Reklama

Reklama

American Horror Stories

(seriál)
  • USA American Horror Stories
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 23 min (Minutáž: 38–52 min)

Hrají:

Paris Jackson, Matt Bomer, Sierra McCormick, Billie Lourd, John Carroll Lynch, Aaron Tveit, Naomi Grossman, Cody Fern, Charles Melton, Danny Trejo (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

American Horror Stories je voľné pokračovanie oceneného antologického seriálu od Ryana Murphyho a Brada Falchuka s názvom American Horror Story. Týždenný antologický seriál bude v každej epizóde predstavovať iný hororový príbeh. Od roku 2011 tvorcovia AHS nanovo definovali hororový žáner rôznymi časťami, v ktorých sa objavil strašidelný blázinec, sabat čarodejníc, putovná šou čudákov, strašidelný hotel a samotná apokalypsa. Televízny seriál vychoval zástup oddaných fanúšikov, ktorí netrpezlivo čakajú, aké hrôzy prinesie ďalšia kapitola. (Disney+)

(více)

Recenze uživatele hrumsrt k tomuto seriálu (4)

American Horror Stories (2021) 

Původní seriál je pro mě děsná srdcovka kvůli několika super postavám a sériovým konceptům. Každou sezónu tvůrci stojí před rozhodnutím, který koncept vybrat jako ten hlavní námět pro nadcházající sérii AHS a nápadů je tolik, že tvůrci se alespoň k některým ještě rozhodli vrátit vrámci těchto ministoríček. I když já se teda jen děsím, jak by vypadalo jejich třináctidílné provedení.. Tím, že jde o uzavřené příběhy, tak jsou hned od začátku odsouzeny k daleko těžšímu úkolu, tedy všechno představit rozvinout a zase uzavřít v zhruba hodince a k tomu všechno musí dávat smysl a současně si udržet to kouzlo a nepředvídatelnost jakou normálně pěstvovali třeba 13 epizod. Proto jednotlivé povídky jsou daleko banálnějšího charakteru a až na vyjímky postavy nemají téměř žádnou hloubku. Za mě je to ztráta času, kterou bych radši věnoval klasické nové sérii, ale jako nějakou výplň proč ne. /1. série/ --- Přišlo to jako výplň a trošku jako náplast za covidem zmítanou filmotvorbu. Odkazování na původní série AHS jsou nefunkční a špiní onen originální příběh. Když si to jde ale svojí cestou, je to aspoň jako jednohubka. Jakoby se tvůrci více inspirovali pásově produkovanými horory, a tak příběhy jsou daleko zaměnitelné a spíše připomínají teen divnosti na Netflixu. Nebýt uzavřené epizody Ba'al, která jako jediná ví kam kráčí, je to flop. /2. série/ --- Funkčnější než série předchozí a tohle antalogické provedení se konečně necyklí. Má to několik moc fajn nápadů a pár lepších epizodních příběhů, ale pořád to není kvalitativně rovnoměrné. Lepší herci, zajímavější příběhy, které pokud v závěru nemají stupidní rozuzlení, tak jde o zdařile odvedenou práci. Udržet si to kvalitu prvních dvou epizod, půjde zcela jistě nakonec o lepší projekt než některé série původní show. Odvážnější a dravější než-li první pokus! /3. série/ --- Nejkratší, ale taky nejméně funkční série, která se odklání od hororového konceptu a pomalu se transformuje do témat ala Black Mirror. Ani jedna z epizod ale není dotažená, ba dokonce opatřena natolik poutavým námětem. Snaha je pryč a na tohle je skoro těžké si po čase rozpomenout. Tentokrát už není pochyb o tom, že AHStories jsou jen přesnídávka pro dětičky, pro něž je originální seriál příliš obsáhlý a tematicky nečitelný... 1. série - 50%. 2. série - 60%. 3. série - 60%. ()

Season 1 (2021) (S01) 

Od poměrně nestydatého přiživování se na původním AHS, až k vlastním příběhům. Tyhle odkazy na mne nefungují! Takže jsem spíše ocenil snahu o nové vlastní příběhy. Žádný z příběhů se nevyrovnal klasice. Všechno bylo banálnější a hodně se sázelo hlavně na krev a brutalitu, nikoli ta to poctivé hororové strašení. Tohle se dá točit do nekonečna, ale já o to vůbec nestojím! Nemůže tady vzniknout nic ikonického.. Závěrečný díl považuji za naprostou tragédii. 50% ()

Season 2 (2022) (S02) 

V čekání na 11. sérii původního AHS dorazili další "stories". Při pocitech, které zanechala série předchozí jsem byl na vážkách, zda se do toho napodruhé vůbec pustit. Nakonec jsem si počkal až vyjdou všechny epizody a dal si to celé naráz. A oproti první sérii tedy jde o lepší výsledek. Druhá série je daleko funkčnější v konceptu "stories" a každý příběh stojí sám o sobě. Jenže vyjma tří epizod nejde opět nejde kvalitativně o co stát a podle mě nefunguje ani tolik jako horor, naopak pomrkává po kultovním pořadu "Believe or not". Přestože v některých segmentech jde o opravdu povedenou sérii a opravdu ty nejlepší kusy najdeme právě zde v druhé sérii, tak zase nějaký medián je lehký podprůměr a to je zase děsná škoda. Nevyrovnanost jednotlivých epizod a klasicky sestupná tendence tak zanechává nakonec diváka s rozporuplnými pocity. Už nechci partičku teenagerů, tohohle je plný internet.. Nezbývá než doufat, že tohle jsou jen taková tréninková cvičení na poctivou a funkční další sérii AHS. 60% ()

Season 3 (2023) (S03) 

Opět v čekání na duhou půli 12. série původního a tentokrát zase výtečného AHS přišli tvůrci již se třetími Stories.. Po minulé relativně okey druhé sérii, které konečně dokázala, že tvůrci mají nějaké náměty, že navíc dokáží fungovat sami za sebe bez odkazování na mateřský seriál a k tomu všemu v jednotlivých epizodách realizovali náměty, které nemohl vtěsnat jako celé série v AHS, protože je přetlačil jiný konkurent.. Třetí série je doposud nejkratší a asi taky nejméně vypadá jako Murphyho hororová série a spíš mi připomíná televizní Black Mirror s větším důrazem na estetiku, ale současně slabší absorbování témat.. Tentokrát tam sice není ani jeden námět, který by mě štval, nebo podkopával nohy původní značce a tvůrci se poučili. Ale taky současně každý jednotlivý díl Vám nic nedá.. Rychle pochopíte okolo čeho se bude točit a už jen čekáte, až celý příběhový oblouk dojede svých mezí. A i když tentokrát kvůli stávce scénáristů dostáváme jen poloviční dávku, nic to nemění na tom, že zbytek by vypadal přinejlepším podobně.. Budiž ale útěchou, že to na pokračování projektu nevypadá a tvůrci se tak mohou zase naplno obrátit k AHS a tohohle nepovedeného sourozence nechat stranou.. 60% ()

Reklama

Reklama