Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že film snad vyvolá zájem o téma. Lidé třeba budou chtít vědět víc. Přístup k látce mi vůbec nevadil, ale Anna Kameníková je natolik dobrá Božena, že si v druhé polovině uvědomíte, jak moc to nezvládá Aňa. A tak je druhá půle vlastně dobrá jen tehdy, když je na scéně Hájek. Snad jen rodinný rozvrat Geislerová zvládá brilantně. Stojí za vidění určitě pro třetí a pátý díl. 60% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak byla Babička idealistická pohádková bytost, tak je seriálová Božena bulvární. Co se povedlo, je přiblížit její v podstatě nezáživnou postavu z povinných čítanek široké veřejnosti, nakonec to mělo i švih, spád, pěkné lokace i herecké výkony, co se ale nepovedlo, to je mnohovrstevnatost její postavy. Seriálová Božena byla v podstatě děvka, která kašlala na všechno i na všechny včetně dětí a občas vzala do ruky psací pero. Nemohu si pomoct, ale v té ženské muselo být i něco víc. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak už se těším, až nás Česká televize obšťastní seriálem o megalomanském, paranoidním a halucinacemi trpícím Bedřichu Smetanovi, o malíři Josefu Mánesovi trpícím trudnomyslností, psychickými problémy a syfilidou, pár notorických ožralů jako třeba Hašek by se v českých dějinách taky našlo. Na každého se něco dá najít, protože nikdo, ani umělci, nejsme svatí. Problém je v tom, jestli jsou tvůrci patlalové a soustředí se jen na tu bulvární stránku, která jim přinese sledovanost (čímž se neliší od článků v Blesku, jimž se seriál Božena podobá nejpřesněji), nebo jestli jim jejich invence dovolí představit osobnost umělce v celé šíři, se všemi klady i zápory, aby si divák sám mohl udělat názor. Tady se to nepovedlo. Medvědí službu si udělala ČT tím, že chvíli před Boženou běží Sňatky z rozumu, kde se to naopak povedlo, postavy nejsou jednorozměrné (zvlášť ta, kterou hraje Vala), a navíc se to obešlo bez bulvárních scén. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání všech dílů musím konstatovat, že je to velmi povedené dílo. Všechny díly byly super. Jak Anna, tak Aňa nezklamaly a předvedly skvělé výkony. Příběh neměl chybu a mělo to spád a nenudilo to. Nicméně, jednu výtku bych si našla. Moc jsem nepochopila, proč "nevyrostla" i postava, kterou ztvárnila Eva Josefíková. Bylo to tam jako pěst na oko. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyřdílná televizní minisérie se místy poněkud vleče. Jinak je ale režírována slušně, reálie až na drobné přehmaty sedí, psychologie postav relativně také. Samozřejmě místy dobové mluvě nesedí dialogy, ale to je jen drobnost. Také herecké výkony jsou velmi slušné. Zvlášť výkon Jana Hájka je velmi slušný... Moje základní výtka se týká toho, že v seriálu o suverénně nejznámější a nejslavnější české spisovatelce 19. století (a dost možná nejznámější české spisovatelce vůbec) je neuvěřitelně málo literatury. Božena tráví život po večírcích, milováním se s manželem i četnými milenci, handrkováním se o peníze... Nějaké to spisování a tím méně publikování a společenský ohlas jejího díla ve filmu téměř není, což považuju za zásadní problém a chybu... Velmi dobře a podobně je to mimochodem popsáno tady: https://a2larm.cz/2021/02/nemcova-je-nase-austenova-v-pocatcich-evropskeho-romanu-stoji-casto-zeny/ ... Celkový dojem: 70% ()

Galerie (136)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)
  • Základní hudební motiv používaný napříč seriálem vychází z klavírního koncertu a moll op. 16 od Edvarda Griega. (LaCro1x)

Reklama

Reklama