze)

CvokCZ

Hele ony ti pripadali Triss a Yenn jako milfs v herni trilogii? ^^ Mne prisli jako mlade kocky kolem 30ky (btw ackoliv jsem hodne vysazen na cernovlasky, tak v herni trilogii, mi prisla zrovna Triss jako jenvic super zena, nehlede na okolnosti, s kterou bych chtel stravit zbytek zivota ^^)

na příspěvěk reagoval CvokCZ

Colby Sawyer

Colby Sawyer (hodnocení, recenze)

CvokCZ

Ono přečíst si Zaklínače v originále není úplně easy, moc lidí polsky asi v Česku neumí :D ale zrovna te, že Tea a Vea jsou blond si pamatuju, stejně jako že čarodějky vypadají na 25 max, není třeba nějak reevidovaný a opravený překlad?

na příspěvěk reagoval CvokCZ

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

dragon94

Ne všechny, tady příklad 

 

Polsky:

"Wyciągnięte w szaleńczym galopie, powiewając jasnymi warkoczami, gwizdząc przenikliwie, otoczone migotliwymi błyskami szabel, z wąwozu wypadły..."
jasnymi warkoczami, to v překladu jsou světlé copy, nebo přesněji tím autoři většinou mají na mysli v polsku blond

 

V českém překladu je:

"S rozevlátými copy, za pronikavého hvizdu a blýskaní šavlí, se ze soutěsky divokým tryskem vyřítily..."

 

To je jenom jeden z mnoha příkladů, kdy prostě překladatel něco vynechal, jasně jsou to dvě slova ale pak prostě jde jedno s druhým, a většina je má za černošky :D

na příspěvěk reagoval Blackhand47, dragon94

CRYPT

CRYPT (hodnocení, recenze)

W.Dow

Mila zlata W.Dow, to dozajista muzes, sam bych mohl vypravet o white trash, tech historek mam nekolik, ale reknu to narovinu, z vlastni zkusenosti a vlastne i nejen to, staci se podivat co se dnes doctes na internetu, cerni se citi utiskovani v mensine a nikdo je nema rad.... Vlastne vyvstava otazka proc jen ti CERNI? Proc zde nejsou negativni zkusenosti v takove meritku a to i v vcetne online contentu ze zrovna zluti jsou tak ti spatni????? Reknu ti to, cerni, ackoliv neprinesli dodnes zadne zlepseni, inovaci, vynalez apod, si pripadaji menecenni a potrebuji na sebe cim dal tim vic upozornovat... Viz ten zdrogovany nasilnik a pornoherec Loyds, nebo jako bylo to jeho jmeno.... A jaky je z toho boom.... Ososbne mam nazor takovy, ze v dnesni dobe (vezenske rozdeleni podle ras tak funguje od prvopocatku... Proc asi?) se to bude stupnovat a rasa bude mit cim dal vetsi roli, at si rika kdo chce co chce... Ale toto jsoem opravdu hodne odbocil od tematu, a rozhodne jsem nemel  vumyslu ventilovat sve nazory, nebo rekneme svuj "rasismus" na csfd.... Opravdu nejsem radikal a muj puvodni komentar byl smerovan skutecne jen k filmoveho/serialovemu zpracovani zaklinace, ktery je proste srdcovka a ten mix ras je nejvic nevhodny.... Timto jsem skoncil svou diskuzi zde at si kazdy rika a mysli co chce... Jak se rika 1000 lidi, 1000 nazoru

Blackhand47

Blackhand47 (hodnocení, recenze)

CvokCZ

Pak na to mrknu. Knihy mi teď leží na stole, protože píšu bakalářku na téma Zaklínač: Sequel formou jiného média, kde rozebírám první a druhý díl her jako pokračování knih.

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Blackhand47

O tom mluvím. Proč jsou Dryády černý, když mají být zelený... Svět zaklínače je z většiny bílý, na jihu (Zerikánie) jsou opálenější. Logicky. Jenže prostě nechceš tam mít násilím narvaný černý elfy, černý dryády, černý čarodějky. Ruší to to složení světa. Čekám, že Shani bude Asiatka a tak jediná hlavní ženská čistě árijská žena v soukromém životě bude Ciri.

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

Blackhand47

Jo, vynechávají toho dost, dokonce i v anglické verzi a vlastně černá Tea a Vea jsou výsledek první kratičké polské  komiksové adaptace, (sloužící k propagaci knih) Sapkowski se proti tomu dokonce ohradil ale pak s tím přišel seriál, a nakonec i CDPRed vy hrách z nich udělili takové araby. Že čarodějky si udržují mladiství vzhled, je tam taky vynechané a spousta jiných věcí, dlouhé roky jsem nechápal, proč mám tak odlišné představy o postavách než ostatní, než jsem nedávno zjistil že prostě je důvodem překlad.

na příspěvěk reagoval Blackhand47, dragon94

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Hry stojí za hovno, knihy byli super, byli jako startovní droga a první série byla dobrá, jen sem se ztrácel v těch letech, kdy to skákalo dozadu, dopředu a pak to stálo na místě a rotovalo. 

CvokCZ

CvokCZ (hodnocení, recenze)

Doporučuji všem si zaklínače přečíst v originále, pak rychle ztratíte iluze o i herním zaklínači, nebo polském adaptaci, protože to všechno je hodně mimo a doteď nechápu, proč spoustu věcí je v našem překladu vynechaných nebo přeložených trochu jinak. Například vynechali že zerikanky (Tea a Vea) jsou blond a bíle, nebo že čarodějky jsou hodně mladého vzhledu a rozhodně to nejsou žádné MILFky, jaks i někteří myslí po herní trilogii. 

na příspěvěk reagoval Blackhand47, Yoshitsune, Colby Sawyer, CRYPT

Blackhand47

Blackhand47 (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Hele, u Zaklínače apod. mi to taky celkem vadí, protože to narušuje jakési kulturní rozdělení světa a všechno nám mění v takový blivajz, ke kterému svět dospěje, pokud si jednotlivé země nezačnou svou kulturu více bránit, jelikož dojde k jejímu kompletnímu prolnutí, což by byla škoda.

Ono z vývojového hlediska dává smysl, proč mají černoši jinou barvu kůže, že jo. Žili v jiné oblasti a tak se jejich těla adaptovala jiným způsobem než lidi na severu. Když je to tak všelijak ale promíchané ve středověkém fantasy, člověk přemýšlí nad tím, zda tam byla nějaká obří migrace obyvatel či co.

Třeba v herní sérii The Elder Scrolls to máš vymyšlené dobře - jsou tam lokace, odkud pochází černoši/redgardi, lokace odkud jsou seveřani atd. a jednotliví obyvatelé prostě čas od času přesídlili do jiných zemí. Máme tu svět dokonale popsaný a není vůbec co řešit. V Netflixové adaptaci Zaklínače je to ale tlačené na sílu, protože jsme tam neměli ani řečeno, zda tam nějaké takové země jsou a černochy máme vlastně mezi seveřany, Nilfgaarďany, elfy i trpaslíky. Takže kritiku samozřejmě chápu, taky mi to v tomhle případě vadí, protože chci nějaký uvěřitelný svět. 

Ze stejného důvodu mi vadí třeba i brnění apod., které prostě mají jenom nějaký estetický vzhled, ale nulovou funkčnost. To je jako dělat film o autech a nenastudovat si, jak fungují, protože tu máš lidi, kteří se v tom pitvat budou.

na příspěvěk reagoval ArsenalEagle

W.Dow

W.Dow (hodnocení, recenze)

CRYPT

Zvláštní, mě okradli o kabelku a housle, byl to běloch, takže bych jako měla co? Brojit proti bělochům?

na příspěvěk reagoval CRYPT

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Blackhand47

Tady jde o to, že pokud je nějaká postava (například Sapkowskim) popsána jako bledule, mohla by být v adaptaci právě tak zpracována. To samozřejmě nesouvisí jen s barvou kůže, ale například i vlasů, věkem, postavou a dalšími aspekty. Například Ať se mi třeba Anya Chalotra celkem líbí, tak se její indický kořeny prostě jen tak nezapřou, navíc je celkem mladá. Yen jsem si představoval vždycky jako hodně, hodně slušnou třicítku, něco ve stylu Evy Green. Elfové by měli bejt taky dost krasavci, což se tady moc nepovedlo. Dryády by měli být zelený, ne bílý, ne černý. Trpaslíci tu jsou taky dost nešťastně ztvárnění. Je rasismus, který je špatný a pro hloupé lidi. Pak tu ale je jen chuť mít co nejpřesnější adaptaci a dostat toto, co mi tak trochu přijde jako výsměch Sapkowskiho světu je prostě k pláči. Nebýt Henryho a Freyi, je to prostě průser. Stejně jako nechci vidět bílýho Martina Luthera Kinga nebo žlutýho šmoulu, tak ani tmavou princeznu Dianu. Ano. Svět Zaklínače je fiktivní, ale má nějaký svůj nastolený řád a tvůrci by se ho mohli držet. Potom to totiž nevypadá vůbec přirozeně, je to nucený a funguje to přesně opačně, než jaký je (pravděpodobně) záměr, tj. sejmout bariéry mezi opálenými a neopálenými. Vytváří to akorát zle. Ale zatleskejme si, že podporujeme diverzitu. A co si budeme, nebýt Henryho s Freyou, tak je seriál dost průser, sám ho zatím po první řadě nadhodnocuju, ale doufám, že tvůrci trochu vymazlí ty nejcitelnější nedostatky.

na příspěvěk reagoval Blackhand47

Blackhand47

Blackhand47 (hodnocení, recenze)

CRYPT

Je to legenda a zmínil jsem ji právě i proto, že s ní Zaklínač bude později pracovat. Článek o černém rytíři máš tady z magazínu vydávaného Smithsonianovým institutem. Článek o černoších v Anglii máš tady. Jak měl Řím svojí velkou říši, tahali otroky víceméně všude a Anglie nebyla výjimkou. Černoši tedy v Anglii byli už dlouhou dobu, akorát ne v takové míře, jako nyní. Ještě bych mohl dohledat, že předlohou pro příběh o Artušovi byl pravděpodobně římský generál, ale to se mi už hledat nechce. :P

na příspěvěk reagoval CRYPT

CRYPT

CRYPT (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Napisu ti to same ty slunickari co jsem napsal tomu transgender fallanga btw tobe bych pral tak rok nekde v nejake africke zapadle vesnici... Ty nerasisto, nebo dva tydny ve vychodnim londyne, to bys dozajista prisel k rozumu velice brzo... A nebo nejake cernosske ghetto v USA............... Vis uplnou PICU, protoze tipuji jsi v zivote nikde nebyl a kdyz uz, tak obklopen turisty v nejake prdeli, za kterou sis zaplatil.... Muzes bejt nerasista jako lusk, ale pockej, az te prepadnou s nozem nebo s bouchackou dva+ cerni a budou ti chtit znasilnit pritelkyni, kterou milujes a zrovna se s ni nekde prochazis po buhvijake prdeli....

na příspěvěk reagoval W.Dow

Prometheus69

Prometheus69 (hodnocení, recenze)

dragon94

Například souboj na hostině... 

Zabil jsem vám pár vojáků protože jsem měl TUŠENÍ. 

To je v pořádku nakonec přece všechno dobře dopadlo ne? 

Myslíte ten chaos před chvilkou? Proč jsme vlastně bojovali? 

Hmmm ani nevim. Vždyť jsem vlastně nic nevysvětlil...? -_+

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

LAZARUS111

Víš moulo, lidé by se měli posuzovat podle charakteru a né podle barvy pleti, či náboženského vyznání/ či sexuálního a teď upaluj a kup si něco do zadní části otvoru. 

na příspěvěk reagoval LAZARUS111, CRYPT

W.Dow

W.Dow (hodnocení, recenze)

CRYPT

V takové Albánii, odkud pokud se nepletu pochází Striga, nebo Džin který je z islámské, bys našel dost opálených :-D Kdyby tam měli být všechny národnosti z jejichž mytologie čerpal, tak je adaptace od Netflixu naprosto OK :-D

Opravdu nebude řešit barvu kůže lidí ve fantasy světě, kde jestli si vůbec dobře vzpomínám, nejsou lidi ani původní obyvatelé a přišli tam během toho prolnutí světu nebo jak to tam bylo.

na příspěvěk reagoval Prometheus69

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

LAZARUS111

to neni problém jen bílých, to je problém všech kromaňonců a je jedno, jestli sou bílý, černý, žlutý, fialový, zelený s modrými pruhy atd, atd 

na příspěvěk reagoval LAZARUS111

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama