Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, co nového napsat k tak dokonalému filmu, ke kterému bylo zřejmě vše už napsáno. A nevymyslel jsem nic, takže jen krátce - nepřekvapilo mě, že Clint zrežíroval takhle skvěle tento film, protože jsem jej viděl až nyní (2011), kdy už mám za sebou pár jeho filmů na pozici režiséra (Invictus, Gran Torino, Changeling či Million Dollar Baby), nepřekvapily mě výkony všech zúčastněných (osobně bych rád viděl ještě Oscara v rukou úžasné Marcii Gay Harden), nepřekvapilo mě prakticky nic, krom konce. A ani kvůli tomu nedávám plné hodnocení, to je za tenhle film jako celek. Mám totiž rád takovéhle příběhy, kdy nevíte, na čem jste až do poslední chvíle. Paráda, Clinte, další paráda z tvé stáje. 100 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh lze vlastně rozdělit na dvě diametrálně odlišné poloviny, které spolu sice souvisejí, ale tvůrce k nim přistupoval úplně jinak. Ta první je dětský pohled na ty děsivé události, divák se na něj dívá skrze oči mužů, jenž sice dospěli, ale z děctví v nich zůstává ještě hodně, na tu druhou část se díváme již pohledem dospělích, kteří již mají jasně určené cíle a za jejich splněním si tvrdě jdou. Clint Eastwood má v hlavě vše urovnáno a rovnoměrně střídá kriminální a psychologickou rovinu příběhu, čímž vzniká velice zajímavá a temná mozaika, nad kterou však tvůrce má plnou kontrolu a neztrácí se v ní, což je problém mladých filmařů. Též je třeba pochválit skvělou kameru, která dokáže v divákovi spolu se zdařilým hudebním doprovodem vyvolat ty správné emoce, vlastně funguje skoro všechno až na konec, kerý by měl být mnohem více emotivní, silnější, jeho účelem je jakoby zadupnout diváka do země aby divák jen tupě zíral na titulky a přemýšlel. Jenže k tomu tady vůbec nedojde. Vlastně tu ani není pokus o něco podobného, což může být na jednu stranu kladem, neboť se nejedná o zbytečně šokující rozuzlení, které poslední dobou tak letí. Pointu s velkým P nemusím, ale moc by se mi líbilo, kdyby snímek končil v jiné scéně, neboť jeho dovětek by byl mnohem temnější a divákům by to dalo mnohem více, zároveň by však nebyla jednoznačná identita pachatele, což by myslím bylo pouze ku prospěchu. No bohužel... 80% ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tři hlavní postavy, tři kamarádi z dětství, a každá z těchto postav ve mně vzbuzovala jiné emoce. Jednoho z nich jsem litoval a soucítil jsem s ním (Tim Robbins), jednoho jsem nenáviděl (Sean Penn) a jednomu jsem fandil v odhalování pravdy (Kevin Bacon). Zkrátka každá z postav byla úplně jiná, a to je na tomto filmu to zajímavé, co ho dělá tím, čím je. Samozřejmě žádná z těchto postav by asi nevzbuzovala takové emoce nebýt kriminální zápletky, která pomáhá utvářet divákův názor na jednotlivé postavy, ale v zásadě právě díky této zápletce vidíme a odhalujeme, co je ve skutečnosti která postava zač a jaký charakter si v sobě nese. A nutno dodat, že každá z těch tří hlavních postav byla zahrána jednotlivými herci dokonale a ani jednomu z nich nemohu nic vytknout. Z čehož vyplývá, že samotný film stojí a padá především s hlavními herci a také samozřejmě s dějem, který je taktéž velmi zajímavý a já se přiznám, že když jsem film viděl poprvé, tak jsem byl závěrečným vyústěním příběhu hodně překvapen a osobně jsem takové rozuzlení vůbec netipoval. Zkrátka tenhle film je pro mě ztělesním dokonalosti mezi krimidramaty a já nemohu jinak než mu udělit pět hvězd. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film Clinta Eastwooda, výborně natočené drama se skvělou atmosférou. Úžasné herecké výkony Seana Penna a Tima Robbinse, nicméně celý film mi přišel strašně moc čitelný. Clint se snaží zmást diváka, ale tady mu na to nemůže skočit snad nikdo. Skutečný vrah mě napadl hned jak se objevil, po chvíli asi v půlce přišla scéna, která mě v tom už úplně utvrdila. Celé rozuzlení mě tak absolutně vůbec nepřekvapilo, přitom toto je přesně ten druh filmu, který stojí na závěrečném rozuzlení a momentu překvapení, tady se však nekonalo. To je největší mínus filmu a zároveň strašná škoda. 4* dát ale musím, protože se i přesto jedná o výborné krimi se skvělými herci a skvělou režii Clinta Eastwooda. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Hlavně geniální psychologie postav (a to i manželek, které jsou sice v pozadí, ale o to silnější) a pěkný, i když předpokládaný konec jsou přednostmi filmu, jenž by ale nebyl ničím (resp. tříhvězdičkovým) bez Penna a Eastwooda. Ti zde podávají famózní výkony, jedem před kamerou, druhý za, a vytváří tak nádherné a silné pokoukání... A to ani nezmiňuji svého oblíbence Robbinse:). Zlomové to není, ale nedat těch pět si nedovolím... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (33)

  • Film byl natočen za pouhých 39 dnů. Natáčení probíhalo od 26. září 2002 do 17. listopadu 2002. Natáčelo se ve státech Massachusetts a Kalifornie. (Tygrys)

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama