Reklama

Reklama

Když se náš čas na Zemi chýlí ke konci, je skupina výzkumníků pověřena nejdůležitějším posláním v lidských dějinách: cestou za hranice naší galaxie, při které má za úkol najít mezi hvězdami pro lidstvo nový domov. (Warner Bros. CZ)

Diskuze

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Duncan66

Co myslíš tím typem? Tak jasně že mikroskopická černá díra ti nic neudělá, ale černý díry vzniklý po velkých Supernovách už nejspíš jo. Tam jde o to, že u horizontu událostí je na malým úseku obrovskej rozdíl gravitační sil, takže tvoje nohy by to tahalo dovnitř tisíckrát větší silou než hlavu a prostě by tě to roztrhlo.

na příspěvěk reagoval Duncan66, Duncan66, Rocky88

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

2) ma to jsi prosim prisel jak? Vzdyt prave nemame vubec tuseni, co je realne uvnitr cerne diry a podle tebe je tam s vysokoou pravdepodobnosti cervi dira? to by me pravdu zajimalo, kde jsi se neco takoveho docetl.

3) cerne diry jsou ruzne a ty tzv. mekke, o kterych je tusim i zminka ve filmu by teoreticky mohly dovolit dostat se zivy na hranici horizontu udalosti. 

4) aspekt duchovna k universu nepatri. Krome vvymyslu jednotlivych lidi se nikde jinde ve vesmiru zatim nenaslo nic, kde by k vysvetleni byl potrebny aspekt duchovna, tedy nejake nadrpirozene sily, nejakeho panbicka atp.

na příspěvěk reagoval Helo

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Duncan66

2) Tak třeba fyzika? V jádru velké černé díry je vždy s vysokou pravděpodobností i červí díra. Ale vše je to jen teorie. Rozhodně má ale více fyzikálních podkladů, než červí díra v červí díře od budoucích lidí, nebo co tu bylo za teorie. :)

3) Dokument si pouštět nemusím, stačí mi základní poznatky fyziky. Je nemožné dostat se i na hranici černé díry. Samozřejmě, můžeme debatovat o tom, co je hranice a "jak daleko". Jenže tam, kde loď/planeta letí takovou rychlostí, že čas tam běží 5000krát rychleji nebo kolik to bylo, tam je gravitace tak velká, že rozdíl pár metrů v poloměru gravitačního pole ti udělá takový rozdíl v gravitačním zryhlení, že je nemožné udržet planetu pohromadě, natož přežít.

4) Přesně o tom jsem mluvil. Buď zapoj duchovno, nebo tu neřešte fyzikální blbosti. Pokud je na místě řešit teoretické coby kdyby ve fyztice, nevím, proč bych já nemohl zanést i aspekt duchovna, který k universu patří stejně neoddělitelně, jako astrofyzika.

 

A rozumbradu tu nedělám, jen jsem předložil dva snad dostatečně očividné teorie na otázky, které tu vyvstali. Černé a červí díry si nepletu, jen poukazuju na spojitost, která je už v moderní fyzice docela běžnou teorií.  Takže si odpusť svoje chytré povídačky, když očividně nemáš ani šajn o čem jsem psal. :)

na příspěvěk reagoval Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

2) na to jsi prisel jak?

3) ten dokument by sis mel pustit sam, protoze placas pate pres devate. Na okraj cerne a ne"cervi" diry jak pises se dostat muzes, zalezi o jaky typ cerne diry se jedna. Za okraj se dostat muzes taky, ale pro cloveka by byl problem gravitace a slapove jevy, takze by se tam dostal, ale mel by problem prezit. Ale planetu by to vubec trhat nemuselo, pokud je v dostatecne vzdalenosti.

4) Duchovno neni vubec potreba. Staci si uvedomit, ze je to scifi film a nikoli dokument a autori nikde nepisou, ze je kazdy aspekt filmu realisticky a odehraval by v realu presne podle toho, jak je to ve filmu. 

Takze kdyz zacnes delat rozumbradu, nemel by sis plest cerne a cervi diry, protoze jsou to dva naprosto rozdilne pojmy.

na příspěvěk reagoval Badmaniak, Rocky88

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Pokud vím tak Cooper říkal, že ho zpátky dovedli ty samé bytosti, které mu dovolili manipulovat s časoprostorem. Tedy lidé z budoucnosti.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

pecuch

1) Časová smyčka.

2) Černá díra je sama o sobě červí dírou

A vy tu kombinujete nějaký cinty o červí díře v červí díře a lásce nebo co. :)

Se divím, že vůbec tyhle věci řešíte. Pokud chcete odpovědi, pusťte si Science of Interstellar.

A hlavně většina z toho je úplně jedno, protože pokud nezapočítáte do toho filmu nějaké nadpřirozeno, duchovno, tak to fyzikálně prostě nevysvětlíte. Už jen proto, že dostat se na okraj červí díry živý je nemožné, natož do středu. Stejně tak by to roztrhalo i tu planetu. A to je jen malý výčet věcí, co nejsou v reálu možné. :)

na příspěvěk reagoval Duncan66, pecuch

pecuch

pecuch (hodnocení, recenze)

OK, pokud někdo nevymyslí lepší vysvětlení, tak to asi necháme tak. :-)

na příspěvěk reagoval kamigava

kamigava

kamigava (hodnocení, recenze)

pecuch

Jo byla to láska, která nás spojuje ve všech dimenzích a tak Cooper pomocí svého srdce našel Brandovou.. :-) 

pecuch

pecuch (hodnocení, recenze)

Duncan66

Takže to vypadá, že asi fakt letěl zpátky tou červní dírou kterou tam přiletěli. Jen ho tam do ní dostali "oni". Obousměrná být musela, zmiňovali to i ve filmu, Cooper jí chtěl přece proletět zpátky domů. Asi už to nechám být, protože tohle už asi dál nikdo nevysvětlí. Proč bral za ruku Brandovou asi taky nikdo neví. Ale mohlo to být asi kvůli lásce, že se našli v prolínajících dimenzích..

na příspěvěk reagoval Helo, kamigava

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

pecuch , kamigava

1. let do cerne diry mohl byt pouze jedinecny pro tento jeden okamzik. Dalsi pokusy uz by mohly kidne koncit tak jak se predpoklada, ze by koncil, tedy gravitacnim rozdrcenim a nasledna destrukce molekul, atomu, atomovych jader a kdo vi, kam az ten proces v cerne dire pokracuje.

2. cestovat do nasi soustavy preci mohli pres cervi diru, ktera funguje obema smery.

3. mechanismus je preci jednoduchy. Cooper zacanil lidstvo a tak budouci potomci lidi zkratka zaridili jeho prenos z cerne diry pres tu cervi diru k Saturnu. Jak to udelali uz je preci jedno. Stejne jako neresis, jak vytvorili cervi diru a dalsi veci. ;-)

na příspěvěk reagoval pecuch

kamigava

kamigava (hodnocení, recenze)

Jako je zajímavé, jak při zavírání teseraktu Cooper najednou spatřil Brandovou a podal si s ní ruku. Proč zrovna v tu chvíli? 

kamigava

kamigava (hodnocení, recenze)

pecuch

Kladu si stejnou otázku jako ty, neboj. :D Mohla v ní být červí díra, ale to už je čistě fantazie. Je to vůbec možné, aby v díře byla další díra? :D 

na příspěvěk reagoval Duncan66

pecuch

pecuch (hodnocení, recenze)

kamigava

Že tam viděl čas jako další prostor se chápat dá. To je v pořádku, i to, že tam ten teserakt udělali. Jen nechápu, jakým mechanismem se dostal do té červí díry. A jestli do té, kterou tam doletěli, nebo jinou, která mohla být v černé díře, případně tak mohla fungovat i ta černá díra. Co kdyby takhle chtěli tu cestu zopakovat, věděli jak se dostat tam, jak do černé díry naletět, atd. Ale jak by se cíleně dostávali zpátky do naší soustavy. A Cooper s TARSem to jednou zvládli..

na příspěvěk reagoval kamigava, Duncan66

kamigava

kamigava (hodnocení, recenze)

Duncan66

Lépe bych to "nevysvětlil". :-) Posledních 30 minut filmu je už za hranicemi našeho chápání. Jako když 2D objekt (např. obdélník) nemůže "vidět" 3D objekt kvádr, protože je omezen pouze na dvě dimenze. My lidé jako 3D bytosti nemůžeme zase vidět čvrtou dimenzi (ve filmu je to čas) i když Cooper ji v té černé díře našel... Snad to dává smysl.

na příspěvěk reagoval pecuch

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

pecuch

Od chvile padu do cerne diry az po objeveni se u Saturnu je film ciste abstraktni a ikdyz pouziva ruzne teorie, tak je treba to vnimat hodne volne. Tim ze nevime, jak to vypada uvnitr cerne diry si autori filmu proste vymysleli to co jsi videl ve filmu. Zkratka mu nakonec s transportem zpatky k Saturnu pomohli bytosti z budoucnosti a jak to udelaly nikdo nevi a neni to predmetem filmu. Proste to tak je, tecka.

na příspěvěk reagoval kamigava

pecuch

pecuch (hodnocení, recenze)

kamigava

S tím se nemůžu spokojit. Plno lidí tady psalo, jak film pochopilo, jak je to vysvětlený, atd. Chápe někdo, jak se teda dostal zpátky do červí díry. Protože evidentně jí proletěl zpátky k Saturnu. A cestou viděl jejich loď a dotýkal se s Brandovou. To tam určitě nebylo pro nic za nic? Tak kde jste všichni ti, kdo to pochopili? Díky

na příspěvěk reagoval Duncan66

kamigava

kamigava (hodnocení, recenze)

pecuch

Taky si myslim, že to nějak zařídili "oni". Už Cooperův samotnej pád do černé díry byl fantazií filmařů. Vše, co následovalo poté, už bych neřešil, protože to zatím neumíme vysvětlit. :-) 

na příspěvěk reagoval pecuch

pecuch

pecuch (hodnocení, recenze)

Duncan66

To je moc jednoduchý vysvětlení. Pokud si dali záležet, aby ve filmu nebyly fyzikální blbosti, tak ten závěr přece taky nějaký vysvětlení musí mít. Napadá mě, že buď ta černá díra zafungovala jako červí díra, nebo tam byla ještě jedna červí díra. Nebo ho nějakým mechanismem "oni" dostali do té původní červí díry. To se mě zdá jako nejvíc reálný, protože cestou zpět se viděl s jejich lodí, jak cestovala tam. Akorát v jiným čase. Nebo jak to chápete vy? Proč tam ukazovali, jak se dotýkají rukama? To tam nemohlo být pro nic za nic. Určitě už ji miloval, mohla v tom hrát roli i láska, že se jim ty dimezce protnuli..

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

pecuch

proste to zaridili ti lide z budoucnosti, kteri disponovali prislusnymi technologiemi. Bylo to hodne "abstraktni", takze nema smysl to nejak vazneji resit.

na příspěvěk reagoval pecuch

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Oppenheimer a třetí Strážci budou dlouzí

Oppenheimer a třetí Strážci budou dlouzí

25.03.2023

Trend bobtnajících filmových stopáží pokračuje i letos a po 169minutovém Johnu Wickovi 4 se diváci pomalu ale jistě můžou začít připravovat i na další vydatné kousky. Čerstvě totiž byly odhaleny… (více)

Reklama

Reklama