Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

James Cagney jako drsňák, který se z bezvýznamného zabijáka vypracuje na prominentního gangstera. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Topco 

všechny recenze uživatele

Jeden zo zakladateľov gangsterského filmu! Verejný nepriateľ upriamuje pozornosť na kontrast morálok dvoch blízkych mužov / bratov: jedného „poctiváka“, druhého gangstra. Zároveň predstavuje nástup jedného hereckého velikána - Jamesa Cagneyho, ktorý sa v tomto žánri udomácnil a najmä vďaka jeho Tomovi Powersovi sa stal hereckou ikonou raných gangsteriek._________ Z obavy, že si publikum mafiána zamiluje ako sympatickú postavu, ale predovšetkým z obavy pred Produkčným (tzv. Haysovým) kódexom, museli štúdia pristúpiť k nasledujúcim krokom. Na samotnom začiatku filmu je uvedené: „Cieľom tvorcov je čestne zobraziť udalosti, ktoré sa dnes odohrávajú v určitej sfére amerického života a nie glorifikovať chuligánov či zločincov.“ Zásahy štúdia sa odrazili aj v zobrazovaní násilia, odohrávajúceho sa vo filme vždy mimo obraz. 10/10 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přímočará drsná jízda z časů prohibice vypovídá o tom, jak se z malých a celkem roztomilých rošťáků stanou drobní zlodějíčci, až se během několika dalších let promění v nelítostné zločince. Vyobrazení této éry považuji za zdařilé a uvěřitelné, navíc hlavní postava - Tom Powers/James Cagney - je přesně tak nesympatická, jak by měla být... ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

James Cagney v gangsterskej dráme o jednej sorte ľudí. Hoci tvorcovia diváka pred filmom upozorňujú, že nebolo ich cieľom oslavovať chuligánov a zločincov, akosi sa im to v priebehu filmu príliš nedarilo. Cagney v tomto, ako aj v mnohých ďalších filmoch, sa do role gangstrov nehodí, aspoň pre mňa - môže za to jeho malá postava, blonďavé vlasy, sympatický kukuč a málo charizmatický ksicht. Celkovo hra drsňákov dnes pôsobí úsmevne. Každopádne, film je na svoju dobu, vcelku dobre spracovaný, nenudí a dobre funguje aj vykreslenie charakterov. Akurát tých prestreliek, ako je tá v závere, mohlo byť aj viac. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Film to není špatnej. Srozumitelnej z jednoznačným dějem. Možná, že o rok starší Scarface je promakanější, ale zase tohle má větší drajv a rozhodně nehrozí nuda. Jedinej důvod proč nedám 4* je ten, že Cagney je mi hrozně nesympatickej jako herec a tam kde Muni táhl Scarface, Cagney selhává jinak slušná gangsterka.65% ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Veřejný nepřítel mě zklamal. James Cagney mi nebyl vůbec sympatický. Chápu, že to ani nebyl účel, ale existuje mnoho dalších filmů s negativním hlavním hrdinou, který je mnohem zajímavější a mnohem lépe se na něj dívá. Většina postav ve filmu byla podle mě příliš extrémně napsaná a jednalo se spíš o karikatury. Například matka obou sourozenců mi vážně pila krev od začátku až do konce. Vím, že Veřejný nepřítel je z roku 1931, ale bohužel musím říct, že už jsem viděl mnoho lepších filmů z tohoto období. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Tehdy bývalý manžel Mae Clarke (Kitty) miloval scénu s grapefruitem v jejím obličeji natolik, že si kupoval lístky do kina jen na tento krátký úryvek. (Martensson35)
  • Scéna, ve které Tom (James Cagney) zastřelí koně, byla založena na skutečném incidentu. (Monco)

Reklama

Reklama