Reklama

Reklama

Jak prosté

(seriál)
  • Česko Sherlock Holmes: Jak prosté (více)
TV spot 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2012–2019), 109 h 9 min (Minutáž: 39–46 min)

Tvůrci:

Robert Doherty

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill, John Noble, Ophelia Lovibond, Nelsan Ellis, Jordan Gelber, Ato Essandoh, Desmond Harrington (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(154)

Excentrický detektiv Sherlock Holmes a jeho střízlivá společnice doktorka Joan Watsonová tvoří moderní dvojici, která řeší ty nejnemožnější případy newyorské policie. (SkyShowtime)

Videa (30)

TV spot 2

Recenze (185)

ti88na 

všechny recenze uživatele

Najväčším problémom tohto seriálu je meno hlavného hrdinu. To meno nás núti porovnávať, ale bohužiaľ sa táto americká verzia nemôže rovnať svojim súčasníkom ani predchodcom. Meno Sherlock Holmes to nie je len detektív, ktorý rieši prípady pomocou dedukcie, má predsa svoje charakteristické črty tak fyzické ako duševné a toto Johny Lee Miller absolútne nespĺňa, pričom mu nepomáha ani scenár. A urobiť z Dr. Watsona ženu, s ktorou by v budúcnosti malo dôjsť k zblíženiu, tak to už snáď ani netreba komentovať. Ale ako som v úvode napísala, stačilo by zmeniť meno hlavnej postavy a bol by to celkom pozerateľný kriminálny seriál, ktorý však tak ako tak neprekračuje hranice jemu podobných. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

průměr,který svému předobrazu nesahá ani po kotníky a v jádru připomíná spíše libovolnou ze sérií CSI.Mnohé dedukce,které byly u britského Sherlocka tolik vyzdvihované tady naopak působí místy spíše trapně a neuvěřitelně.Dám šanci ještě následujícímu dílu,ale nevim co by tvůrci museli předvést ab tenhle seriál u mě přežil...60% (edit : a přežil :-) 80%) ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jako skalní fanynka britského Sherlocka se statusem "I am SHERlocked" jsem byla zděšena, když jsem se dozvěděla, že Američané se chystají opět provést jeden ze svých chvatů, kterým tak často a tak rádi srážejí k zemi originální díla a vytvářejí své vlastní "moderní", a značně potlučené verze. Tentokráte to je právě geniální, nyní už kultovní minisérie, která vzešla z "Mind Palace" Stevena Moffata a Marka Gatisse, která to krutě schytala. Řekla jsem si, že bych se měla podívat alespoň na pár dílů, abych věděla, jak troufale si s "naším" Sherlockem zahrávají. Zhlédla jsem tedy úvodní díl. Ačkoliv nabízel v rámci svých, značně omezených možností docela kvalitně podaný příběh, neobsahuje Elementary absolutně nic z geniality a výjimečnosti verze BBC. Kromě podobností, které jsou z ní naprosto drze ukradeny, jako kupříkladu zdejší plakát, Sherlockovo oblečení, šála a urputná snaha se mu vyrovnat. Jenže tady to bohužel nefunguje. Jonny Lee Miller představuje Sherlocka, který se chová překvapivě lidsky, dokáže se omluvit, je docela příjemný na své okolí a také očividně provozuje sex. Docela malá odchylka od Sherlockových charakterových vlastností. Jeho dedukce a úvahy zde však nejsou vůbec tolik propracované a ohromující, ačkoliv se tak snaží tvářit. Místo toho nastupují teorie tak jednoduché a nezáživné a některé dialogy a názory Sherlockovu charakteru tolik vzdálené, že jsem až musela kroutit hlavou nad tím, jak může něco takového říkat. Lucy Liu jsem nikdy neměla příliš ráda a obsadit ji do role Joanny (HA HA HA!) Watsonové byl opravdu fenomenální tah. Celý příběh je vlažný, jak obsahově, tak i herecky. Občas se nějaká ta slovní perla možná utrousí, ale jelikož jich je opravdu velmi málo, na pozadí (či popředí?) obyčejného a nezajímavého zpracování zaniká stejně rychle, jako se zrodila. Scénáristická stránka je docela slušná, ale ani to seriál nedokáže zachránit. Myslím, že britský Sherlock by celou svou dedukci tohoto seriálu dokázal shrnout ve svých geniálních projevech: "Booring. It's obvious, isn't it?", "Dear God, what is it like in your funny little brains? It must be so boring." :) ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Celý projekt vypadá jako skvělá ukázka americké nadutosti, protože ve chvíli kdy začne britský Sherlock dobývat žebříčky oblíbenosti, protože je nejen kvalitním seriálem sám o sobě, ale klaní se Holmesově osobnosti a metodám, přichází americká verze téhož tématu, přičemž byl detektiv přesunut nejen čase, ale i v prostoru, zde konkrétně přestěhován do New Yorku, z Johna se stala Joan, protože co by to bylo za seriál bez sexuálního napětí. Dobře, hlavní představitel docela zapadá, přesto ale nemá šanci vystoupit ze stínu Cumberbatche a když si zadáte Lucy Liu do Googlu, tak se smíříte i s ženským Watsonem asijského původu. Ale chybí tu jedna elementární věc. Sherlock Holmes totiž není jenom podivín, ale Holmesem ho dělá i jeho dedukční schopnost, přičemž si při jeho závěrech občas řeknete: "Sakra, jaktože jsem si toho taky nevšimnul?" a jindy jenom užasle zíráte. Zato v americké verzi je to spíš: "Tohle musel vyvěštit z křišťálové koule tak křišťálově čisté jako byly kdysi příjmy pana premiéra Grosse." A je mi celkem jedno, jestli je to neschopnost scénáristů nebo nějaké zjednodušení pro mentalitu amerického obyvatelstva a docela pochybuji, že by se to časem mohlo zlepšit. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Nechtěla jsem se na to koukat, jsem skalní příznivec britského Sherlocka a doteď si myslím, že ten nápad Američani prostě ukradli. Nakonec jsem se nechala přesvědčit argumentem, že nemůžu kritizovat něco, co neznám, takže jsem se na to v podstatě začala koukat, jen abych měla proč to kritizovat. Akorát se mi to začalo líbit :D Ne tolik jako Sherlock, ale dost na to, aby mě to bavilo. Jde o to, že je to totiž úplně jiný seriál. Je to prostě klasická detektivka, hrozně mi to připomíná Castlea. Případy nemají s knihami od Doyla nic společného, pouze postavy, a to taky jen okrajově. Herce povětšinou schvaluju. Jonny je super. Edit: V současné době (5. řada) mě to baví víc jak britský Sherlock. ()

Galerie (1 263)

Zajímavosti (18)

  • Na místě činu nosí všichni převážně modré gumové rukavice, kromě Sherlocka (Jonny Lee Miller), který nosívá bílé. (TaNya_)

Související novinky

Pokračování Shazama našlo záporačku

Pokračování Shazama našlo záporačku

13.04.2021

Herečka Lucy Liu (Kill Bill, Kung Fu Panda) hlásí návrat do první ligy, objeví se totiž jako záporačka v pokračování komiksového blockbusteru Shazam! Fury of the Gods od studia Warner Bros. Liu… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama