Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 580)

Martinvon 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Slibný název (myslím ten originální), psychologická a pro nás stále dost málo prozkoumaná látka, celkem odvážný začátek - v prvních minutách nás tvůrci dostanou k samé podstatě sdělení. A pak už jen nekonečné zjednodušící a šablonovité variace na stále stejné téma, s finálním happy endem, který navíc v přeneseném slova smyslu s stále zcela v duchu filmu, jako by říkal: “Uchovej si jen ty hezké vzpomínky, vše špatné zahoď, protože když se v tom budeš moc šťourat, skončí to hroznou tragédií.” *** O tom, že práce se vzpomínkami nebo nepříjemnými a vytěsněnými pocity nemusí být jednoduchá, není třeba polemizovat. Film ale zcela účelově sklouzává do opačného extrému. Tedy, že práce se vzpomínkami je spojená jen s bolestí a tragédií. Hlavní hrdina je tu navíc prostřednictvím svých deníku postaven na roveň boha. Proboha proč? Když sleduji látku “paralelních životů” neubráním se srovnání s mnohem pokročilejším, zralejším a vizuálně mnohokrát chytřejším filmem Mr. Nobody. ()

Móó 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Musela bych prostě pochválit všechno. Takže snad jen: DOPORUČUJI! ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Možná bych to měl vzít od začátku, ale to nejde. Konec filmu mě úplně nadchnul, nedokázal jsem promluvit. Opravdu to nemělo žádnou chybu, akorát mě závěr mrzel ... Asi to je i tím, že song od Oasis je úžasnej, ale dobrá hudba patří k dobrým filmům. Nemá cenu nic dalšího vypisovat, kdo zvolí tenhle film určitě nebude litovat. ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který výborně zobrazuje, že ačkoli se můžeme snažit sebevíc, vždycky se něco musí pos*at. A nemusí to být naše vina, prostě nikdy nic není dokonalé. Překvapil mě i konec, kterým jsem byla velice potěšená. Někdy se prostě musí udělat razantní, někdy možná i nechtěný krok. Mám ráda filmy o "coby kdyby". ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Originální děj, i když zahrávat si ve filmech s časem se někdy moc nevyplácí, Osudový dotek to zvlád na jedničku. Zezačátku trochu pomalejší a zmatenější rozjezd, ale postupně film nabíral tempo a vygradoval koncem, který mě opravdu dostal. Film mě bavil a konec nezklamal-zasloužený plný počet ;) ()

andaa 

všechny recenze uživatele

Pěkný nápad! Zajímavě ztvárněno, je to logické, místy člověka mrazí, ale neděsí. Pointa jako krásná tečka. Herecké výkony taky kupodivu povedené, stojí to za viděni :) ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála inteligentne pôsobiacich filmov kde hrá rolu zmena časových rovín. Film má svoju zvláštnu tajomnú atmosféru ktorej pomáha úžasný soundtrack. Jediná negatívna výhrada je obsadenie Ashtona do hlavnej úlohy...jeho mladšie verzie sú v poriadku. ()

frolish 

všechny recenze uživatele

Prvy raz som to videl velmi davno vo veku, ked som sa vo filmoch takmer vobec neorientoval a absolutne ma to svojou atmosferou a originalnou zapletkou polozilo na lopatky, pricom som nejake logicke nezrovnalosti vobec neriesil. Konecne som sa k tomu dokopal znovu a hoci atmosfera je stale neskutocna a napatie by sa najma pocas prvej polovice dalo krajat (najmladsi Evan je najlepsi), uz to na mna miestami posobilo trocha prvoplanovo, slabucko logicky obhajene a chvilami aj herecky nedostatocne. Dokonca sa mi viac pacil kino koniec a nie Director´s cut, ktory som videl teraz. Kazdopadne vas ten film vtiahne a ked sa nebudete snazit prehnane vela premyslat, na prve pozretie by to mal byt vynikajuci zazitok :) A urcite si to dam este niekedy znovu. 90% ()

