Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál s výborným hereckým obsazením. Zejména Kopecký jako průvodce je naprosto výborný a v podstatě temné osudy lumpů podává s nádechem dobrodružnosti. Brzobohatý jako Babinský nebo Vyskočil jako Grasel jsou přesně podle mých představ. Jen jedna drobnost: v dílu s Graselem filmařům unikly stopy po pneumatikách v polích, jimiž Grasel na koni projíždí:-) ()

Reklama

Pavlosos 

všechny recenze uživatele

Další z mé tetraiády nejoblíbenějších a nejlepších seriálů naší televize, který poutavě vypráví o historii našich, nebo zahraničních zbojníků. Zdroj úspěchu je zde stejný jako u Dobrodružství kriminalistiky - výborná režie a opět široký herecký ansámbl s Milošem Kopeckým jako vypravěčem v čele dělá z tohoto filmu jeden z nejlepších seriálů a zároveň svou délkou jeden z nejkratších seriálů naší kinematografie. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pan Kopecký byl jako vyprávěč (průvodce) velmi příjemný. Škoda, že těch epizod bylo pouze šest. Určitě by se našlo pár dalších loupežníků a zbojníků, kteří by si za svoje činy zasloužili být zvěčněni v tak zajímavém a povedeném seriálu. seriál je samozřejmě z dob již dávno minulých, ale přesto se nedokážu ubránit pocitu, že dříve seriály skutečně za něco stály. Dnešní televizní tvorba se s nimi vůbec nemůže srovnávat, protože má nedostečnou kvalitu. ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě zklamal první díl o Babinském, který by asi mohl být velmi zajímavý, ale tvůrci se rozhodli, že zfilmují až konec jeho života. Nevím jak ostatní, ale mě koukat na to, jak bývalí zbojník zalévá kytičky a vykecává se s jeptiškou zrovna moc nebavilo. Z celé série je podle mě nejlepší druhý díl o Šobri Jožkovi, hlavně díky Karlu Heřmánkovi. Naopak nejhorší díl je pro mě Jan Jiří Grasel s Ivanem Vyskočilem. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Miloš Kopecký jako glosátor účinkuje jako jediný ve všech šesti dílech. Ve dvou díle účinkuje Jiří Pleskot v roli učitele gymnázia, ostatní herci se objevili pouze v jednom díle. (Willy Kufalt)
  • David Majer (Jaromír Hanzlík) a Jan Grasel (Ivan Vyskočil) zde mají opravdu tvrdou rvačku o život. Hanzlík přiznal, že z ní měl velký strach, protože jeho kolega byl znám perfektní fyzickou průpravou a mnohaletými zkušenostmi z bojových sportů. (sator)
  • Cejch, který vypálili Salvadorovi (Vladimír Dlouhý), tedy „TF“, znamená „travaux forcés“ („nucená práce“), ale vzhledem k tomu, že bylo řečeno, že dostal trest na doživotí, mělo být správně „TP“, tedy „travaux à perpétuité“ („práce na věčné časy“). Tento trest byl ve Francii definitivně zrušen zákonem z 28. dubna 1832. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama