Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Graham, agent FBI, je sice muž středního věku, a přece je již třetím rokem v penzi. Do důchodu odešel po vyšetřování série mimořádně brutálních vražd, kdy se seznámil i s doktorem Lecterem. Ten mu tehdy pomáhal. Will ovšem netušil, že mu pomáhá právě ten, po kom pátrá. Někdejší kolega Jack Crawford má nyní na krku neméně hrozivý případ. Masakr dvou rodin, vždy za úplňku. Do plného měsíce nyní zbývají tři týdny, když Jack požádá Willa o pomoc při pátrání po muži, který je s největší pravděpodobností geniálním šílencem nebo ztělesněním zla. Agent ve výslužbě musí znovu nasadit vlastní život a riskovat bezpečnost své rodiny. Jen tak má šanci Červeného draka vypátrat. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (612)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Třetí režisér, třetí unikátní zpracování "téhož". Přepis Harrisovy "Lecterovské" prvotiny se skvěle zdařil, Anthony Hopkins je opět božský, Norton a Fiennes se víceméně přesně drží knižní předlohy, ale není to na škodu. Poměrně překvapivým prvkem bylo obsazení Harveyho Keitela do malé role Jacka Crawforda. A to nejlepší nakonec - Emily Watsonová podává coby nevidomá Reba pozoruhodný výkon. Drakovi je vyčítána jakási neurčitá rozplizlost mezi estetickými orgiemi Hannibala a takřka komorním soubojem dvou intelektů tak jak si ho pamatujeme z Mlčení Jehňátek. A to je ten problém - Drak jde svojí cestou, nejde ho takto srovnávat. Mě osobně drobné narážky na další filmy o Hannibalu Lecterovi pobavily. A když je řeč o estetice - William Blake byl génius. Nevím jaký je soundtrack, ale myslím si, že některé dialogy by si zasloužily být vydány i touto formou. I Am The Dragon, Before Me You Tremble... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dějově méně záživné a více rutinnérské. Vizuálně daleko méně přitažlivé, až obyčejné. Red Dragon tak nemá téměř nic, čím by publikum zaujal. Několik málo scen s Emily Watson a Ralphem Fiennesem a to je zhruba tak všechno. Až příliš detailní kopie Mlčení jehňátek s tím rozdílem, že skoro nic dobrého zde není a to špatné je jenom zde. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru důstojné pokračování o geniálním doktoru Hannibalu Lectrovi, kde tentokrát není hlavní postavou Anthony Hopkins, ale Edward Norton a Ralph Fiennes. Nebudu film srovnávat s Mlčení jehňátek (Hopkins už není v takové formě a navíc není ani Jodie Foster) a Hannibalem. Film je prostě jiný ať už atmosférou, režií nebo hereckým obsazením. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od řady renomovaných kolegů si myslím, že tohle je důstojný zástupce hanibalovské série. Ralph Fiennes se v rolích záporáků (i když tady za to "tak docela nemohl") solidně vyžívá a umí je prodat s (ne)uvěřitelnou přirozeností. Pravdou je, že komunikace Lecter - Graham nefunguje tak skvěle, jako když s kanibalem mluví a řeší případ Starlingová, ale to je jen taková malá kaňka, protože jinak má tenhle film skoro vše, co by měl správný thriller obsahovat. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Co si budeme namlouvat, je to očividně jednodušší přepis Mlčení jehňátek (nebo naopak, pokud počítáte dobu vzniku předlohy). Není to tak dobré, jako Mlčení, které bylo čistokrevným kriminálním thrillerem, ale zase mnohem lepší, než nudný Hannibal. Jeden problém tvůrců byl, že v reklamě vsadili na Anthony Hopkinse (což je vidět i z posteru), který je zde pro děj sice v základě důležitou, ale jinak velmi okrajovou postavou. Takže kvůli reklamě všichni čekali, jak bude téměř na každým záběru a ono ejhle. Chyba lávky a on tam není víc jak deset minut. další problém je, že i když je film zábavný, není to víc, než obyčejná kriminálka. Že atmosféra nepřátelství, neustálé napětí a svíravá hudba, to vše se ztratilo mezi zbytky jehňat na jatkách. Co se mě týká, tak by mohli natočit film o tom, jak Hanibala Lectera Will Graham dostal do vězení (to by bylo mnohem zajímavější a nemyslím, že jenom pro mě). Ale z takovéhoto filmu bych, pravda, měl větší obavy. Když víme, co se stane, jak to dopadne, kdo přežije a kdo umře apod. takový film musí být založený na tom, JAK se to stane, což vyžaduje kvalitní a do detailu propracovaný scénář, režiséra, který umí atmosféru pevně držet v ruce a nacpat ji i tam, kde by ji normální člověk nehledal a taky neméně dobré dramatické herce. V naší komerční společnosti by patrně minimálně jedna část scházela (v případě Červeného draka je to temnější režisér a u Hannibala scénář). A obávám se, že i Thomas Harris je už tak autorsky vyčerpanej na toto téma, že výsledek jeho práce si možná ani nechci představovat. Ovšem překvapit nás může vždycky a proto, dejme se překvapit (a doufáj dobře a ne jako ve Star Wars: Epizoda 1-3). ()

Galerie (71)

Zajímavosti (44)

  • Podle Bretta Ratnera experti na digitální úpravy filmu zmenšili Ralphu Fiennesovi (Francis Dolarhyde) penis o osm centimetrů, protože byl příliš dlouhý a působil v erotickém záběru jako monstrum. Pravděpodobně šlo o vtip. Sám Ralph k natáčení té scény uvedl: „Nebyl to žádný velký problém. Nevím, proč bych měl mít na konci té erotické scény trenky, působilo by to hodně nerealisticky.“ (Eldrick)

Související novinky

Tak kdo si pochutná na člověčině?

Tak kdo si pochutná na člověčině?

06.06.2012

Hannibal Lecter má novou tvář, k tomu konec Spartaka a seriálový Vřískot. Ale popořadě: seriál Hannibal, který na motivy thrillerů Thomase Harrise, zejména pak Červeného draka, připravuje stanice NBC… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Hannibal za Alpami

Hannibal za Alpami

15.06.2005

Konečně máme potvrzené zprávy o natáčení dalšího pokračování osudů nejslavnějšího psychiatra na světě, a jak vás už asi z titulku napadlo, není řeč o Sigmundu Freudovi. Čtenáři románů Thomase Harrise… (více)

Reklama

Reklama