Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cena Akademie se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky již 93. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywood & Highland Center a z budovy nádraží Union Station v Los Angeles se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, po celém světě známou jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako The Father režiséra Floriana Zellera, Země nomádů režisérky Chloé Zhao, nebo Chicagský tribunál Aarona Sorkina. Šanci na ocenění mužského hereckého výkonu v hlavní roli mají také Anthony Hopkins za roli Anthonyho ve snímku The Father, Gary Oldman za roli ve snímku Mank, či Chadwick Boseman in memoriam za výkon ve filmu Ma Rainey – matka blues. Za ženský herecký výkon jsou nominovány například Viola Davis za titulní roli ve stejném snímku, Frances McDormand za roli Fern ve snímku Země nomádů nebo Andra Day za roli Billie Holiday ve filmu The United States vs. Billie Holiday. Slavnostním ceremoniálem nás z pražského studia provedou filmoví publicisté Pavel Sladký a Šárka Gmiterková. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Bylo to moc dlouhé, ale moc dlouhé to je vždycky. Všechny volby, které mohly být učiněny, byly učiněny celkem dobře - nosný motiv zdůrazňování začátků každého nominovaného ještě podtrhoval intimní a otevřenou atmosféru a zapadající slunce za okny Central Station tomu dodalo šmrnc. Soderbergh zvládl nabídnout filmový look a poprvé jsem se při sledování Oscarů necítil ulepený cukrem. Jasně mohlo se míň řečnit, ale chápu že si to ty lidi chtěli užít. Velmi dobře odvedená práce. (Samozřejmě nehodnotím samotné výsledky.) PS: Příliš mnoho projevů o sociální spravedlnosti v prostoru, jaký mají na Oscarech, může působit celkem neobjevně, ale za sladké slzy ublížených buranských rasistů to stojí. Těším se na další ubohé komentáře typu "bylo to nevkusné, dokud nepřišla bílá žena a nedodala tomu kus noblesy". Píšu teprv třetí komentář, ale už to tu jede. Každý jeden takový ukřivděný panáček, jehož přízemní svět se při pohledu na úspěšného černocha s názorem hroutí, je k nezaplacení. ()

kinderman

všechny recenze uživatele

Ceremoniál nechci hodnotit, protože časy, kdy jsem kvůli přímému přenosu vstával ve dvě ráno, jsou dávno pryč. Skončily s tím, jak seznam nominovaných začaly zaplňovat zapomenutelné filmy, resp. na neproměněné nominace si člověk nevzpomene už v úterý a na vítěze ve čtvrtek. Takže se uchyluji k devadesátiminutovým sestřihům, přičemž ten letošní nabídl pouze sérii nekonečných děkovaček. Při pohledu na H. Forda jsem (marně?) zadoufal, že pátý Indiana Jones je jenom nějaká mediální bublina. Jestli ve mně něco vyvolalo emoci, pak zjištění, kolik v poslední době odešlo skvělých kameramanů (M.Chapman, A. Davieu, G. Rotunno). ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Ročník, na který se bude vzpomínat hlavně díky přelomové dramaturgii a díky historicky prvnímu zařazení snímků streamovacích služeb, které nebyly promítány v kinech. Ono by to ani jinak nešlo. Poprvé po šesti letech jsem nesledovala celý přenos, ale pouhý sestřih České televize, předpokládám ale, že jsem o nic zásadního nepřišla. Nominovaným snímkům jsem až na dvě čestné výjimky ("Nadějná" a "The Father") na chuť nepřišla, o to více mě potěšily jejich výhry. Škoda jen, že se Anthony nezúčastnil, byl by to vrchol večera. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Loňská nabídka poměrně dietní, což se promítlo i do nejvýznamnějších filmových ocenění. Pobavila jihokorejská Yeo-jeong Yoon, a to nejen směrem k Bradu Pittovi. Asie promluvila i do ocenění za režii (za lidsky přívětivou, ale nijak výjimečnou Zemi nomádů). Navíc šlo o teprve druhou ženu, která sošku za hlavní tvůrčí kategorii dostala, a ještě šlo o vůbec první Asiatku. Všechny čtyři herecké sošky mohly poprvé v dějinách skončit v rukou umělců jiné než bílé pleti. Nestalo se. Za mě naštěstí. Jsem moc rád za Anthony Hopkinse, tak nějak napříč zapadlo, že Frances McDormand má třetího plešouna za hlavní roli (Meryl Streep má sice monstrózní počet nominací, ale ceny dvě za hlavní a jednu za vedlejší roli). Dlouhé čekání Glenn Close naopak pokračuje. V děkovačce právem emoční (skvělý filmař) Thomas Vinterberg. Přenos ale celkově bez jiskry, usedlý, utahaný, navíc se vytratila (prakticky) veškerá zábava. Obvyklé citové výlevy samozřejmě nechyběly. In memoriam nedůstojně kvapné!! ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Letošní Oskar byl zajímavej snad jen v tom, že byl díky celosvětovýmu kurvaviru trochu jinej. Jinak asi vše při starým. Sošky nevyhrávaj příliš kvalitní filmy, ovšem sošky si přebíraj velice kvalitní herci. A co víc, opět je vyhlašovala pěkná dávka a smetánka hereckýho světa! Všechno negativní se tím pádem kompenzuje a je to klasicky za tři. 50% ()

Galerie (511)

Zajímavosti (5)

  • Konání samotného ceremoniálu se vůbec poprvé uskutečnilo na dvou místech. V tradičním Dolby Theatre v Los Angeles a na místním nádraží Union Station. (Gtados)
  • Vyhlášení se uskutečnilo v měsíci dubnu, tedy zhruba o 2 měsíce později oproti tradičnímu termínu. Důvodem byly restrikce spojené s pandemií covid-19. (Gtados)

Související novinky

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Reklama

Reklama