Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (1 078)

Falko 

všechny recenze uživatele

Mark Hamill - (Luke Skywalker) +++ Harrison Ford - (Han Solo) +++ Carrie Fisher - (Princezna Leia Organa) +++ Billy Dee Williams - (Lando Calrissian) +++ Frank Oz - (Hlas Yody) +++ Alec Guiness - (Ben Obi-Wan Kenobi) +++ James Earl Jones - (Hlas Dartha Vadera) +++ C. Andrew Nelson - (Darth Vader) +++ Hudba: John Williams +++ ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// V Matrixu řádil Smith, půlčíky po Středozemi proháněl Sauron a po Hvězdě smrti se procházel ultimátní badass v černém - Darth Vader. Symbol zla všech geeků od pradávna až do dnes, chodící mašina na kultovní hlášky jako "spoiler", "spoiler" a "spoiler"! Nová naděje nastartovala příběh, který se svou epičností, dokonalostí a kultovností řadí mezí nejznámější ze všech, ale přesto to nebyl vrchol ságy. Poté totiž Impérium vrátilo úder. Poprvé se setkala alfa a omega staré trilogie, syn nepoznal otce, otec poznal syna. Temná atmosféra, na svou dobu nejdokonalejší možné efekty, galaxie narvaná nápady, postavy jako Yoda, Emperor a Lando Calrissian, bylo toho zkrátka na malého kluka hodně. Na toho dospělého ale ještě víc, takže radost, láska a díky! ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelně horší oproti novým epizodám. Chybí dynamika, střídání lokací (celý film je v podstatě o třech mini epizodách), strukturovaný děj. Co se povedlo jsou skvělé efekty a působivá výprava - specielně pak dnes již remasterované verze původních dílů je výborná věc. Osudovost ? Ani náhodou. Epizodě 1 je vyčítána infantilita, tady je to úplně to samé. Jednoznačně méně bohaté, méně akční a méně koukatelné, než nové epizody. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Patrně nejtemnější a zároveň i nejlepší díl celé vesmírné ságy. Závěrečný boj Luka s Darth Vaderem je fascinující a myslím, že není žádná jiná bitva, kterou bych viděl vícekrát. Nenapadá mě ani jedna věc, kterou bych mohl vytknout, vše je propracováno do nejmenšího detailu. Jenom si říkám, kde jsou proboha oscarové nominace minimálně pro nejlepší film, režii a kameru??? I když režii snímku George Lucas přenechal Kershnerovi, tak je na první pohled jasné, že z producentské židličky vše pečlivě sledoval. Zkrátka nemám slov, jdu se dívat na Návrat Jediho :). Kult, který musí vidět každý filmový fanda............... ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zhodnotím jen poslední episodu, ale platí to pro všechny IV, V a VI. Chápu, že tyto filmy byly první svého druhu, takže byly něco jako průkopnické. Avšak já je hodnotím z pohledu dnešní doby a myslím,, že efekty jsou již velmi slabé a děj je přehnaně zdlouhavý. V dnešní době mi tyto díly star wars přijdou jako průměrný film s dobrým nápadem a propracovaným příběhem za což nechávám 3 hvězdy. Jednou vidět stačilo a pravděpodobně se vrátím jen k novějším dílům, avšak zlatý střed, poslední díly jsou pravý opak těm prvním, kdy nápad je slabý a efekty dobré. ()

Galerie (214)

Zajímavosti (218)

  • Prsty na noze mistra Yody se liší každým filmem, někdy má 3, někdy 4, ba dokonce 5. (Doom351)
  • George Lucas po Nové naději (1977) odmítl režírovat Impérium vrací úder a Návrat Jediů (1983). Po prvních Star Wars se chtěl daleko víc soustředit na roli producenta a podílet se na vícero projektech a také dál budovat trikové studio Industrial Light & Magic. Režii přenechal svému kolegovi Irvinu Kershnerovi. (Kinofil)
  • Ve scénách na ledové planetě Hoth hrají rebely norští horští záchranáři. George Lucas na oplátku poskytl finanční dar norskému červenému kříži. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama