Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 262)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Scott Derrickson, tvůrce pro mě jedněch z nejlepších hororů posledních let, přináší na plátna adaptaci Marvelovského komiksu. It works, obviously:) Ben Cumberbatch coby Stephen Strange má ego a slabost pro rychlá auta jako Tony Stark, lékařské schopnosti Dr. House a břitký jazyk, dedukce a styl humoru a mluvy jako jeho nejslavnější postava, Sherlock. Obsazení špička. V jednom filmu tak máte možnost vidět Sherlocka Holmese, Hannibala Lectera a Irene Adler:) Stan Lee si opět střihne své povinné cameo, coby muž v autobuse a nakonec se objeví i Thor. Scénář zcela jiný, než jsem zvyklá třeba z Avengers, či Kapitána Ameriky. Tam, kde tyto filmy vynikají scénářem, který nezná výrazy jako "šustit papírem či "hrdinský patos" a dialogy superhrdinských postav jsou zasazeny do reálné mluvy, tam má Doktor Strange docela opačný postup. Spousta filozofických a moudrých promluv o životě, smrti, pomíjivosti času a jiných světech je jako vystřižená z učebnice žánrových hrdinských mouder:) Vlastně tak odpovídá zpracování příběhu. Doctor Strange přináší vizuálně zcela úchvatnou a odzbrojující podívanou, v níž tu nejúžasnější část tvoří ohýbaná a převrácená realita měst ála Inception. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, užívala jsem si sledování, asi jsem zamilovaná do Madse Mikkelsena (zase) a místy se mi obraz zdál krásný, což se mi u marvelovského filmu stalo poprvé. Protože jakkoliv mám pro dobrodružství Avengers a přidružených kamarádů slabost, tak po obrazové stránce, z čistě estetického hlediska, mi ty filmy vždycky připadaly šedivě průměrné až digitálně ohavné. Například z barevné palety většiny MCU filmů se mi dělá nevolno, třeba Strážci Galaxie jsou toho dokonalým příkladem. Oproti tomu Doctor Strange zavádí alespoň nějaké ty pastelové odstíny (ačkoliv barevnost Stephenova kostýmu už mě zase tříská do očí) a jeho působivé scenérie na mě opravdu působí. A i po takové pokloně musím říct, že ve výsledném dojmu se film zdá jenom jako další sterilní dílek do skládačky. Zdá se hnán hlavně povinností. Benedict platí za jednoho z nejtalentovanějších a nejcharismatičtějších herců současnosti a já si troufnu tvrdit, že z tohoto filmu by to nezasvěcenec nepoznal. Viděla jsem film, kde hrál jenom manžela, který se bojí, a jeho postava tam byla určitě alespoň dvakrát šťavnatější než ten bojovník tady. V Pokání mu stačí krátká věta ("You have to bite it."), aby z toho udělal jeden z nejzářivějších momentů filmu, který vlastně vůbec není o něm, a přitom ona věta nemá ani žádný přímý dopad na dějovou linku, jenom je v jeho podání prostě skvostná. Doctor Strange jeho magický herecký potenciál pohřbívá pod digitálně vyrobené zbraně a nejzákladnější schémata scenáristických příruček. Od přehnané počáteční arogance přes zrychlené prozření po smrt mentora a nutnost zachránit svět před údajně všemocnou a nezastavitelnou hrozbou. Žádná vášeň, žádné překvapení, žádná osobitost. Jen ten občasný jednoduchý humor. Nejsilnější moment je pro mě spojen s monologem "Není to pan Strange, není to mistr Strange, je to doktor Strange, složil jsem přísahu zachraňovat životy a právě jsem zabil člověka." ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ty brďo, tak tohle je něco pro šťouraly... :-D Galaktická anarchie, barevný pogo na punkovým koncertu vizuálních efektů. Film, jehož pravidla asi teprve vzniknou (spíš ale ne), film, který se sám shazuje i pozvedá, film, který je reklamou na tvůrčí svobodu. Marvel jede a já čumim. Zajdu si na tyhle dvouhodinový omalovánky určitě znova, protože jestli tady máme filmy ještě pořád proto, aby bavili, tak tenhle pan doktor bude asi můj novej obvoďák. P.S.: Jestli každej vesmírnej kouzelník začíná sbírkou Maximů, musím bejt hotovej Copperfield a ani o tom nevím... /// Podruhý jsem si to střihnul v IMAXu a bylo to lepší, než celej prodlouženej víkend dohromady. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když už člověk ví, že nemá čekat nějakou originalitu, ale zkrátka další příběh o zrodu superhrdiny, je to o dost lepší podívaná a s odstupem času je třeba říct, že je to jeden z nejlepších superhrdinských startů v MCU. Benedict Cumberbatch je podle očekávání skvělý a jeho plášť hraje také výborně, triky jsou na jedničku a akční scény díky nim a všemu tomu nápaditému zrcadlení působí velmi svěže a originálně, Giacchinova hudba patří k tomu nejlepšímu, co kdo pro Marvel složil, tu a tam dojde na dobrý vtip a celé to má krásnou mystickou atmosféru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Možná ze mě sršelo přehnané očekávání od komiksárny, která se snaží na první pohled být jiná. Jaké ale pro mě bylo zklamání, když jsem si uvědomil, že ani Benedict Cumberbatch nezachránil komiksárnu, která je naprosto standardní komiksárnou a ještě k tomu vybízí k dost zvláštním animacím, které si tvůrci evidentně vypůjčili od filmu Inception. Ale kde jsem ohýbání roviny vnímal jako originální záměr, tak tady vše shlédávám jen na smutný efekt, který z filmu chce udělat něco víc, než ve skutečnosti je. Škoda. Mohl to být ojedinělý superhrdina, který zvládne parádně hláškovat. Jenže bohužel i Iron Man je víc cool jak Doctor Strange. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (77)

  • Tilda Swinton hraje postavu jménem The Ancient One (Prastará), což je mentor/ka Doktora Strange (Benedict Cumberbatch). Tato postava byla v původním komiksu muž. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. října 2016 v Hongkongu. (Varan)

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama