Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Recenze (887)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tahle komiksová adaptace sice nedopadla špatně, ale schází ji atmosféra a větší propracovanost postav. Pokud má nějakou velkou přednost, pak v angažování T. Maguireho, který působí velice přirozeně, elegantně a sympaticky. Je to zkrátka pan herec.Celkový dojem 60 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na plátně kina se objevuje logo Marvelu a já se začínám nekontrolovatelně chvět (nevaruje mě pavoučí instinkt před blížící se filmovou katastrofou?). Uvědomuju si, že ještě nikdy v životě jsem se na žádný film tak netěšil. Spider-mana jsem četl už na základce (tehdy to ovšem ještě nebyl Spider-man čti spajdrmen, ale Spider-man čti spider-man) a od té doby je suverénně mou nejoblíbenější komiksovou postavou. Knihovnu mám plnou spider-manovských komiksů, průvodců, encyklopedií a sebraných vydání a můj pokoj je důkladně polepen plakáty a samolepkami s pavoučími motivy. Tak proboha přetočte někdo ty posraný titulky!!!!!! A je to tady. Spider-manova story je sice hodně osekaná (smrt Gwen Stacy by asi ve výsledku vyznívala příliš pochmurně), ale zato pietně aktualizovaná a podaná s patřičným nadhledem (scény ze školní jídelny a wrestlingové arény). Osekaná ale není je zápletka, ale i postavy a tak Flash Thompson přišel o svou slabost pro Spider-mana a M.J. zase o svou střelenost. V druhé, akční polovině film sráží slabší akční scény (srovnejte scénu kdy Spider-man zachraňuje M.J. před pádem z budovy se stejnou scénou z o dvacet let staršího SUPERMANA) a triky a Dafoeho Green Goblin, který má do zábavnosti Hackmanova Luthora nebo Nicholsonova Jokera daleko. A ty limonádovité dialogy, kulminující v úděsné závěrečné scéně na hřbitově (stejná a stejně špatná byla později i v BATMAN ZAČÍNÁ), děs. Naštěstí, stejně jako u X-MEN, dvojka už je podstatně lepší (raimiovštější). ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Krátké animované příběhy o pavoučím muži jsem dříve obdivoval. Jako mladý jsem skoro nemohl dýchat, když Spider-Man pomocí své pavučiny létal z jednoho konce města na druhý a obdivoval jsem rozličnost záporných hrdinů a hlavně jejich souboje s naším hrdinou. Proto bylo veliké nadšení, když jsem se doslech, že se můj vzor dostane i do celovečerního hraného filmu. Měl jsem sice trochu strach, aby nebyl příběh, který nabízí díky své pestrosti neuvěřitelné možnosti, zmršen, jak už tomu u adaptací bývá, ale ten ustoupil jakmile jsem dostal zprávu, že na režisérskou sesli si nesedne nikdo jiný než Sam Raimi. Můj ledový klid a naprostá důvěra k tvůrcům však byla zlomena už chvíli poté co jsem zasedl do kinosálu a velkolepá podívaná mohla začít. Podívaná, která se rozběhla na plátnech byla až mrazivě nudná a nevzbuzovala ve mě žádné očekávané emoce. Byl jsem doslova šokován tím, jak jsou jednotlivé postavy jednoduché a nezajímavé a ještě více tím, že si k nic nejsem schopen vytvořit žádný vztah. Dokonce ani ta nejzajímavější rovina příběhu nebyla nijak moc rozvinuta, hledání pravé Spider-Manovi identity, nejistota hlavního hrdiny, zda vůbec patří do lidské společnosti. Všechny zápory ještě obohatil záporný hrdina, který je, řekněme si to na rovinu, dementní. Místo klasického záporáka, jakého jsem očekával, mi tvůrci naservírovali zmateného tatíka, který si vlastně není jist tím co chce. No je mi prostě ouvej, že to dopadlo takto. Spíše než o pěkný film v duchu původního animovaného seriálu Spider-Man připomíná slabšího sourozence o poznání dokonalejšího Batmana. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch filmů o hrdinech z komiksů je trilogie Spiderman asi nejlepší. Dobré herecké obsazení, skvělé efekty, poutavý příběh a chytlavá hudba (v čele s Nickleback - Hero). Přece jenom na plný počet to asi nemá, takže hodnotím 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Raimi se chtěl zavděčit všem a vznikl nechutně předražený komiksový miš-maš bez náznaku života i originality. Charisma Tobey Maguirea je srovnatelné s jiným bezobratlým "Vod všeho vosum" z Makové panenky, takže v paměti nakonec utkví jen MISS Mokré tričko K.Dunst a následující pavoučí polibek, který se klidně mohl zvrhnout, kdyby měl Spidie trochu pružnější pavučinové vlákno, v nefalšovanou šedesát devítku.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů based on comics. Sam Raimi máchá barvičkami, všechno to vypadá jako vystřižené z papírového sešitu, nádherný scénář plný akce, romantiky, ale i mírného patosu. Sice triky po letech slábnou, ale tyhle věty si budu pamatovat hodně dlouho. With great power comes great responsibility. This is my gift, it is my curse. Who am I? I`m Spider-Man. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jakkoli mi filmy podle comiksů nic neříkají, tak Spider-Man je světlou vyjímkou. A to opravdu po zásluze. Není zde jen jednoduché schéma "zlý" vs. "hodný" - ten vždy vyhraje. Hodný sice nakonec stejně vyhraje, ale má to hodně těsné a kromě toho má i vysokou dávku lidskosti a psychologickou hloubku. Ale také dojde na skvělé triky, bez kterých by to už asi dneska fakt nešlo. Co si vlastně filmaniakální člověk může přát víc ? Snad aby "dvojka" ještě o kousek předčila "jedničku". ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako pokračování, ale to kouzlo, které má každý origin, to má. Objevování svých schopností, vývin z otloukánka na hrdinu, a i první problémy se nově nabytou zodpovědností, to všechno Raimi dokázal skvěle. Elfmanova hudba se vrací k superhrdinským motivům, tentokrát ale samozřejmě trochu jinak než u Burtonova šíleného Batmana/ů. Ale to dlouhé intro je opravdu úžasné (a i v dalších dílech).. Dunst je zlatíčko a sympatačka, Franco se jen rozjíždí a samotný Tobey je Spiderman. Těžko prostě mohli tvůrci najít někoho lepšího pro ztvárnění tohoto teenage superhrdinu. jen ten záporák nebyl úplně tak charismatický, jak mohl být, i když Dafoe je jako obvykle klasa. Ale ne úplně štastně využívaný a i docela napodobující jiné záporáky. No ale jinak skvělé převedení dalšího komiksu na plátno. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zásluhou hlavních představitelů - Tobeyho Magiura a Kirsten Dunstové - i toho, že minimálně v milostných scénách mají co hrát, je na co se dívat. Do značné míry obstojí i užší "komiksové" scény a přijatelně je prezentován také základní černobílý spor tohoto dílu. V komiksovém žánru jde určitě o špičkové dílo a kvalitou svých četných přesahů do "vysokého" hraného filmu je s to zaujmout i ty, kteří mezi fanoušky těchto novodobých technoutopických pohádek rozhodně nepatří. Už v tomto vydařeném pilotním díle jsou ale také jasně patrny náznaky budoucího rozmělňování, které souvisejí s postavou zlověstného zeleného skřeta. Na oltář kasovního trháku tu bylo přineseno s poměrně velkou bezohledností umění a možná vyšší kvalita. V hollywoodské často zmetkárně na sny je to bohužel spíš pravidlo naž výjimka. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Koepp / Based on characters by Stan Lee, Steve Ditko | Hudba: Danny Elfman | Produkcia: Laura Ziskin, Ian Bryce, Grant Curtis, Avi Arad, Stan Lee | Distribúcia: Colubia Pictures | Štúdio: Columbia Pictures, Marvel Entertainment, Laura Ziskin Production | Rozpočet: 140 miliónov $ | Tržby: 821,708,551 $ || ♫ dokonale vykresluje pocity, ktoré film nepochybne má. Maguire je na rolu Spidermana ako stvorený, a všetko okolo je tiež veľmi trafené. S príbehu sa vyťažilo všetko, čo sa dalo, no je dosť skrátkovitý. A ajkeď som to už videl viac krát, neviem prísť na to, čo k tej vytúženej dokonalosti prvému pavučiakovi chýba... Dubing: Sk - 65%, Hu - 80% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o utlačovaném chlapci Peteru Parkerovi, který se neustále stává terčem nejapným vtípků a poznámek, zná snad každý. Tento film, jakožto první ze Spidermanovské trilogie, nám dává možnost nahlédnout do barevného světa fascinujících efektů, geniální hudby Dannyho Elfmana a také pak v hlavním případě do příběhu jednoho mladého muže, jemuž se díky jednomu kousnutí změní celý život. Tobey Maguire padl do své role naprosto dokonale a nyní bych si v ní už nedokázala představit někoho jiného. Jeho životní lásku, krásnou zrzku Mary Jane Watson, excelentně ztvárnila Kirsten Dunst. A Willem Dafoe je jako Green Goblin dokonale, perfektně šílený. Z vedlejších postav, které tvoří Peterův život, mě vždycky dostane J. K. Simmons, coby jeho zarputilý, impulzivní a zábavný šéf deníku Daily Bugle. "With great power comes great responsibility. This is my gift, my curse. Who am I? I'm Spider-Man." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od Raimiho by som čakal trošku drsnejšie zobrazenie hrdinu, to by však nemohol byť už desaťročia zakorenený v takomto svetle ako ho naozaj zobrazil. Pred grafickou stránkou sa klaniam, akčná a zábavná sekcia filmu je presne taká ako som si ju predstavoval. Akurát línia postavy Mary Jane sa nezvládla. Ani dráma, ani sranda, ani poriadna romantika, škoda. 'Spiderman' ako film a postava je na pohľad síce dospelá a vyspelá, no stále to ostáva len v detskom rozhraní. Cez to všetko dávam 85%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příjemné Raimiovské omalovánky, které zdobí Kirsten Dunst v hlavní roli a Lucy Lawless v cameu. Kirsten díky nim prošla ale později očistcem a zaplatila příliš vysokou cenu za svůj blockbusterový křest. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

I po milionté luxusní kousek a jeden z filmů mého dětství. Dokonalé po všech směrech ať už pozměnili předlohu jakkoliv, tenkrát jsem to neskutečně žral...10/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Moc jsem toho nečekal, ale film se mi líbil. Jsem rád, že tvůrci upustili od doslovného hrdinství a nezničitelnosti "pavoučího muže", jak byl vypodobněn v komiksech a kresleném seriálu. Vznikl tak sice hrdina s nadpřirozenými vlatnostmi, avšak na druhou stranu také citlivý a zranitelný člověk. Tobey Maguire je příjemně civilní a umírněný a démonický Willem Dafoe snad musí být všude skvělý. Jsem spokojen. Dost. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Ty 4 * jsou hlavně z nostalgie, neb to byl film z mého dospívání. Vidět to znova ve třiceti je děsně vtipný, takovej film by teď vůbec neprošel - nejenom obsazení, ale i dej. Zda se to naprosto pitomoucky, strašně prepaleny a jednoduchý. Zloduch je... opravdu mega trapný zelený grincho-skřet, a Willem (kterého jako herce uznavam), to podle toho pojal, takže se sklebi, strašlive zle se smeje a vůbec je jak sfetovanej. Ale na druhou stranu - taky je to komix s typkem, co ho kousl zmutovany pavouk. Už to je děsná hovadina. A tohle zpracování odpovídá komixu. Aspoň si to na nic nehraje. Po Nolanove Batmanovi ale temhle komiksarnam odzvonilo, což je docela škoda. Protože zrovna Spidermanovi ta prepalenost sedí rozhodně lip, než předstírat reálny a temný pribeh jako ze života, když kolem běhají zjevy jako doktor Chobotnicka nebo chlap, co je z písku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nechci komplet odsuzovat comicsovou obci, ale je málo projektů, které mě dokázaly hlouběji oslovit. Sice se v nich v různém množství objevují zapamatováníhodné scény, ale vesměs jsou protkány akcí bez vnitřního náboje a celému vyprávění jakoby chyběla „duše“. Stalo se mi to nejen u série Spidermanů, ale i u Hellboye, vracejícího se Supermana, obou Hulků, Speed Racera, V jako Vendety, tria Bladeů, Irona Mana, X-Menů nevyjímaje, i když tam se u dílů Bryana Singera blýskalo na lepší časy. Navíc v nich i přes nesporné kvality občas chybí ta čirá láska k látce a vypadá to, že si jen zhýralý producent hodlá rozšířit sbírku svých čtyřkolých miláčků. Holt, čisté spotřební zboží bez hlubší invence!! Uvidíme, kam se to bude vyvíjet.. ()

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama