Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

tron 

všechny recenze uživatele

Aký zmysel má riskovať sedem ľudských životov za cenu jedného? Temer filozofická otázka, ktorá v monumentálnej Spielbergovej snímke neustále udržuje ešte viac napätia, ako všetky bombastické akčné scény s tankami, či legendárny brutálny prológ vylodenia v Normandii, ktorý okamžite po uvedení filmu do kín vstúpil do dejín a každý ho začal kopírovať (najlepšie asi Tom Cruise v Na hrane zajtrajška, svojou trochou do krvavého mlynčeka ale prispel i Verhoeven s Vesmírnou pechotou). Silný film. V podstate nezabudnuteľný. Spielberg herecké obsadenie odvážne pozliepal z vtedajších hviezd (Ted Danson, Tom Hanks), starých mazákov (Tom Sizemore ako jeho verná pravá ruka s pancierovou päsťou), pomaly sa do módy dostávajúcich borcov (Giamatti) a novej mladej generácie, často z nezávislého amerického undergroundu, z nich mnohí nielen hrali, ale aj režírovali a písali scenáre (Vin Diesel, Edward Burns, skvelý je samozrejme Pepper ako razantný snajper). Snímke je po audiovizuálnej stránke dokonalá a hoci môže vinou monumentálnej dĺžky 170 minút predsa len miestami mierne nudiť (zrejme paradoxne až vo finále, kedy konečne na scénu nastupuje „onen Ryan“ v podaní začínajúceho Matta Damona), patrí Zachráňte vojaka Ryana nepochybne medzi klasické vojnové eposy s množstvom mrazivých scén (Caparzova nechtuná smrť). Pri skromnom (vzhľadom na monumentálny vizuál) rozpočte 70 snímka na celom svete zarobila skvelých, šialených 481. Kino Považan NMnV 1998 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Film staví na reálných základech vylodění na Omaha Beach v Normandii, slavný den D, ale dál se nechá unášet čistou filmovou fantazií A to je dobře,jinak bychom sledovali jen efektní dokument. Nyní vidíme film, který je napěchovaný dobrodružstvým, napětím a dramatem. O síle hereckého obsazení nemluvě. Dokonce i plačící Nathan Fillion stál za to. Inu, jde vidět, že Spielberg, Hanks, Williams je takzvaná božská trojice. S nadsázkou řečeno, je to boží film. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to chyba, ale u tohoto filmu se hodně protěžuje prvních dvacet minut. Já jsem to neudělal a i v televizi nepřišel o vynikající filmový zážitek v celém snímku. P.S. k té televizi: do jednoho citově i filmově vyhroceného momentu vrazila naše "drahá" n@va reklamu. S filmem to rozhodně nesouvisí, ale o mnohém to vypovídá a napsat jsem to musel. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nie som veľmi zaťažená na filmy, v ktorých sa trhajú končatiny, ale Spielberg je jednoducho Spielberg. Vo vojne plnej neliečiteľného šialenstva dokázal nechať vyniknúť jednu obyčajnú humanistickú myšlienku, dodávajúcu neľútostnému filmu aspoň náznak ľudskosti. Spielberg je majster rozprávania príbehov, no táto snímka je autentickou a nič neprikrášľujúcou výpoveďou o vojnovej mašinérii, zanechávajúcej spúšť v ľudských dušiach.... a nielen tam. Úvodná sekvencia vylodenia ma zmrazila svojou autenticitou a celkovo ide o výpravne dokonalý a šialene brutálny film, ktorý, ako píše Lima, je bezprostredne stvorený pre veľké plátno a kvalitný zvuk, pretože divák nie je len bezbranný pozorovateľ, ale účastník deja. Zážitok je silný a piatu hviezdičku si schovávam do budúcnosti, keď budem schopná oceniť aj tie mega krvavé a realistické scény. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film všech dob. Strhující úvodní sekvence překonává vše doposud natočené (hodně také díky výborné dokumentární kameře). Snad ještě více se mi pak líbila závěrečná bitva. Skvěle rozehrané charaktery (mými oblíbenci jsou zdravotník a ostřelovač - bože dej mi sílu). Jinak scénář prostinký, ale vše dělá mistrovská režie geniálního Stevena. Už jen třeba ta scéna, kdy se matka dozví o smrti svých synů (beze slov) bere dech. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (156)

  • Príbeh o bratoch v stodole s Alice Jardin, o ktorom rozpráva vojak Ryan, nebol súčasťou scenára. Matt Damon (Ryan) ho vymyslel a Spielberg sa ho rozhodol použiť pri finálnom zostrihu. (Raccoon.city)
  • Vedle v té době poměrně nezkušené 29. pěší divize posílené o devět rot U. S. Army Rangers útočila na Omaha Beach také 1. pěší divize. Osudy několika jejích příslušníků jsou zobrazeny ve filmu Velká červená jednička (1980). (stefji)
  • Ústredná skladba s názvom "Hymn to the fallen" od Johna Williamsa je v USA hraná každoročne 10. novembra pri príležitosti sviatku veteránov. (Jello Biafra)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama