Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný sportovní film o tom, že žádný sen nemusí být nakonec tak velký a tak neuskutečnitelný, jak se někomu třeba zdá. Rudy opravdu umí chytit za srdce, a když se chytit necháte, prožijete s ním každé nadšení i každé zklamání, zabýčíte se i dojmete, a to hlavně díky supersympatickému Seanu Astinovi. I když děj zavání klišé, nakonec se nic takového nekoná. scenárista i režisér se všemu dokázali zručně vyhnout. A abych nezapomněl, všechno podporuje zcela bombastický Jerry Goldsmith - takovou hudbu už zkrátka nikdo nikdy nesloží. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden zo snímkov, ktorý vás pohladí na duši a pripomenie príjemnú, hrejivú myšlienku, že keď sa chce tak je všetko možné. To je aj prípad Rudyho, útleho neatléta (chválim výber herca pre hlavnú postavu), ktorý to s húževnatým úsilím dotiahol až na plecia svojich spoluhráčov a ešte pritom z neho vypadne aj pár pekných myšlienok o vôli a túžbe. Výborná, športová dráma, ktorá pozitívne naladí. 85/100 ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O pokusu šáhnout si na nesplnitelný bláhový sen v podobě sportovního filmu, ve kterém první polovinu stopáže není po sportu ani stopa. Jde o ultimátní naplnění poučky "když ti život háže klacky pod nohy, tak se o jeden každý přeraz, šeredně se vyrakvi o zem, zvedni se, přeraz se o další a to dělej tak dlouho než ze stromu života opadají veškeré větve či než se ostatní zželí a strom posekají, aby si zjistil, že celou dobu si právě pro ten  jeden strom neviděl les" a... A je to opojně "feel-good" do morku kostí. Dokonce i obvykle spíše otravné neherecké Astinovo ťuňťovství je tu záměrem, který v celkovém konceptu funguje. Vkusný kýč (ne, neprotiřečí si to), který emoce zdárně ždíme (mnohdy nepopiratelně díky Goldsmithově hudbě), ale zdaleka ne tak lacině a na první signální, jak by se z anotace mohlo zdát. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje, že sny sa naozaj môžu stať skutočnosťou. Ak do toho dáte svoju myseľ (a telo) a ak máte dostatočne veľké srdce, aj vy dokážete čokoľvek! Film má všetky tie správne momenty, skvelý príbeh inšpirovaný skutočným príbehom, dobrú réžiu, fantastický hudobný soundtrack, skvelé futbalové scény a emotívny úder. 8/10 ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je malý, moc mu ten americký fotbal nejde, rozhodně nedá rozhodující bod a nedokáže celému týmu, že outsider byl nakonec ten nejplatnější člen. Rudy neudělá žádnou velkou věc, co byste čekali od sportovního filmu, ale stejně budete na konci dojatější, než u všech filmů o baseballu co končí rozhodujícím homerunem, co jich v kinematografii je. Tím, jak při zemi se Rudy drží, je prostě mnohem hezčí než všechna ta vyleštěná pohádková sportovní dramata, kde se končí fenomenálním vítězstvím. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Davové scény při Rudyho (Sean Astin) závěrečném zápase byly natočeny během poločasu skutečného utkání mezi Notre Dame a Boston College z roku 1992. (Herr_Flick)
  • Rudy (Sean Astin) zakončil svoje 28 sekundové pôsobenie v drese Fighting Irish of Notre Dame (v priebehu dvoch obranných snapov, resp. rozohrávok) vysoko ceneným obranným zákrokom zvaným "sack", ktorým obránca zloží na zem súperovho Quarterbacka. (marlon)

Reklama

Reklama