Doomcourier 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovník časové problematiky nemůžu tomuhle geniálnímu filmu nedat 5/5. Film má vše, co si dokážete představit - skvělá zápletka, výborný scénář, úctyhodná hudba, dokonalé herecké výkony a někdy i trochu vynikajícího humoru. Filmu nemám co vytknout. ()

zabro 

všechny recenze uživatele

Tento film me naprosto dostal. Kdyz jsem videl prvni verzi se stastnym koncem tak se mi to zakonceni velice libilo, ale potom jsem videl ten druhy konec a zdal se mi uplne logicky do tohoto pribehu. ()

freeze.art 

všechny recenze uživatele

Pro mě skvěle obsazený film s perfektním scénářem. Ze začátku filmu jsem měl husí kůži, potom jsem vůbec nechápal a potom jsem se nechal už jen unášet dějem. Když jsem ho dokoukal, věděl jsem, že v dohledné době ho budu muset vidět znovu. Čím vícekrát jsem ho viděl, tím jsem ho měl raději! Teď patří mezi mé neoblíbenější filmy a za to mohu poděkovat skvělým výkonům zejména Any Smart a Astona Kutchera. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Není to nuda a nápad je také dobrý. Cestování časem a ovlivňování minulosti je velice atraktivní téma a není tedy divu, že bylo zpracováno už několikrát před tímhle filmem. Srovnávat ho budu hlavně s Donniem Darkem. Oba filmy jsem viděl nedlouho po sobě a mám je tedy v dostatečně čerstvé paměti, abych mohl srovnávat. pro mě zvítězil na plné čáře Donnie. Nabídl totiž temnější atmosféru a lepší herecké výkony. Butterfly effect se podle mého snaží daleko více zavděčit se vkusu masového diváka. Film totiž často vysvětluje sám sebe, při sledování není celkem o čem přemýšlet. Divákovu pozornost udržuje hlavně rychle plynoucí děj a pravidelně se střídající/měnící prostředí. Navštívíme všechna možná atraktivní místa. Věznice (trochu vykrádačka Shawshanku), vysokoškolská kolej, komunita, drogové podsvětí, blázinec... Závěr formou happy endu také není to, co bych od příběhu očekával. na čtyři hvězdičky zvyšuje mé hodnocení poutavá vizuální prezentace příběhu. Proč je ale tenhle film v TOP 200, to opravdu nechápu... ()

in4mator 

všechny recenze uživatele

Tento film je potřeba pozorně sledovat, jinak se v něm člověk lehce ztratí. Téma filmu je víc než zajímavé, protože koho ještě nikdy nenapadlo, že by rád změnil minulost, aby byla přítomnost lepší? Jenže zas tak jednoduché by to určitě nebylo, protože každá nepatrná počáteční změna může ve výsledku vyvolat nechtěné obrovské dlouhodobé nebo konečné změny ("butterfly effect" podle teorie, že třepotání motýlích křídel může v důsledku vyvolat tornádo - viz teorie chaosu). Je pravda, že pokud se na tento film člověk podívá víckrát, odhalí v něm pár logických chyb, ale vzhledem ke komplikovanosti děje se nad tím dají přimhouřit oči. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Po pár letech jsem se podruhé podíval na tenhle sci-fi skvost a musím doladit na plné hodnocení. Originální nápad, výtečný scénář a kvalitní režie jsou v tomto snímku silné devizy, které zcela přehluší občas mírně nedokonalé herecké výkony. Já se královsky bavil (i podruhé) a napětí se dalo u nás doma krájet. A to se počítá: 90% ()

finn 

všechny recenze uživatele

Nemám v oblibě sci-fi ani Ashtona Kutchera. Mám v oblibě originální hollywoodské kousky a Amy Smart. Když to vykrátím, zbyde jen dojem z filmu, který je úžasný. Jasně za 5* a místo v TOP i po několika opakováních. Btw díky bohu, že bonusový konec je jen bonusový, zničil by vyznění filmu. ()

Amplifier 

všechny recenze uživatele

Film který 3/4 nudí a chvílemi jsem chtěl i odejít říkál jsem si že to bude zklamaní a vypadalo to tak na 2 hvězdy a skažený večer, ale závěr a rozuzlení celé zápletky je opravdu výborný a hned mé hodnocení vyskočilo na krasný 4 hvězdy a příjemný pocit z krasného filmu.... ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem ho znovu pod delší době viděl a ačkoliv jsem se zrovna učil na zkoušku, musel jsem toho nechat a Osudový dotek dodívat. Je to intenzivní, návykové a vy si říkáte, že to nemůže skončit. Jeden z mála filmů, jehož konec je neutrální a nemůžeme říct, že to skončilo pro hlavního hrdinu dobře ani špatně. Skvělý nápad, neskutečné detaily, kdy všechno do sebe zapadá. Při takovém spádu filmu odpustíte i některé scénaristické chyby. Nejlepší film Ashtona Kutchera. ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama