Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Zajímavosti (22)

  • Russell Crowe (Gabriel Amorth) se v rozhovoru k filmu vyjádřil, že žánr horor sice není něco, co by osobně vyhledával, protože v noci rád zhluboka spí, ale na roli ho zaujala osobní historie člověka, z níž je čerpán materiál jím ztvárněné postavy. (Tarmenel)
  • Russell Crowe (Gabriel Amorth) se v rozhovoru zmínil, že humor, který vložil do postavy, je jeho vlastní hereckou interpretací, pro kterou sice v materiálech o její skutečné předloze nenašel definitivní důkaz, ale měl pocit, že je to ospravedlnitelné pojetí jejího charakteru. (Tarmenel)
  • Po skončení závěrečných titulků je možno na fotce vidět skutečnou podobu Gabriella Amortha (Russell Crowe). (pornogrind)
  • Russell Crowe přišel s nápadem, aby Gabriel Amorth jezdil na vespě. Inspiroval se tím, že viděl kněze projíždět Římem na vespách a chtěl to zahrnout do filmu. (noelcoward73)
  • Na speciálních efektech se podílelo pražské trikové studio UPP. (Amras)
  • Natáčení probíhalo v Irsku od 8. do 10.2022. (Amras)
  • Okrúhlu medailu, ktorú páter Gabriele (Russel Crowe) vo filme používa, je rubová strana svätobenediktínskej medaily. Nad krížom je slovo pax (pokoj), ktoré bolo benediktínskym heslom po stáročia. Okolo okraja zadnej strany medaily sú písmená VRSNSMV - SMQLIVB začiatočné písmená latinskej modlitby pri vyháňaní diabla: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Odíď Satan! Nikdy ma nepokúšaj svojimi márnosťami! To, čo mi ponúkaš, je zlo. Vypi si ten jed sám!) (Arsenal83)
  • Daniel Zovatto má rád horory, no pochádza z hlboko veriacej rodiny, preto požiadal svojich rodičov o súhlas a názor predtým, ako prevzal úlohu otca Esquibela. (Arsenal83)
  • Podľa Russella Crowea počas jedného z premietaní na Novom Zélande si uvádzač vystrelil z divákov tým, že počas jednej z najdesivejších scén udrel metlou o stenu, čo divákov značne vydesilo. (Arsenal83)
  • Vo filme je scéna, kde Gabriele (Russel Crowe) odchádza od Kolosea v Ríme. Russell Crowe v rozhovore potvrdil, že išlo o malý odkaz na film Gladiátor (2000). (Arsenal83)
  • Pápež v tomto filme, ktorého stvárnil Franco Nero, je beletrizovaným stvárnením Jána Pavla II., ktorý bol pápežom v roku 1986, kedy sa tento príbeh odohráva. (Arsenal83)
  • Z Vatikánu bola vydaná správa, že ak by bol Gabriele Amorth nažive, bol by znechutený použitím jeho mena a zobrazením jeho postavy a bol by rozhodne proti filmu. (Arsenal83)
  • Russell Crowe sa stretol s osobnými priateľmi Amortha, vrátane jedného, ​​ktorý sprevádzal Amortha pri viac ako 150 exorcizmoch, aby lepšie spoznal postavu, ktorú hral. (Arsenal83)
  • Vyjadrenie Medzinárodnej asociácie exorcistov, ktorá má viac ako 800 členov exorcistov a viac ako 120 pomocných členov po celom svete, k filmu: „Tento spôsob rozprávania o skúsenostiach Dona Amortha ako exorcistu, okrem toho, že je v rozpore s historickou realitou, skresľuje a falšuje to, čo sa skutočne žije a prežíva počas exorcizmu skutočne posadnutých ľudí." (Arsenal83)
  • Skutočný Amorth pre The Sunday Telegraph v roku 2000 povedal: „Každý deň sa rozprávam s diablom. Rozprávam sa s ním po latinsky. Odpovedá po taliansky. Zápasím s ním deň čo deň, 14 rokov." (Arsenal83)
  • Film je inšpirovaný životom talianskeho kňaza a exorcistu rímskej diecézy Gabriella Amortha. (Muel)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama