Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 3

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (685)

tron 

všechny recenze uživatele

"Každému sa nedá pomôcť." Megapecka. S Čeľusťami môj najobľúbenejší žraločí film. Blake Lively si to tu dáva ako najväčší božan pod slnkom a to bez toho, aby bola arogantná. Naopak, je sympatická, pokojná, pokorná, azda až utiahnutá. Napriek tomu je hlavnou hviezdou tohto hitu bez debaty ona - a nie obrovský žralok, ani výprava a to napriek tomu, že výprava je fakt prekrásna a žralok budí hrôzu a rešpekt. Je to napínavé, je to sexy a je to krvavé, hoci nie príliš, ale dosť na to, aby to slabšími povahami jemne zatriaslo. Finále je síce do značnej miery WTF a "prehnané", ale zasa musím uznať, že ak by bolo realistickejšie a teda "skromnejšie", asi by ma nebavilo až tak, ako toto. Pre film bola kľúčová ústredná hrdinka. Strávime s ňou 99% filmového času (ak nie sto) a ak by bola horšie napísaná a slabšie herecky obsadená, bolo by to peklo. Lenže Blake Lively po Navždy mladej dokazuje, že na to má a v titulnej úlohe je skvelá. Hlavne ale mala šťastie na fantasticky, komplexne napísanú rolu. Je to odvážna a statočná mladá žena s traumou, ktorá sa musí vyrovnať so smutnou minulosťou a opäť nájsť zmysel života (paradoxne jej v tom pomôže čajka). Chce prežiť za každú cenu, nevzdáva sa. Kurník, takéto kvalitné postavy nehrá De Niro už posledných 10 - 15 rokov! Ľutujem, že mi táto bomba ušla (uplávala) v kine. Sú tam veci, ktoré mi nie úplne sadli (fakt nevideli veľrybu? Veď z panoramatických záberov z druhej polovice je vidno, že sa nachádzala blízko pláže). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmy o ľudožravých žralokoch mám rád. Od čias čo som zhliadol Spielbergove "Čeľuste" som si tento špecifický horrorový subžáner zamiloval. Takže som si s chuťou pozrel aj snímok "Smrtiaci príliv", ktorý v roku 2016 natočil režisér Jaume Collet-Serra. Bolo to celkom fajn, ale niečo mi na tom hodne vadilo. Už mám dosť týchto feministických superpičí, čo všetko zvládnu. Samozrejme, že hlavnú úlohu stvárnila silná, sebestačná, vynaliezavá ženská, s ktorou nevyjebe ani osem metrový žralok. Feministická lobby pracuje na plné obrátky. ** ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sakra ten žralok má, ale pech! Napřed si dá jednoho kořalu k večeři, pak posvačí dva surfaře a jako hlavní chod by si dal jakousi pyzdu z Texasu, ale ta je proti. Nehodlá v těhlech mělčinách zhebnout a žralok se nehodlá vzdát vydatný svačiny. Jak tenhle duel dopadnul? Absolutně pohodovým a nenáročným letním survival filmíkem z dokumentárního cyklu : Surfujeme se žraloky. Potěší i vedlejší dějová linie z ptáčkem a napravením jeho křídla plus závěrečná bojová sekvence. Shark není moc na scéně, ale je dobře trikově udělanej, rozhodně žádný Asylum. No a ptáček přežil taky! Proto velmi spokojený a pobavený 4* co víc od podobnýho filmu chtít.70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý z mnoha důvodů - atraktivním obsazením hlavní role, napínavým dějem, výtečnou technickou stránkou (úchvatné surfařské scény, výborné digitální efekty), nádhernými lokacemi i samotnými okolnostmi jeho náročného vzniku (natáčelo se na Ostrově lorda Howa, který je zapsán do UNESCO - Mělčiny jsou vůbec první film, který se zde natáčel). Ten film je současně i velkolepou poctou surfování (surfařské scény za Blake Lively točila Isabella Nichols, nejlepší juniorská surfařka na světě) a lidské vůle přežít - považuji ostatně za symptomatické pro dnešní dobu, že hlavní postavou je žena - z toho důvodu jsem si tenhle film soukromě překřtil na "Stařec a moře pro 21. století". Blake Lively je zde skutečně skvělá a hlavně kvůli ní se mi film tak líbil - ona v podstatě nechybí v jediném záběru, takže si člověk jejího herectví i pohledů na její skvostnou figuru užije víc než dost. Na filmu mi mírně vadil snad jen soundtrack a potom některé drastické záběry Nancyiných zranění, které mi nebyly úplně po chuti - ale co už, osobní laťku otrlosti má stejně každý nastavenou jinak. Samotnou "uvěřitelnost" žraločího chování posoudit nedokážu, neb o žralocích v podstatě nic nevím, ale už z toho, že to zde zmiňuji, je zřejmé, že pochybnosti o věrnosti realitě jsem měl v kině velké. Na léto ideální záležitost a výborná pecka - těch 87 minut uteče jako nic. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že za kočkou jako Blake je potřeba jít si tvrdě a třeba i přes mrtvoly, ale podle mě to ten žralok přece jen trochu přehnal. Nicméně jako rivala v námluvách by mě hravě strčil do kapsy, protože plovoucí majáky já kvůli holkám fakt nežeru. Zrovna nedávno jsem přemejšlel, proč mám vlastně madam Temperamentní v oblíbenejch a ono je to asi takhle: ach, můj Bože! Poprvý v životě jsem chtěl bejt surfovací prkno. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Krabi na skále u Nancy (Blake Lively) byli praví. Byli nasbíráni na pláži, kde před tím přirozeně umřeli. (applause)
  • Ve finální scéně, když se Nancy (Blake Lively) praštila o bóji, tak si herečka zranila nos i ve skutečnosti. Přesto pokračovala dál. Takže to, co vidíme ve filmu, je reálná krev. (applause)
  • Blake Lively si s čajkou vytvorila reálny vzťah. Scéna, kde ju vták pohryzie, je skutočná, pričom producent Matti Leshem poznamenal: "Povedal by som, že vzťah bol komplexný v tom zmysle, že tam bola veľa lásky a skutočne sa spriatelili, ale boli okamihy, keď ste mohli vidieť, že Sully (vták) skutočne vzdoruje. Samozrejme, snažila sa mu pomôcť, ale myslím si, že komplexita a hlboká emocionálna väzba, ktorú medzi sebou majú, robí tento film skvelým."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama