Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kdo má jenom minimální povědomí o Stoneových názorech, tak mu bude jasné jak se celý příběh bude odvíjet. Tom Cruise bez debat velmi dobrý. Nechci tenhle film kritizovat, ale jako bych všechno, co ukazuje už viděl v jeho jiných filmech. Vietnam ( Četa ), atmosféra 60. let ( Doors ) atd. atd. Rozhodně nadprůměrné, ale nic strhujícího. Navíc má problémy s tempem... Robert Richardson za kamerou opět válí... Williamsovy hudební motivy motivy jsou podobné hlavnímu motivu z Hvězdné brány a Terminátora... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Stoneho velkolepé, což se dá čekat a taky hodně protiválečné, což u tohohle filmu zas tolik nefunguje jako u jinejch. Ono možná jde o to, že se na otázku válka obrací trošičku z jiného hlediska, z hlediska, ke kterému se každý film neodváží ani podívat, a to je z pohledu vojáka a jeho návratu zpátky na zem do svého rodného města. Podle mě to ale zase není natolik silné jako přímé záběry na psychicky narušeného vojáka ve válce, kterému právě střepina utrhla ruku, nebo z trošku lidštějšího pohledu divák sleduje, jak jeho utrpení končí pod tíhou fetu. To v tomhle filmu není, tady se spíše bojuje za právo jednotlivce ve válce a víc se sleduje psychika narušeného člověka po návratu domů, což určitě není na škodu a určitě se na to dobře kouká, jen to není tak nábojné. Oliver Stone tomu určitě dodal hodně, mladý Tom Cruise, který ve filmu víc najezdí než nachodí taky ukázal, proč není zas tak špatný herec, i když zas tak úchvatně s taky nepřeved a já nakonec po skončení filmu vyšel s tím, že to je tak trošku reklama na květinové děti, ale taky chápu proč to vzniklo, a že všechno na světě má svůj řád. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit, jak moc se OS seberealizoval a odchýlil se od předlohy, ale budu-li předpokládat, že se držel při zemi, pak jde bezesporu o kvalitní snímek. Dost mi teda vadil milý xicht Toma Cruise, kdy ve druhé půli filmu neztvárnil válečného krypla přesvědčivě, ale první půlka graduje špičkovou válečnou filmařinou, druhá zase jakýmsi poselstvím a uvědoměním, takže odhlídnu-li od Cruise a silného american in house tématu, hodnotím nadprůměrně. 75% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný film. Cruise bravurně zvládl proměnu z idealistického mladíčka k zdeptanému veteránovi. Je to skvělý výsměch všem těm nadšeným debilům bažícím po válce ("a budu mít takovou uniformu jako vy, pane?), zvláště mě v tomto směru srala Ronova matka. Oscar za režii a střih, nominace za film, scénář, kameru, hudbu (skvělý John Williams), zvuk a pro Cruise v hlavní roli. Ten získal alespoň Zlatý glóbus, stejně jako film, režie a scénář. Ze současných režisérů má jen Stone, Spielberg a Forman dva Oscary za režii. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mladík plný snov a ideálov odchádza za podpory svojej puritánskej matky hrdo bojovať proti komunistom do Vietnamu. Strhujúci príbeh o osude jedného konkrétneho vojaka, ktorý demonštruje nezmyselnosť vojny vo Vietname a ich následkov v USA. Ostatní pľuli na veteránov a z tých sa v úplnej väčšine stávali stroskotanci a končili na okraji spoločnosti. Oliver Stone to naozaj vie, tento film je s ohľadom na drsnú tému vietnamskej vojny úplne výnimočný. Rovnako ako Tom Cruise. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • S rolí Rona Kovica původně počítal Charlie Sheen. Byl zklamaný, že jej Stone neobsadil do této role, která by mu pomohla v jeho herecké kariéře. Dalšími zvažovanými byli Sean Penn a Nicolas Cage. (Monco)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)
  • Druhý ze tří filmů o válce ve Vietnamu režiséra Olivera Stona. Dalšími dvěma jsou Četa a Nebe a země. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama