Reklama

Reklama

Eli Roth: Historie hororu

(seriál)
  • Česko Kapitoly z historie hororu (více)
USA, (2018–2021), 13 h 18 min (Minutáž: 42 min)

Režie:

Kurt Sayenga

Scénář:

Kurt Sayenga

Hrají:

Eli Roth (průvodce), Greg Nicotero, Rob Zombie, Stephen King, Joe Hill, Alan Maxson, John Landis, Quentin Tarantino, Edgar Wright, Norman Reedus, Josh Hartnett (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

AMC Visionaries: Eli Roth: Dějiny hororu nabízejí širokou plejádu mistrů hororu - vypravěčů a hvězd, kteří se stali pilíři tohoto žánru -, zkoumají jejich nejproslulejší témata, odhalují inspirační zdroje tvůrců a napětí pnoucí se mezi jejich minulostí a přítomností. Na seriálu se podepsaly přední autorské osobnosti kategorie A, jako jsou Stephen King, Quentin Tarantino, Jordan Peele, Jason Blum, Robert Englund, Linda Blair, Tippi Hedren, Rob Zombie, Haley Joel Osment, Jack Black, Jamie Lee Curtis a mnozí jiní. (AMC Czech)

(více)

Recenze (12)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Môže to byť: a) obstojný iniciačný dokument b) veľmi dobrá a atmosférická kulisa c) oddychový dokumentíček pre milovníkov a milovníčky hororíčkov. Dôležité je nemať privysoké očakávania. Rothova séria výborne a husto narába s obrazom a vyťahuje jednu ikonickú scénu (a osobnosť) za druhou, s čím však súvisí aj preopakovanie sto krát videných, čítaných a počutých faktov a potvrdenie tradičného hororového kánonu a sociopolitického kontextu) . Čiže nie, žiadna New film history, ale poučené a horlivé fanúšikovstvo. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Super přehled toho, co nesmíte vynechat v hororovém žánru. První epozoda ve mně absolutně vyvolala chuť dát si celý Walking Dead ještě jednou odznova, ovšem to už je asi docela nesplnitelné vzhledem k tomu, co na nás teď chrlí Netflix a HBO. Super poklona všem hororovým subžánrům a potěšilo mě, že to vzal do rukou zrovna Eli, který sice svoji tvorbou není úplně v áčkových vodách, ale tak nějak se angažuje všude možně a dává najevo svoji vášeň s úctou a respektem. Je tu spousta zajímavých hostů a herců, kteří poskytují autentické komentáře z natáčení a umožňují tak dílům záživně plynout. Některé díly jsem si pouštěla sama v noci a dokonce jsem se přistihla s náznaky strachu. Osobně asi nejvíce potřebuji dohnat kousky s vlkodlaky, protože to je monstrum, se kterým mám v hororech zkušenost asi ze všeho nejmíň. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ať se komu líbí nebo nelíbí, Eli Roth se stal jedním z předních hororových režisérů své generace, což mu dává dobrý kredit přednést opáčko v dějinách žánru. Od HÄXAN po SHAPE OF WATER velmi pěkný výběr, přes šest různých kategorií (přičemž slasher dostal rovnou dvojdíl), zde využil kontaktů a dokázal dostat na stoličku opravdu impozantní sbírku osobností - což je hlavní deviza a tím pádem fajnovka pro každýho horror fanouška/ příznivce. Takový zapálenecký Tarantino mě tu jen dál utvrzuje, že prostě musí jednou vydat vlastní dějiny kinematografie. Komentáře kolikrát pokryjí i sociopolitické, dějinné kontexty, což je často zajímavější, než dnes dívat na ty které klasiky samotné. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Plusom je jednoznačne prítomnosť viacerých legiend hororového žánru, ktorých sa podarilo Rothovi do dokumentu dostať. Ich rozhovory a pár behind the scenes zaujímavosti z natáčania je to jediné čím ma seriál obohatil. Inak je to len také rýchle opakovanie najzásadnejších filmov a scén z jednotlivých hororových podžánrov, pri ktorom najviac zamrzí že ak patríte medzi hardcore hororových fanúšikov tak sa príliš nového nedozviete. Aj tak však za mňa spokojnosť. 75% ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Není to ani tak moc dokument a rozhodně se to příliš nezaobírá obecnou historií hororu. Jen si každý díl vybere pár filmů, nad kterými se pak účinkující rozplývají. Chybí nějaké širší zasazení do kontextu, spousta filmů je vynechána, neobsahuje to ani žádnou historii vývoje hororu. Neúspěšné filmy nejsou zmíněné vůbec a aby to obsahovalo nějakou kritiku filmů nebo alespoň jejich kritický rozbor, to už vůbec nemůže člověk čekat. Slušná oddechovka, když si chce člověk zavzpomínat nebo naopak najít nějakou inspiraci ke sledování, ale dokumentární hodnota je nízká. 55 %. ()

Galerie (70)

Reklama

Reklama